Türkiye’nin son bir yıldır yaşananlardan sonra turizm adına zor günlerden geçmesinden sonra açıklanan turizm paketinin getirileri tartışılmaya devam ediyor. Turizmde kurtuluş planı olarak görülen paketi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamasından sonra gözler bu paketin meyvelerini verip vermeyeceğine çevrildi. Fakat sadece Antalya, Muğla, İzmir gibi kentler değil Van gibi tarihi ve kültürel yapısı ile ön plana çıkan kentler de turizm adına destek bekliyor. Zira geçtiğimiz yıl çözüm sürecinin etkisiyle turist rakamlarında rekora giden fakat ikinci yarısında çatışmalarla dibe vuran Van’daki turizmciler de hükümetten destek bekliyor. Kimine göre teşvik kapsamında Van da yer almalı kimine göre de Van’ın İran potansiyeli ile ilgili çamışmalar yapılmalı. İran uçuşları başlayan Van’ın aynı zamanda karayolu ile de bu potansiyelini değerlendirme fırsatı oluşturmasını isteyen turizm acenteleri aynı zamanda daha yeni yeni kabuğunu kırmaya çalışan bir kent olarak bölgenin kalkınmışlığına ve gücüne göre destek verilmesini bekliyor. Aksi halde bölgesel kalkınmada yaşanan sıkıntıların turizmde de aynen devam edeceği belirtiliyor...

 

‘Turizm Eylem Planı’ geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. 9 Başlık halinde Davutoğlu tarafından açıklanan eylem planında turizm açısında 2 önemli başlık var. Bu başlıklardan bir tanesi tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentelerine uçuş başı 6 bin dolar destek verileceği ve bu desteklerin de belli hava alanlarında verileceği. Diğer başlık ise 400 bin turist getiren acentelere 100 bin TL’ye kadar kredi kullanma sözünün verilmesi oldu. Başbakan Davutoğlu’nun bu açıklamasının ardından Şehrivan Gazetesi olarak bizde ‘Turizm Eylem Planı’nı Van’daki acentelere sorduk. Turizm acenteleri için büyük önem arz eden bu planı Vanlı acenteler nasıl karşıladı? İşte turizmcinin hükümetten beklentileri...

 

“TEŞVİKLERİN GENİŞ TUTULMASI GEREKİYOR”

Turizm Eylem Planı ile ilgili görüştüğümüz Ayanis Acentesi Yetkili Abdullah Tunçdemir turizm açısında verilen tüm destekler için teşekkür etti. Tunçdemir ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Hükümetin turizm anlamında verdiği destekler için her zamana teşekkür ediyoruz. Ki zaten desteklerin başta turizm olmak üzere tüm sektörlerde verilmesi gerekiyor. Biz buna karşı değil. Fakat bu teşvik ve destekler verilince de biraz daha geniş tutulması gerekiyor.”

 

 

TUNÇDEMİR: VAN’DA İÇİNDE OLMALI

Eylem planında açıklanan havaalanlarıyla ilgili de konuşan Tunçdemir Van Ferit Melen Havaalanının da havaalanları arasına alınması gerektiğini söyledi. Tunçdemir açıklamasının devamında, “Gördüğüm kadarıyla; Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Bodrum, İzmir Adnan Menderes, Kütahya ve Zafer Havaalanları bulunduğu havaalanları eylem planından yararlanacak. Ancak Van Ferit Melen Havaalanı bu isimler arasında yok. Keşke Van’da bu isimler içinde olsaydı. Van-Urmiye uçak seferleri bildiğiniz gibi küçükte olsa başladı. Yakında Tebriz’de başlayacak. Bunu büyütmek ve geliştirmek gerekiyor. Bizim bu destek ve teşviklerden yararlanmamız gerekiyor. İran’ın yüzde 80-90’ı Van üzerinden batıya gidiyor. Bu anlamda Van bir geçiş noktasıdır.” Şeklinde konuştu.

 

“BÖLGEDE KARAYOLLARI DA DESTEKLENMELİDİR”

Karayolları turizmi içinde desteklerin verilmesi gerektiğine değinen Tunçdemir şu ifadeleri kullandı: “15 yıldır İran’da tur operatörlüğü yapan bir isimim. Bu anlamda İran’daki bu kaynak iyi değerlendirilmelidir. Bu anlamda bu teşvikler verildiği zaman Van’da işin içine katılması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu anlamda bunu iyi bir şekilde sahiplenmek ve geniş tutmak gerekiyor. Bunun içinde Trabzon’da olması gerekiyor. Desteklerin sadece uçuş alanları ve bazı havaalanları değil. Ek uçuşlar noktaları da koyulması gerekiyor. Bunun yanı sıra karayolları da desteklerin içine alınması gerekiliyor. Van bölgesinde İran, Ermenistan ve Kuzey Irak pazarından çok iyi bir şekilde yararlanıyoruz. 100-200 kilometre uzaklardaki insanları karayolları ile buraya getiriyoruz. Bu anlamda da desteklerden yararlanılması gerekiyor.”

 

 

TUNÇDEMİR: GÜCE GÖRE DESTEK VERİLMELİDİR

Uçaklar için verilen 400 bin sayının çok olduğuna dikkat çeken Tunçdemir herkesin gücüne göre destek verilmesinden yana olduğunu söyledi. Tunçdemir, “Uçak için yapılan desteklerden yararlanacakların sayısı çok az. Çünkü Türkiye genelinde uçakla diğer ülkelerden 300-400 bin turist getiren acenteler çok az. 400 bin kişi getiren A grubu seyahat acentesi 100 bin TL’lik kredi kullanımına da çok yanaşmaz. Ben 50 bin 10 bin getiriyorum bir başkası 100 bin getirebiliyor. Herkes kendi gücüne getirebiliyor. Bu yüzden desteklerin herkesi kapsaması gerekiyor. 50-100 bin turist getirenler yararlanmayacaksa bu desteklerin daha alt seviyeye düşürülmesi gerektiğine inanıyorum. Ben tur operatörlüğü yapıyorum. Bana destek verilirse ben daha çok turist getirebilirim. Bana 400-500 bin denildiği zaman ben bunu yapamam. Çünkü benim seviye bellidir. Ben destek almadan bunları yapıyorum.” Dedi.

 

“BU DESTEKLERDEN HERKES YARARLANAMAZ”

Gazete olarak görüştüğümüz Süphan Turizm yetkilisi yapılan desteklerin kendilerini çok etkilemeyeceğini belirterek şu sözlere yer verdi: “Turizm adına verilecek destekler elbette ki önem taşıyor. Ancak bu desteklerin daha çok Akdemiz ve Ege bölgesi için olmaması gerekiyor. Van İran pazarı anlamında iyi bir yer. Bu anlamda Van ve diğer turizm anlamında beklentileri olan iller içinde destekler olmalıdır. Ayrıca koyulan kotalarda çok fazla, 400 turist getirmek çok kolay bir iş değil. Ki bunu yapacak olan acenteler belirttiğim bölgelerde olanlardır. Bu acenteler için verilen destekler daha küçük ölçekte turist getiren ve çalışan acenteler içinde olmalıdır. Yoksa destek 400 bin turist getirene veriyor. Her gün uçak gelirse verilir. Bunlar bizi teğet geçer ve biz hiçbir şekilde yararlanamayız.”

 

 

KAYACI: VAN’A DESTEK VERİLMELİ

Yapılan teşviklerle ilgili görüştüğümüz Dost Turizm Acentesi yetkilisi Emrullah Kayacı teşviklerin doğuyu etkilemediğini dile getirdi. Kayacı, “Teşvik ve destekler her sektör için çok önemlidir. Ama bu destek ve teşviklerin sadece belli başlı kesimlere hitap etmemesi gerekiyor. Turizm sektöründe destekler verilecek ama bu destekleri işleri olanların işlerini daha çok artıracak. Alt sıralarda yer alan acente yetkilileri yine sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Antalya zaten iyi bir seviyede ama Van Antalya’ya göre çok iyi değil. Bu durumda desteklerin Antalya’ya değil daha çok Van’a yapılması gerekiliyor.” Dedi.

 

“VAN ÜZERİNDEN ANTALYA’YA PARA KAZANMAMALI”

Kayacı son olarak şunları kaydetti: “Doğu bölgesi için farklı destekler verilmeli. Örnek olarak havaalanı değil, karayollarında destek olmalıdır. Çünkü Van İran, Ermenistan ve birçok ülkeye ulaşımı karayolları ile yapıyor. Van için havaalanı desteği çok ön plana çıkmaz ki bu desteklerde Van yok. Bunun yanı sıra bir turist Van’a geldiği zaman Van’da kalmalıdır. Biz onları Van’a getirdiğimiz zaman onları burada tutacak olan çalışmalar yapılmalı. İranlılar ya da diğer ülkelerden gelen insanlar Van üzerinden Antalya’ya para kazandırmamalı.”

 

 

EYLEM PLANINDA YER ALAN DESTEKLER

Turizm Eylem Planı'nı açıklayan Başbakan Davutoğlu, sektöre 255 milyon TL desteği sağlanacağını söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2016 Turizm Eylem Planı'nı açıkladı. İşte 9 maddelik turizm eylem paketi:

1- Tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı destek vereceğiz. Bakanlar Kurulu kararını Resmi Gazete'de yayımladık. 1 Nisan- 31 Mayıs arasında tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentasına uçuş başı 6 bin dolar destek vereceğiz. Destek verecek havalimanları Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Bodrum, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya için sadece 8 ülke için kullanmıştık. Zafer Havalimanı'nı da ekledik, tüm dünyadan gelecek olan turistlere uyguluyoruz.

2- Türkiye'ye turist getiren A grubu firmalara Kredi garanti fonu ile kredi kullanma imkanı sağladık.

3- Turizmde muhtemel bir daralma söz konusu olduğ0unda sektör firmalarının banka borçları yeniden yapılanmaya gidilecek.

4- Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bağlı deniz turizmi işletmelerine Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenecek.

5- Deniz turizmi tesislerinin ihracatçı kapsamına alıyoruz. 750 bin dolar ve üzeri gelir getiren tesisler ihracatçı sayılacak.

6- Çevreye duyarlı işletmelere en düşük tarife uygulanacak.

7- Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedelleri 2016 yılı ödemeleri ertelenmesi 3 eşit taksit şekilde ödenmesi şeklinde yardımcı olunacaktır.

8- Kira bedelleri 2016 yılı ödemeleri ertelenmesi ve 3 eşit taksitte ödenmesidir. Acil Eylem Planı Destek Paketi hızlıca hayata geçirilecektir.

9- Bu destek paketi telafi edilecek tedbirler geçirecektir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığımız yapısal tedbirler üzerine de çalışmaktadır. Sektörümüze 255 milyon destek sağlıyoruz. 288 milyon TL'lik ödemelerini de erteliyoruz ve 3 yıla yayılmış bir şekilde düzenliyoruz.


ŞEHRİVAN TURİZM: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim