Van Devlet Tiyatrosu yeni binasında çok iyi projelere imza atmaya devam ediyor. Bir yıl içinde büyük oyunlar çıkaran Van Devlet Tiyatrosu, 20’inci yıla özel daha büyük projeler üretmeye başladı bile. Bu yıl çıkacak olan oyunlar arasında çok özel bir tane oyun olan ‘Ah Tamara’ yakında Van seyircisi ile buluşmaya hazırlanıyor.

 

2011 yılında yaşanan depremde hasar gören Van Devlet Tiyatrosu binası, geçtiğimiz yıl Ekim ayında yeniden onarılarak Van’a kazandırıldı. Yapımı tamamlanır tamamlanmaz güzel projelere imza atan Van Devlet Tiyatrosu yönetimi ve oyuncuları yeni dönemde de değişik projeler hazırlıyor. Ekim 2016’da açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla gerçekleşen tiyatro binasında hemen hemen her ay değişik oyunlarla Van seyircisinin karşısına çıkan Van Devlet Tiyatrosu oyuncuları, hazırladıkları her oyunda takdir topladı. Van devlet Tiyatrosu Müdiresi Şirin Ergüven Hamşioğlu, Van Devlet Tiyatrosunun oyunları hakkında, yeni projeler ve her yıl yapılan Akdamar Şenlikleri ile ilgili Şehrivan’a konuştu.

 

 

HAMŞİOĞLU: SANAT ÇADIRI SADECE 2 YILLIĞINA KURULMUŞTU

Şirin Ergüven Hamşioğlu, gazete olarak Van Devlet Tiyatrosu hakkında haber yapılmasının çok değerli olduğunu ifade ederek, “Öncelikle bu gelişiniz için Van basınına teşekkür ediyorum tüm Van Devlet Tiyatrosu adına. Çünkü bizim size çok ihtiyacımız var. Evet, malumunuz 2011yılında yaşanan o kötü depremin ardından Van’da tiyatro bir müddet sekteye uğradı ve daha sonra çadırda bir süre faaliyet yürütüldü. Fakat sanat çadırı sadece 2 yıllığına kurulmuştu. Ancak sonrasında herhangi bir işlem yapılmadığı için 4 yıl boyunca sanat çadırında arkadaşlarımız sanatsal faaliyetlerde bulunmuşlar.” Dedi.

 

 

“VAN DEVLET TİYATROSUNU BÜTÜN TÜRKİYE’YE TANITTIK”

2015 yılının Ağustos ayında Van’a geldiğini söyleyen Hamşioğlu, “Çadırı gördüm ve iş güvenliği raporuna göre sanatsal faaliyetlere uygun değildir denilmişti. Gerçekten hiç uygun değildi faaliyetlere. Çünkü üstten çökmeler başlamıştı, ısınma problemi vardı, hijyen problemi vardı. Bende elimdeki bu raporla genel müdürlüğe duruma anlattım. Onlarda durumu kabul etti. Bende dedim bir yıl boyunca oyunlarımızı başka yerlerde çıkaracağız. Oyunlarımızı turnede sahneleyeceğiz dedik. Binamız yapılana kadar turnelere gittik. Sağ olsun genel müdürlüğümüz hemen kolları sıvadı ve binanın yapımına başladı. Normal şartlarda 2 yılda bitmesi gerekiyordu ama müteahhit 2 yılda tamamladı binası ve teslim etti bize. Biz sahne yapıldığı bir yıllık süreçte okullarda ve belediyelerin desteği ile büyük çabalarda orda burada prova yaparak 2 tane oyun çıkardık. Bu 2 oyunla bütün Türkiye’de kırkar günlük olacak şekilde turneler yaptık. Van Devlet Tiyatrosunu bütün Türkiye’ye tanıttık.” İfadelerine yer verdi.

 

 

HAMŞİOĞLU: VAN SEYİRCİSİ HER HAFTA BAŞKA OYUN İZLEYECEK

Hamşioğlu, turnede oldukları sırada bina yapımının hızla devam ettiğini ve 14 Ekim tarihinde Hıdrellez adlı oyunuyla binanın açılışını yaptıklarını söyledi. Hamşioğlu, “Sayın bakanımızın ve sayın gelen müdürümüzün, sayın valimizin katılımlarıyla açılış yaptık. Açılışın ardından biz burada çalışmalarımıza hız verdik. Şuana kadar ve provası devam eden oyunlarla birlikte çalışmalarımız sürüyor. Bir tane Ah Tamara adlı bir oyunumuz var provası sürüyor. 4 tane büyük oyun çıkardık. Bir tane çocuk oyunu çıkardık. Geçen sene çıkardığımız 2 tane oyunumuzla birlikte 6 tane büyük oyunu ve 2 tanede çocuk oyunu ile bir yıllık süreçte bizim için büyük bir başarı olduğunu düşünüyoruz. Baya bir çaba vardı. Özellikle önümüzdeki yıl daha farklı olacak. Önümüzdeki yıl Van Devlet Tiyatrosunun 20’inci yılı. Bu 20’inci yılla beraber Van seyircisini tiyatroya çekecek projeler, onun yanı sıra bu sene çıkardığımız oyunların çeşitliliği ile her hafta başka oyun izleme şansı bulacak Van seyircisi. Üst üste 2 hafta aynı oyun izlenmeyecek artık. Her hafta başka oyun izleyecek artık Van seyircisi.” Diye belirtti.

 

 

“BİZ VAN SEYİRCİSİ İÇİN VAN HALKI İÇİN BU BÖLGE İÇİN VARIZ”

Hamşioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toparlayabilmek baya zaman aldı. Hala açılıp açılmadığını bilmeyen kesim var. Şimdi daha yeni yeni toparlamaya başladık. Önümüzdeki yıl daha farklı repertuarlarla Van seyircisinin karşısına çıkacağız. Şuan ki performanstan da oldukça memnunuz. Gerçekten ilgi çok. Bu zor coğrafyada her şeye rağmen tiyatroya geliyorlar. Bizde zaten onlar için birazcık olsun kafalarını dağıtabilsinler, başka dünyaları görebilsinler diye sürekli olarak oyun çıkartıyoruz. Ki zaten başka faaliyet yok. Bu yüzden burası onlar için çok önemli bir yer. Bu nedenle mecburen biz daha iyi olmak zorundayız ki Van seyircisini memnun edelim. Çünkü biz burada Van seyircisi için, Van halkı için bu bölge için varız.”

 

 

VAN’DA BİR İLKE İMZA ATILDI

Yeni oyunların da seyirci ile buluşmaya başladığına dikkat çeken Hamşioğlu, “İşte en son prömiyeri yapılan Yedekçi oyunu vardı. Yedekçi Müsahipzade Celal’in çok sevimli ve güzel bir komedisi. O oyunumuzu İzmir Devlet Tiyatrosundan Doğan Yağcı hocamız yönetti. Bir müzikal haline getirildi oyun. Van’da farklı farklı motifleri oynamamız gerekiyordu. Yedekçi de onlardan biri. Van Devlet Tiyatrosunun müzikli bir oyuna ihtiyacı vardı bu oyunda onlardan bir tanesi idi. Yarın prömiyeri yapılacak olan Delil Yetersizliği ise çok daha farklı bir motif. Bir psikolojik gerilim anlatılıyor oyunda. Çok değerli bir hocamız olan Nesimi Kaygusuz yönetti. Kendisi Sivas Devlet Tiyatrosundan. Çok farklı bir teknikle çalıştı oyuncu arkadaşlarımız. 3 kişilik bir oyun. Biz kendi binamızda grimbanks odası yaptık ve kendi afişlerimizi o odada yaptık. Bu Van’da bir ilktir. Hatta birçok yere göre bir ilktir bu çalışma. Bu teknikle oyunun afişi basıldı. Yönetmenimiz Nesimi Kaygusuz aynı zamanda ressam olduğu için afiş için çok önemli fikirleri var. Çok güzel bir oyun oldu. Van seyircisini mutlaka bekliyoruz oyunumuza.” Dedi.

 

 

HAMŞİOĞLU: AH TAMARA BU YÖRENİN OYUNU

Hıdrellez adlı oyunun bir çingene hikâyesi olduğunu ve hıdrellezi anlattığını söyleyen Hamşioğlu, “Onun arkasından çıkan Yedekçi müzikli bir oyundu. Delil yetersizliği bir psikolojik gerilimdir. En son oyunumuz ise Ah Tamara Sayın Müdür Yardımcımız Cem Düzova’nın yazdığı bir oyun. Bu yörenin bir hikâyesi. Ak Damar adasının bir hikâyesi. Mitolojik bir hikâye. Dolayısıyla çok farklı motiflerden oluşan bir repertuar hazırladık bu yıl. Albayın Karısı Hrısto Boytchev’in eseri. O da çok farklı bir motif. Gece O kadar Kirliydi oyunu 2 kişilik bir oyundu. 2 Tane parasız ama idealleri olan arkadaşları anlatıyordu. Bir birinin aynı olmayan oyunlar seçtik ki seyirci her oyunda farklı bir dünya görsün istedik.” Şeklinde konuştu.

 

AKDAMAR ŞENLİKLERİNİN TARİHİ BELLİ OLDU

Son olarak he yıl yapılan Akdamar Çocuk şenlikleri ile ilgili açıklama yapan Hamşioğlu, “Bu yıl olacak şenliklerimiz. Biraz coğrafyadan dolayı genel müdürümüz çekingen davrandı geçtiğimiz yıl. Çünkü işin ucunda çocuklar var. Fakat kendisine durumu izah ettim. Akdamar Şenliklerinin olması gerektiğini anlattım. Ki artık Van’ın geleneksel bir ritüeli haline gelmiş bir şenliktir. Bu sene Mayıs gibi yapacağız. Biraz havaların daha ısınmasını istediğimiz için bu tarihe aldık. Çocuklar tadını tam anlamıyla çıkarsın istiyoruz. Bu sene 8 Mayıs ile 15 Mayıs arası 15’inci Akdamar Çocuk ve Gençlik tiyatroları festivalimizi yapacağız inşallah. 3 tane okulumuz var bizzat benim çalıştırdığım okullar. Şenlik için hazırlık yapıyoruz. Atölye çalışmalarımız olacak. 3 tane olacak. Bir tanesi yaratıcı drama, biri kendi masalını kendin yaz biri de mask çalışması. Açılışımızı inşallah 8 Mayıs tarihinde kendi bahçemizde yapacağız. Büyük bir şenlik içinde olacak her şey. Önemli isimlerin katılmasını bekliyoruz genel müdürlükten.” Diye konuştu.    

 

 

KAYGUSUZ: SEVGİSİZLİK ÜZERİNE HAZIRLANAN BİR OYUN

Yarın prömiyeri yapılacak olan Delil Yetersizliği adlı oyunun yönetmeni Nesimi Kaygusuz da oyun hakkında Şehrivan’a konuştu. Kaygusuz, “Oyunu G.G. Del Torre yazdı. Ekip arkadaşlarımız gerçekten canla başla çalıştılar. Işık reaktörümüz Özer Kuşkaya. Oyuncularımız Zeynep Mataracı, Tolga Gülcüler ve Özgür Titiz. Çok özel çalışmalar yapıldı oyunumuz için. Işığında müziğine kadar, kostümünden dekoruna kadar çok özen gösterdik. Sevgisizlik üzerine hazırlanan bir oyun bu. Birey olmayla bencil olmayı artık karıştırır hale geldik. Ve masum çocuklarken kirli yetişkinler haline dönüştük. Bunları sorgulayan bir oyun bu. Bütün Van halkını oyunumuza bekleriz. Yarın oyunumuzun prömiyeri yapılıyor. Şimdiden iyi seyirler herkese.” Dedi. 


ŞEHRİVAN SANAT: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim