ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından desteklenen et ve süt işletmeleri hayata geçiyor.

 

Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye’de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri yürüten TKDK, tarım ve hayvancılığa önemli destekler sağlıyor.

 

TKDK, Türkiye’deki meraların yüzde 10’una sahip olan ve küçükbaş hayvanda ilk sırada yer alan Van’da et ve süt üreticiliğini önemli seviyede destekliyor. Destekler kapsamında hayata geçirilen et ve süt işletmeleri hayvan üretimine olanak sağlıyor. Yapılan destek ve hayata geçirilen işletmelerle ilgili konuşan TKDK Van Koordinatörlüğü İl Koordinatörü İbrahim Başak, TKDK’nın et ve süt üreten işletmelere önemli destekler verdiğini söyledi. 2007 ile 2013 yılları arasındaki IPARD-I programı kapsamında Van’da, 11 süt ve 10 tane et üreten tarımsa işletmeyi desteklediklerini ifade eden Başak, bu kapsamda, süt işletmelerine 14 milyon, et üreten işletmelere ise 10 milyon lira destek verdiklerini açıkladı.

 

 

“VAN’DA HAYVANCILIK YATIRIMLARI ARTMALI”

Başak konuşmasını şöyle sürdürdü: “IPARD-II’nin birinci çağrısında yine et ve süt üreten tarımsal işletmelere desteğimiz devam ediyor. Bu kapsamda projeler aldık. 5’e yakın işletmemizin inşaatı ve geriye kalan eksikleri devam etmekte. Bunlardan 2 tanesi Başkale, 2’si Gürpınar ve bir tanesi de Çatak ilçemizde bulunuyor. Bu projeleri de kurum olarak destekliyoruz.” Süt üreten tarımsal işletmeler için destek tutarının 3 milyon olduğunu dile getiren Başak, et üreten tarımsal işletmelere verilen desteğin 4 milyon civarında olduğunu kaydetti. Başak, “Türkiye’de meraların büyük bir kısmı ilimiz sınırları içinde yer alıyor. Bu bağlamda Van hayvancılık noktasında gelişmeye müsait. Hatta önceki yıllar değerlendirilecek olursa hayvancılığın çok büyük oranda yapıldığı bir il. Biz bu bağlamda Van’daki hayvancılık yatırımların artırılmasını istiyoruz.” Dedi.

 

 

500 BAŞ HAYVANA KADAR DESTEK VAR

Yatırım yapmak isteyen vatandaşlar için kriterleri de açıklayan Başak şunları söyledi: “Et üreten tarımsal işletmelerde vatandaş küçükbaş işletme kurmak istiyorsa 100 ile 500 koyun veya keçi ağlı kurabilir. Büyükbaş kurmak istiyorsa 30 ile 250 arasında sığır veya 5 ile 50 arasında manda yetiştiriciliği yapmak için bize başvurabilirler. Biz bu yatırımlara destek veriyoruz. Vatandaş sütü düşünecek olursa bunun içinde, 50 il 500 arasında koyun veya keçi ağılı yapabilir veya 10 ile 120 arası sığır, 5 ile 50 baş arası süt mandacılığı yapabilir.”

 

 

BABANIN OĞULLA VERMEDİĞİ DESTEKLER

Başak, projelerin cazip ve çok güzel olduğuna işaret ederken, “Babanın oğula, kardeşin kardeşe vermeyeceği hibe desteklerimiz var. Hibe desteklerimiz yüzde 50 ile 70 arasında değişiyor. Meblağ ise 500 bin ile 1 milyon avro arasında yani 4,4.5 milyon lira arası desteklerimiz var. İlimizin hayvancılığa uygun olması, meraların büyük bir kısmının bizde olması ve ilimizin geçim kaynaklarından en büyüğü olan hayvancılığın gelmesi hesaba katıldığında ilimizde hayvancılık yapacak başvuru sayılarının artırılması adına bize başvur yapmalarını istiyoruz.” Diye konuştu. Hükümetin önemli destekler sunduğuna değinen Başak, desteklerin yatırıma dönüştürülmesi durumunda ilde yatırım patlaması olacağını söyledi.

 

 

BAŞAK: GEÇMİŞ GEÇMİŞTE KALDI

Başak şöyle devam etti: “Yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız için bürokratik anlamında da hiçbir sıkıntı yaşamayacak. En ufak sıkıntı ile karşılaştıklarından devletimizin en üst mekanizmasından, en alt mekanizmasına kadar herkes daha rahat yatırım yapılması için olanak sunmakta. Bu konuda hiçbir şüphe yok. Geçmiş geçmişte kaldı. Artık yeni bir gün yeni bir Türkiye ile huzuru gelişmiş, ekonomisi yükselmiş, refah seviyesi yükselmiş bir Van var. İnsanların yatırım yapması ve üretime geçmesi bu anlamda önemlidir. Burada yapılacak yatırımların boşa olmayacağını düşünüyorum. Bizde burada 7/24 insanlarımızın emrindeyiz.”

 

 

ÜÇER: TKDK’DAN DESTEK ALACAĞIZ

Aldığı destek ile Gürpınar ilçesinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği işletmesi kuran Saddık Üçer, hayvancılığın azalmasından dolayı yatırımı yaptığını söyledi. Üçer, “Burada kendimize ait arazilerimiz var. Aklımıza gelen bu fikirden sonra Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından verilen destekleri görünce de böyle bir projeyi hayata geçirmek istedik. Proje onaylandıktan sonra çalışmalara başladık ve bitme aşamasına geldik. Görmüş olduğunuz binaları ve diğer çalışmaları kendi bütçemiz ile hayata geçirdik. Tüm işlemleri bitirdikten sonra gerekli evrakları teslim edecek ve TKDK’dan yüzde 70’lik bir destek alacağız.” İfadelerini kullandı.

 

 

“İNSANLAR BU DESTEKLERDEN YARARLANSIN”

Kurdukları tesiste et üreteceklerini söyleyen Üçer, amaçlarını et üreticiliğinin artırmak olduğunu ifade etti. “İnsanların bu tür projeleri hayata geçirmeleri için kararlı olmaları gerekiyor. Bu işi yapmak isteyen arkadaşlar TKDK ile görüşüp fikir almaları gerektiğini düşünüyorum. TKDK kapsamında yapacakları çalışmalar ile bu çiftliklerin artırılması halkımız ve memleketimiz açısından önemli olacaktır.”

 

 

GÜNEŞ: HER ÜLKEDE BULAMAZSINIZ

Hayvancılığın aile gelenekleri olduğunu belirten Musa Güneş de Gürpınar ilçesinde et üreticiliği yapacağını dile getirdi. Güneş şöyle konuştu: “TKDK Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyet katkısı olmak şartıyla yüzde 70’lik bir destek sağlıyor. Bizde böyle bir tesisi onların desteğiyle hayata geçirdik. Hayırlısıyla bitmek üzere ve işlevi kaldı sadece. Yakında işletmeye geçeceğiz. Bu tür imkanları her ülkede bulamazsınız. Gerçek anlamda ülkemizin ve kurumumuzun çok ciddi katkıları var. Bu fırsatların değerlendirilip, değerlendirildikten sonra işletmenin sürdürülebilirliği ve modernizasyonun genişletilmesiyle alakalı olarak sürekli fikir alışverişi yapılmalı.”

 

 

“ET İHRAÇ EDEN BİR ÜLKEYDİK”

Bölgenin hayvancılığa verimli olduğunu söyleyen Güneş şunları söyledi: “Böyle bir imkanı ve sistemi devletiniz size veriyor ve bu imkanlar sizi cezbediyorsa bunu yapmak lazım. Bu kaçınılmaz bir destektir. Biz 10 yıl önce Arap ülkelerine et ihraç eden bir ülkeydik. Bu destekler ile yine bölge ülkelerine et ihracatı yapılabilir. Şu an bu dinamikleri tam anlamıyla faaliyete geçirmenin tam zamanı. Her şey kurumsal bir şekilde işliyor. Tarım Bakanlığımızın bu kapsamda işletmeleri için ciddi teşvikleri var. Bu fırsatların kaçırılmaması lazım.”

 

 

BABA MESLEĞİNE GERİ DÖNDÜ

Çatak ilçesinde et üreticiliği işletmesi kuran İrfan Kaplan da, “20 yıldır İstanbul’da yaşıyordum. Tır şoförlüğü yaparken Nevşehir’e gittim ve arkadaşlarım bana bu işi tavsiye etti. Ardından TKDK ile iletişime geçtim ve böyle bir yatırımı yapmaya karar verdim.” Dedi. İşletmeyi aktif bir şekilde sürdüreceğini söyleyen Kaplan şöyle konuştu: “Babam ve dedelerim hayvancılık yapıyordu. Bizde bu yatırım ile hayvancılık yapmaya geri döndük. Bize bu desteği sağlayan devletimize ve TKDK kurumuna teşekkür ediyorum.”

 

Editör: TE Bilisim