Başkanlığını Van milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay’ın yaptığı Van Güç Birliği Platformu gecikmeli de olsa toplantısını gerçekleştirdi. Normal şartlarda Uluslararası Van Turizm fuarı ile birlikte aynı gün yapılacak olan ve Kültür ve Turizm Bakanının katılacağı toplantı fuarın iptal edilmesiyle birlikte bakanın katılmadığı bir toplantı ile gerçekleşti. Yaşanan patlamalar ve bölgedeki saldırılardan dolayı zarar gören kentteki bu kayıpların da konuşulduğu toplantıda son dönemlerde kültür ve turizm anlamında iyice kendini gösteren sıkıntılar tek tek konuşuldu. Van Kalesi’nin karanlığa gömülmesinden, İranlıların Van’a gelmemesine, bir turizm planı olmamasından, kentin turizm varlıklarının sıkıntılarına kadar birçok konunun dile getirildiği toplantıda sektörde yer alan isimler ve kurum, kuruluş temsilcileri tüm sıkıntıları ortaya döktü. Herşeyin konuşulduğu toplantıda mevcut sıkıntılar dile getirilirken Van’ın turizmine acil olarak müdahale edilmesi konusu bir kez daha gündeme geldi.

 

4’üncü Kültür, Turizm ve Sanat Başlığı ile gerçekleştirilen Van Güç Birliği Platformu toplantısında Van’ın turizmi konuşuldu. Sekreteryasını DAKA’nın yürüttüğü platformun toplantısı için Turizm komisyonu Van’ın turizmini her yönüyle anlatan bir çalışmayı ortaya konuldu. Önce Van’ın turizm potansiyelinin konuşulduğu toplantıda tüm değerler her yönüyle katılımcılar ile paylaşıldı. Ardından da kentteki temsilcilerden turizme dair sorunların aktarılması ve bunların çözümlerinin dile getirilmesi istendi. Yönetim kurulu üyeleri Beşir Atalay ve Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın ve Kültür Turizm Müdürü’nün mevcut çalışmalarla ilgili konuşmasının ardından ilk söz alan isim TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe oldu. Özgökçe Van’ın turizmi noktasında acil olan tüm sorunları tek tek not ederek çözüm istedi.

 

EN İĞRENÇ OTOGAR VAN’DA!

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Kapıköy’ün ihalesinin yapıldığını, 16 ayda teslim edileceğinin söylendiğini, İranlı misafirlerin gümrük ve X-ray’den sonra askerin detaylı üst araması yapması hususunda şikayetleri olduğunu söylerken belirtti. Ardından bir türlü açılmayan müze ile ilgili de şikayetlerini dile getiren Özgökçe; “6 yıldır dünyanın en büyük Urartu Müzesi açılmadı, bunun bir an önce açılmasını talep ediyoruz. Bununla birlikte Türkiye’nin en ‘iğrenç’ otogarının Van’dadır. Otogar Van’ın aynasıdır ve çok kötü bir otogara sahibiz. Yine çevre yolu bir türlü bitmedi. Doğu Beyazıt yolunun kapalı olması da yine turizmimizi ciddi anlamda etkileyen faktörler.” Diyerek konuştu. Ardından bölgedeki terör olayların turizmi kötü etkilediğini, büyük sıkıntılar yaşandığını, turizm konusunda altyapının eksik olduğunu hatırlatan Özgökçe, “Türkiye’de çok kısa sürede 2 büyük köprü hayata geçirildi. İstenildiğinde Türkiye’de çalışmalar çok hızlı bitiyor ama Van’daki projeler bir türlü nihayete ermedi.” Diyerek Urartu Müzesi ve diğer yatırımların ağır aksak ilerlemesine tepki gösterdi.

 

FUAR DA TERÖR MAĞDURU OLDU…

TÜMSİAD Başkanı Süleyman Güler ise aynı gün yapılması gereken Uluslararası Turizm Fuarı’nın organizatörü olarak bu fuarın ertelenmesinden büyük üzüntü duyduğunu kaydetti. Uluslararası fuarların çalışmalarının en az 6 ay önceden başlatıldığını, İran’da üst düzey ön görüşmeler gerçekleştirdiklerini, İran’dan 100 firma getirilmesi için bir protokol imzaladıklarını, fuarı uluslararası bir fuar haline getirmeyi planladıklarını, büyük markaların katılımının söz konusu olduğunu belirterek, buna rağmen gerçekleştiremediklerini söyledi. Güler; “Tendürek olaylarından sonra ve 12 Eylül’deki patlamadan sonra İranlıların topluca gelmekten vazgeçtiklerini ifade ettiler. Tahran’dan İranlı katılımcılara katılım sağlanmaması yönünden bir yazı gönderilmiş, bunlardan sonra fuarı ertelemek zorunda kaldık. Bu da bizim ve Van için büyük bir kayıp anlamına geliyor. Bununla birlikte Van’ın önceliği turizm ve tanıtım stratejisinin hazırlanmasıdır. Pazar çok iyi bilinmeli ve İran dışında alternatif turizm destinasyonları geliştirilmesi gerekiyor.” Dedi.

 

GÜLER: NE BİR LOGO VAR NE PLANI…

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun turizm açısından önemli olduğunu, pazar olarak Ortadoğu ve Arap ülkelerine yönelinmesi gerektiğini vurgulayan Güler, Van’ın bir logosu olması gerektiğini, fuar ve kongre turizminin önemli olduğunu, Almanya’nın fuar ve kongre turizminden büyük gelirler elde ettiğini, ancak bunun 20 yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu söyledi, Bu süreçte devletin sektöre destekler sağladığını, halihazırda kitap, tarım, inşaat, sanayi, turizm fuarlarının yapıldığını, enerji ve madencilik fuarlarının büyük katkı sağlayacağını, fuarları yaparken yerelden ziyade dış pazarlara açılınması gerektiğinin altını çizdi.

 

BEYAZ: SADECE İRANLILAR İLE OLMAZ!

Güler’in ardından da turizm sektöründe bir isim olan Van TSO Yönetim Kurulu üyesi Murat Beyaz söz aldı. Beyaz da İranlı turistler konusuna değinerek, sadece İran’ın değil diğer ülkelerin de turizm planı içinde dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Van’ın yurt içinden ve dünyanın diğer ülkelerinden turist çekmesi gerektiğini, Ermenistan’la ulaşımın kolaylaştırılması gerektiğini, bunun siyasi nedenleri olabileceğini, ama turizmin evrensel olduğu ve bu konuda adımlar atılması gerektiğini, Yunanistan ve Gürcistan vatandaşlarının kimlikle Türkiye’ye giriş yapabildiklerini, bunun İran vatandaşları için de sağlanması gerektiğini söyleyen Beyaz; “Avrupa’da da patlamalar oluyor. Fransa’da da oldu. Ama Fransa’ya giden turist sayısında bir değişiklik olmadı. Van’ın da bu noktada tüm bu yaşananlara rağmen turizmde devamlılık sağlayan çalışmaları olmalı. Özellikle tren yollarının modernizasyonun sağlanarak birkaç ülkeyi birbirine bağlayacak şekilde tur programları gerçekleştirmesi gerektiğini söyleyen Beyaz, acentecilik ve turizm sektörünün sadece İranlılar ile olmayacağını yineledi.

 

TAKVA: HİÇ BİR STRATEJİ YOK

Ardından da Van TSO başkanı Necdet Takva söz aldı. Başkan Takva heyete önemli de bir öneride bulunarak turizmde bir konsey kurulması önerisini sundu. Turizmde sürdürülebilirlik için ara ara toplantılar yapılması gerektiğini belirten Takva’nın görüşü kabul bulurken hemen bir konsey kurulması konusundaki görüşleri kabul gördü. Takva Van’ın turizmi ile ilgili konuşmasında Van’ın hayvancılık ve turizm kenti olduğunu, her türlü terör eylemi ve toplumsal meseleden turizmin doğrudan etkilendiğini, hassas olduğu kadar ciddiyetle ele alınması gereken bir mesele olduğunu, herkesin samimiyetle sahiplenmesi gerektiğinin altını çizdi. Takva ayrıca; “Van’ın turizmde hiçbir stratejisi yok. Bakanlıklar nezdinde bir farkındalık oluşturulması gerekiyor. Oluşturulacak olan konsey ve sağlanacak fonlarla Ermenistan, Irak Kürdistan bölgesi gibi bölgeler için de Pazar çalışmaları yapılmalı.” Dedi.

 

“VAN GÖLÜ KİRLİLİĞİ KISA VADELİ HEDEF OLMALI!”

Ardından Van Gölü Kirliliği’ne dikkat çeken Takva, bu konunun kısa vadeli bir hedef olması gerektiğine vurgu yaparak arıtma tesisinde yeni teknolojilerle göl suyunun içilebilir hale getirilebileceğini söyledi. Alışveriş festivali ile ilgili olarak Başbakanlık ve Bakanlık fonlarından yeterli destek alamadıklarını, daha samimi ve destekleyici bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söyleyen Takva, otlu peynirin markalaşması ile ilgili bir çalışmaları olduğunu da söyledi. Ardından da Toprakkale Seyir Tepesi projelerini açıklayan Takva; “Toprakkale Seyir Terası projesine talibiz. Projemiz hazır ve verilmesi halinde hemen hayata geçirelim. Bununla birlikte DSİ’ye ait metruk binalar bize ya da bir başkasına tahsis edilsin ve biz bunları turizme ve kente kazandıralım.” Dedi. Takva ardından da rekor kıran Van Kahvaltısı için de Guinness’e giren Van Kahvaltı’sı için her Haziran’ın ilk pazar günü İskele Caddesi’nde gerçekleştirilmek üzere Van’dan dünya Kahvaltı Günü ilan edebileceklerini ifade etti.

 

BAYNAL: ÖNCE VAN’IN TURİZM LOKOMOTİFİ BELİRLENMELİ

MÜSİAD Başkanı Kerem Baynal, her ilin turizm sorunlarının benzer olduğunu, Van’ın turizm konusunda öne çıkan değer olarak 31 değeri olduğunu, ancak bir tanesinin lokomotif seçilebileceğini söyledi. Bunun eksik olduğunu, turizm konseyinin öncelikle üzerinde çalışması gereken hususun bu olduğunu belirten Baynal, Van’ın kış turizminin ayrı yaz turizminin ayrı güzellikte olduğunu, Van Gölü’nde Akdamar’a eşdeğer 6-7 ada olduğunu hatırlattı. Heyette kaç kişinin bu 31 turizm değerinin tamamını gördüğünü merak ettiğini dile getiren Baynal, Van’da insanların bu turizm noktalarına götürülebileceğini ve turizm elçileri olmalarının sağlanabileceğini söyledi. Abalı Kayak Tesisi’nin karın daha uzun süre yerde kaldığını bir mevkiye taşınması gerektiğini belirten Baynal birinci öncelik ve kısa vadeli olarak Van’ın turizm lokomotifinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Ardından söz alan Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Naci Şahin ise, Edremit’te oturduğunu, Edremit şehir merkezinde hazin görüntüler olduğunu, bunun kısa vadeli bir hedef olması gerektiğini söyledi. Edremit’te kanalizasyon altyapısı olmadığı için atıkların göle aktığına vurgu yapan Şahin bu konuda çözüm istedi.

 

MELEN: EĞİTİM ŞART!

23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen ise, turizm ve tanıtımın bir kültür meselesi olduğunu, ABD’nin dünyanın en fazla turist alan yeri olarak tanıtıma da en fazla para harcayan ülke olduğunu hatırlattı. Turizmin tanıtım ve altyapı meselesi olduğunu, üniversitenin, insan altyapısının önemli olduğunu, halkın eğitim düzeyinin yükseltilmesi konusunun biraz uzak olduğunu söyleyen Melen de İran konusuna vurgu yaptı. Melen; İran’la 2500 yıllık tarihimiz var, ama İran’la ilgili stratejimiz, hiçbir çevre ülke ile ilgili stratejimiz yok. Muhataplarımızın dilini konuşamıyoruz, Türk devletinde doğru dürüst Kürtçe bilen insan yok. Ben bu konsey fikrinin müthiş olduğunu, ama sadece Vanlılar değil, bu işten anlayan herkesin bunun içine dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tanıtımın yurt dışında da yapılması gerektiğine inanıyorum.” Dedi.

 

“VAN GÖLÜ İÇİN FON ALDIK ÇÖP KAMYONU ALDILAR!”

Babası Ferit Melen adına yapılan Van Ferit Melen Havalimanı konusuna da satır arasında vurgu yapan Melen, bu ismi havalimanına tabela olarak yapmak için bile ciddi mücadelelerin verildiğini belirtti. Ardından da yıllar önce Van Gölü için yaptığı bir çalışmayı hatırlatan Melen; “Yıllar önce Arap ülkelerinden Van Gölü için fon temin etmiştik, ama Çevre Bakanlığı bu parayı çöp kamyonları için kullandı. Olacak iş değil. Halbuki on yıllardır Van’a gelirim ve Van Gölü’ne doğru uçak her yaklaştığında Van Gölü’ne atlamak isterim. Böyle bir güzellik işte. Bu güzelliğe de sahip çıkmak gerekiyor.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

Editör: TE Bilisim