Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) üretim yapan fabrikaları ziyaret eden bakan yardımcısı Yıldırım ve beraberindekiler, daha sonra kent merkezindeki bir otelde, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma ve Maliye bakanlıklarının iştirakiyle düzenlenen ‘Van Ekonomi Forumu’ toplantısına katıldı.

 

YILDIRIM: VAN TEŞVİKLERDEN YETERİNCE YARARLANAMADI

Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, bakanlık olarak Türkiye'deki ekonominin iyileştirilmesinin yanında tüm kentleri dolaşarak iş adamlarının, yatırımcıların sıkıntılarını dinlemeye çalıştıklarını söyledi. “Çözüm süreci ve İran'la yapılan tercihli ticaret anlaşmasıyla Van gerçekten çok önemli bir il haline geldi” diyen Yıldırım, bu nedenle Van'a gereken önemi verdiklerini ve vermeye devam ettiklerini bildirdi. Yıldırım, 2003 yılından sonra başlatılan çalışmalarla şehirlerin çehresinin değiştiğine değinerek, Van'ın da ülkenin parlayan yıldızı olduğunu ancak 6. bölge teşviklerinden yeterince yararlanamadığını ifade etti.

 

‘KAPIKÖY TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR’

 

6. bölge kapsamındaki şehirlere sağlanan teşviklerin dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını anlatan Yıldırım, “Bugün hepimizin gözünde dünya kenti olan Dubai'nin nesi vardı? Şimdi her şey var. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Ekonomide Dönüşüm Eylem Planı inşallah başarıyla uygulandığında bugünün çok ötesinde ekonomik başarılar getirecektir. Çok iyi çalışılmış bir program ve önemli hedefler var. Bunları uygularsak 2023 hedeflerinde çok önemli bir noktaya gelmiş olacağız. Kapıköy Sınır Kapısı'nı yerinde inceledik. Geldiğimiz noktada öyle bir kapı ülkemize yakışmıyor. Keşke daha önceden bu çalışma yapılsaydı. İnşallah kısa zamanda tamamlamak ve diğer beklentileri olabildiğince hızlı gerçekleştirmek istiyoruz. Yolun diğer tarafını da biz yapacağız. Çalışmaların başladığı yeni sınır kapısının ekim ayı sonunda teslim edilmesini bekliyoruz. Böylece İran'la yapılan ticarete ve ziyaretlere daha rahat bir imkan sağlamış olacağız.” Dedi.

 

‘CESUR OLUN’

Bölgedeki iş adamlarından çalışmalarını cesurca yürütmelerini ve bakanlığı önerileriyle yönlendirmelerini isteyen Yıldırım, bunların yapılması durumunda 10 yılda nelerin değişebileceğinin herkes tarafından görüleceğini kaydetti.

 

VALİ TAŞYAPAN: BAKANLIK VAN’I ÖNEMSİYOR

Van Valisi İbrahim Taşyapan ise toplantının, hükümetin ve bakanlıkların kenti ne kadar önemsediğinin bir ispatı olduğuna işaret ederek, toplantının, iş adamlarının öğrenmek istediği konuları muhataplarına iletmek açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

İş adamlarının kente çivi çakan kahramanlar olduğunu anlatan Taşyapan, “Onların dile getirecekleri sıkıntıların bizzat muhataplarına ulaştırılması bizim için kazanç olacaktır” ifadesini kullandı.

 

Konuşmaların ardından toplantı soru cevap kısmıyla devam etti. Toplantıya AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Tarım Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Pakdil, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Vekili Sezai Uçarmak, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım, Kalkınma Bakanlığı Genel Müdürü Nihat Birgün, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda iş adamı katıldı. 


(ŞEHRİVAN-AA)

Editör: TE Bilisim