Van Ticaret ve Sanayi Odasına (TSO) kayıtlı dış ticaret firma yetkililerinin özellikle İran pazarına erişimine katkı sunması amacıyla Farsça dil eğitimi verilmeye başlandı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bulunan İran İslam Cumhuriyeti Tüccar Danışma Ofisinin daha aktif olarak kullanılması için Van TSO personellerinin de yer aldığı Farsça dil eğitimi programına gösterilen ilgi dikkat çekti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “İran’la önemli komşuluk ilişkilerimiz var. Türkiye’nin 560 kilometrelik İran sınırının yaklaşık 300 kilometresi, yani yarısından fazlası Van şehrini kapsıyor. Dolayısıyla bu sınır bölgesinde İran’ın batıya açılmasının en önemli kavşağında olmamız hasebiyle bu fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

 

İran’ın yüzölçümü olarak Türkiye’nin iki katı, nüfus ve ekonomik büyüklük olarak ise Türkiye'ye eşdeğer olduğunu ifade eden Takva, “İran’ın dünyanın 3. büyük petrol üreticisi ve 5. büyük doğalgaz üreticisi olduğunu varsaydığımızda, İran’ın ekonomik potansiyelinin gelecekte dünya ekonomisi açısından çok önemli bir anlamı var. Tabi Türkiye’nin de bununla ilgilenmesi lazım, ama en çok da Türkiye’nin en az gelişmiş bölgesi veya kenti olarak bizi ilgilendirmesi lazım. Biz de bu konuyu yakinen takip ediyoruz. İran’la ilişkilerimizi normalleştirme ve bu anlamda ticari potansiyelimizi arttırma gibi bir çaba içerisindeyiz. Bu çerçevede üyelerimizin ticari ilişkilerini kolaylaştırmaya yönelik Farsça dil kursu düzenledik. Bu kursu Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında hayata geçirdik. Umuyoruz ki üyelerimiz bu kurstan maksimum fayda elde edecek ve tercüman gereksinimi olmadan insanlar kendi sıkıntılarını kolayca çözebilecekler” ifadelerini kullandı.

Takva, bu tür eğitim programlarının devam edeceğini de belirtti. 

Editör: TE Bilisim