ŞEHRİVAN HABER - Van başta olmak üzere bir çok ilde 2 gündür internet kesintisi yaşanıyor. Dün sabah saatlerinden bu yana devam eden kesintilerden dolayı internet ile ilgili hiç bir işlem yapılamıyor.

Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Şanlıfurfa, Kilis ve Adıyıman’ ın da bulundu Doğu ve Güneydoğ’daki birçok il genelinde hem sabit, hem mobil hatlardan internete erişim, saat 10.30’dan itibaren kesilmeye başladı. Erişim sıkıntısının nedeniyle ilgili bir açıklama yapılmadı. Daha önce de 24’ü DBP’li 28 belediyeye İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandığı 11 Eylül 2016 tarihinde aynı şekilde bu illerde internete erişimde sıkıntı yaşanmıştı. Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak'ın gözaltına alınmasının ertesinde başlayan kesintiler dün gece saatlerinde sona ererken, bugün itibariyle Van ve diğer illerde yeniden internet kesintisi başladı.

 

KHK İLE YETKİ

Kaynaklar, internet erişimindeki yavaşlamanın, güvenlik kaynaklı olduğunu belirterek Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine adım atıldığını, kesintinin kısa süre içinde normale döneceğini ifade etti. Söz konusu tedbirin, HDP’li Kışanak’ın gözaltına alınması sonrasında, toplumsal olayların önünü kesmek için alındığı öğrenildi. Eylül ayında, 28 belediyeye kayyum atanması sonrasında da benzer bir tedbir uygulanmıştı. TİB’in kapatılmasını öngören KHK uyarınca milli güvenlik ve kamu düzeni gerekçesiyle Başbakanlık kararına dayanarak haberleşmenin iki saat içinde engellenmesinin önü açılmıştı. KHK’da, BTK da Başbakanlığın kararını, derhal işletmecilere iletmekle görevlendirilmişti. Başbakanlığın, bu yetki çerçevesinde hareket ettiği belirtildi.

 

TEPKİLER YÜKSELDİ!

Van'daki kesintiler de kentteki bir çok kurum, kuruluşta işlerin aksamasına neden olurken gece saatlerinde erişimin sağlanmasıyla birlikte Van'daki bir çok kesimden tepki geldi. Vatandaşlar kesintiden dolayı hem kablolu bağlantı yüklenicisi Türk Telekom'a hem de diğer telefon operatörlerine tepki gösterirken kesinti ile ilgili açıklama yapılmamasına da isyan etti. Kesintinin ne kadar devam edeceği ise bilinmiyor.

Editör: TE Bilisim