AK Parti’nin milletvekili aday adayı listelerindeki her biri birbirinden değerli isimlerden Van  kulislerinde adından en çok söz ettiren siyasetçilerin başında gelen ve bölgede önemli bir kesime hitap eden Teoman Zeydan, “Van’da siyaset yapmaya, Van’a bir şeyler katmaya ihtiyaç olduğunu gördük. İnanıyorum ki vekil olup da gidersek Van’a büyük hizmetlerimiz olacaktır” dedi.

 

AK Parti’den milletvekili aday adaylık başvurusunu yapan 118 siyasetçi içinde ismi en fazla öne çıkan, temsil kabiliyeti ve duruşuyla en güçlü isimlerden biri olan Teoman Zeydan, Van’a gelişiyle, başta siyaset çevreleri olmak üzere kentte heyecan yarattı. AK Parti’de, kuruluş yıllarına benzer bir hareketlilik yaşanmasına sebep olan Zeydan, AK Parti’nin uzun dönemdir zayıf olduğu Başkale ve çevre ilçelerinde benzer etkileri yarattı. Van’ı Ankara’da da her alanda başarıyla temsil eden işadamı Zeydan ilk değerlendirmelerini Şehrivan’a yaptı. . Çok sayıda belediye başkanı, milletvekili çıkarmış, siyaset geleneği köklü bir aileden geldiğini belirten Zeydan, siyasette, seçildikten sonra halkı unutmanın en büyük yanlış olacağına vurgu yaparak, “Ben babamdan şunu öğrendim; Siyasetçi her zaman vatandaşı muhatap almalı. İnsanlardan kopmamalı. Halkın içinde olmadığı bir siyaseti sürdüremezsiniz. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın da en büyük başarısı bu değil mi?” diye konuştu. Zeydan, Hakkari doğumlu olmasının Van’ı temsil etmesinin önünde engel olmadığını da vurgulayarak; “Ben zaten Vanlıyım. Van’da 30 yılımı geçirmiş, Van’da yatırım yapmış biriyim. Kaldı ki Van’ı sadece Van’dan ibaret görmek de Van’ın vizyonuna ters. Van bugün tüm bölgeye hitap eden bir kent. Haliyle Van’ın bölgeye hitap eden bir temsiliyete ihtiyacı var” dedi.

 

ZEYDAN: EN BÜYÜK YATIRIM ÇÖZÜM SÜRECİDİR

Van’a adım atar atmaz büyük bir ilgi ve heyecanla karşılaştığını söyleyen Teoman Zeydan, Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunurken, bölgenin ve ilin sorunlarını iyi bilen bir isim olarak en çok çözüm sürecini önemsediğini belirtti. Zeydan, çözüm sürecinin de hükümetin en büyük yatırımı olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye çok önemli bir seçime gidiyor. Bunun  farkında olmak lazım. Bu noktada, hizmetleriyle birlikte çözüm sürecinde de Van’ın yerini doğru okumak gerekir. Van, dediğim gibi süreç anlamında da çevresindeki iller için bir temsiliyet oluşturabilir. Çözüm süreciyle hepimizin özel olarak ilgilenmesi gerekiyor. Ki ben bunun iyi bir sonuçla biteceğine fazlasıyla inanlardan biriyim. Ama bu sadece siyasetçiler ile olmaz. Bizim bireysel olarak da hepimizin katkı sunması gereken bir konu. Türkiye çözüm sürecini başarıya ulaştırırsa 2015 seçimlerinden sonra 2023 hedefine emin adımlarla yürüyecektir. O yüzden çözüm sürecini önemsiyoruz ve önemsememiz gerekiyor” dedi.

 

“VAN’IN VİZYONUNU KÜÇÜLTMEMEK LAZIM!”

Hakkari doğumlu olmasına rağmen on yıllardır Van’da yaşayan ve Van’da birçok iş yapan bir isim olduğuna dikkati çeken Teoman Zeydan, “bu konuda Vanlı olmama, Van’ı tanımama gibi eleştirileri de üzerim hiç almıyorum” diye konuştu. Vanlı olup olmama tartışmasının Van’ın vizyonunu küçültmek anlamına geldiğini belirten Zeydan, şehrin vizyonunu daraltmaya kimsenin hakkının olmadığını söyledi. Zeydan, şöyle devam etti:

“Bana Van’ı soruyorlar: Hakkari’den geldiniz nasıl görüyorsunuz diye… Van’ın bu noktada vizyonunu çok küçültmemek gerekiyor. Van büyük bir yer. Van sadece kendisini değil Muş, Hakkari, Bitlis gibi illeri de temsil ediyor. Ha keza 50 yılı aşkın süredir bu iller bölge müdürlükleriyle de temsil ediliyor. Elektrikte, yol hizmetinde, tapuda, İller Bankasında tüm iller Van’a bağlı. Van bu anlamıyla bölgenin merkezi. Bu önemini artık keşfetmek gerekiyor.O yüzden Van’a sadece Van gözüyle bakmak Van’ı küçültür. Ki ben kendimi de Vanlı olarak görüyorum. Çünkü ben 30 yıldır Van’da yaşıyorum. Çocuklarım Van’da büyümüş, Van’da iş yapıp yatırımımı bu kente yapmış biriyim.”

 

“İNSANLARA MORAL OLMAMIZ MOTİVASYONUMUZU ARTIRDI”

AK Parti Van Milletvekili aday adayı Teoman Zeydan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben adaylığımın bölgeye de olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Az önce il başkanlığına gittiğimizde de yanımızda Başkale’den gelen 7-8 muhtar vardı. Ben aday adaylığımı ilan ettikten sonra büyük bir heyecan oluştu. Herkesten çok ciddi destekler aldık. Yine il başkanlığı ziyaretimizde de bu muhtarımız bize eşlik ettiler ve adaylığımız konusundaki heyecanlarını dile getirdiler. Hatta bizden daha çok heyecanlandıklarını gördüm. Ve ben geldiğimde de bu insanları aramadım. Herkes bir gövde gösterisi yapmak ister ama ben böyle bir şey düşünmedim. Önce il başkanlığımın desturunu alıp öyle çalışmaya başlamak istedim. Çünkü aile terbiyem bunu gerektiriyordu ama duyan bugün partiye geldi. Hatta heyecanlarından dolayı daha ben konuşmadan onlar konuşmaya başladı. Çünkü onlar da biraz ihmal edildiklerini düşünüyorlar. Bunu da anlamak gerekiyor. İnsanlar umudunu yitirmemeli. Umut varsa yaşam var. Bu insanların umudunu yitirmemesi lazım… Ben onlara moral olduğumuzu da gördüm. Bu da benim mutlu etti, pozitif etki yarattı.”

 

VAN’A POZİTİF AYRIMCILIK ŞART!

30 yıl boyunca Van’da yaşadığını ve halen kent ile güçlü bağlarının olduğunu vurgulayan Zeydan, Van’daki bağını sürdürüp siyaseten de çok şey katmak istediğini ifade etti. Zeydan Başkale’nin, genel olarak Van’ın pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duyduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:

 “Ben sadece Başkale’de değil, tüm ilçelerle de bağımı devam ettirdim. Ama yıllardır bu anlamda oluşan bir talep de vardı. İnsanlarımız bunun dışında özelde de büyük beklentiler oluşturmuştu. Şimdi Hakkari’den ve dört ilçesinden gelen ve Van’da yaşayan 60 bin civarında bir nüfus var. Yine Van’ın Başkale ve çevresini düşündüğünüzde büyük beklentileri olan büyük bir kesim var. Şu anda aday adaylığı sürecindeyiz elbette ki peşin konuşmamak lazım ama nasip olur da aday olursak iyi işler başaracağımıza inanıyorum. Biz hizmet Van’a derken de herkesi bu sıfatın altına koyarak pozitif bir ayrımcılık sunacağımıza inanıyoruz. Bunu Sayın Başbakanımız ve Van’ın bakanlığını yapan sayın Hüseyin Çelik de çok dillendiriyor. Onların da çoğu zaman dile getirdiği gibi pozitif ayrımcılık yapmamız gerekiyor.”

 

“BU HALKA ARKAMIZI DÖNMEK VEBALDİR”

Kente gelir gelmez heyecanlı bir kitle gördüğüne vurgu yapan Zeydan, aileden gelen tecrübeleri de bu anlamda en iyi şekilde değerlendireceğini belirtirken şu vurguyu yaptı:

“İnsanlar seçime kadar muhatap bulup seçimden sonra muhatap bulamıyorsa bu kabul edilemez bir durum. Babam 26 yıl belediye başkanlığı, 3 dönem vekillik yaptı. Abim Sağlık Bakanlığı’nda müsteşarlık ve milletvekilliği yaptı. Ailemin geçmişten gelen uzun bir siyasi geçmişi var. Ben babamdan da bunu öğrendim: Siyasetçi vatandaşı muhatap almalı. Halkın içinde olmadığı bir siyaset yok. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın da en büyük başarısı bu değil mi? Babam hep şunu derdi: İnsanlardan kopmayacaksınız. Seçildiğiniz andan itibaren vatandaş ile yürümeyi bileceksiniz. Elbette ki herkesin tüm taleplerine karşılık vermeniz zordur ama bu insanlara arkanızı dönmemeniz gerekiyor. Ve bizim insanımız kadirşinastır. Bizim insanımızın çok büyük beklentileri yoktur. Dünya değişiyor, globalleşiyor, büyüyoruz, iletişim çağını yaşıyoruz ama bizde hala bitmeyen bir kadirşinaslık var. İşte tüm bu bağlardan kopmadan bu halkı önemsemek gerekiyor. Bu halk arkasını dönebileceğiniz bir halk değil.”

 

 “AİLEMİN SİYASİ TECRÜBESİ BENİM REHBERİM OLACAK”

Zeydan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ailemin bu tecrübesini kendime rehber edip kente hizmet sunmaya karar verdim.. Ailemin bu geçmişi benim için önemli bir rehber ve fihrist olacak. Bu tecrübelerin  bana büyük şeyler kattığına  inanıyorum. Bunu da Van’a en iyi hizmeti sunmak için kullanmaya çalışacağız. Devleti tanımak, siyaseti tanımak elbette ki bu süreçte avantajdır. Ailemden dolayı her şekilde aktif siyasetin içindeydik. İster istemez kendinizi işin içinde buluyorsunuz. Bu dönemde artık temsiliyet anlamında bu olgunluğun oluştuğunu gördük. Daha doğrusu Van’da siyaset yapmaya, Van’a bir şeyler katmaya ihtiyaç olduğunu gördük. İnanıyorum ki vekil olup da gidersek Van’a büyük hizmetlerimiz olacaktır.”

 

 

VAN’IN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ!

 

Van’ın deprem sonrası bazı sıkıntılar yaşamaya başladığını belirten Zeydan, tamamıyla depremin izlerini silen bir kent olmanın bile önemli olduğuna vurgu yaparak; “Van depremin hemen ardından Başbakanıyla birlikte Bakanları ve deprem sonrasında yüzlerce hükümet yetkilisini ağırlamış ve depremden çabucak sıyrılmış bir kent. Van’da hükümetin deprem sonrası yaptıklarını görmek gerekiyor. Sorunlar yok mudur? Elbette ki var. Şimdi konutların su sıkıntısından bahsediliyor, diğer sorunlarından bahsediliyor. Ama 1 yılda 20 bin gibi bir konut yapıldı. Van gibi bir memlekette inşaat yapmak öyle kolay değil. İşte bu anlamda yapılanı takdir etmek gerekiyor. Bir şeyi yaparken önce yapılanları söyleyip, ardından eksiklerini tartışmak gerekiyor. Devlet baba olduğu için herkes devletten bir şeyler bekler. Biz de bu anlamda depremin izlerini silen Van’a ekonomideki sıkıntılarından kurtulması için, turizm potansiyelini hayata geçirmesi için, 2023 vizyonundaki ihracat rakamlarına ulaşıp “Bölgenin Başkenti” olabilmesi için de katkı sunmaya çalışacağız. Bunun mücadelesini vereceğiz.”

 

TEOMAN ZEYDAN KİMDİR?

Teoman Zeydan, 20 Mart 1965 tarihinde Yüksekova’da doğdu. İlköğrenimini ve liseyi Yüksekova’da tamamlayan Zeydan, iş hayatına 1987 yılında Van’da inşaat sektöründe atıldı. Evli ve 3 çocuğu olan Teoman Zeydan, 1995 yılından bu yana Türkiye ve yurt dışında aralarında Hedef Yapı A.Ş. TEV Ticaret Ltd. Şti, Atlantik Su Ürünleri A.Ş gibi şirketlerin de bulunduğu çok geniş bir faaliyet yelpazesine sahip çeşitli ticari işletmelerin sahipliğini, ortaklığını ve yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

ŞEHRİVAN ÖZEL - ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

Editör: TE Bilisim