Dünyada yeni trend doğa ve kültürel yürüyüşler. İnsanlar yürüyülerek tarihi ve doğanın güzelliğini hissediyor. Türkiye’de de bu anlamda her gün yeni alanlar oluşturuluyor.

 

Van’da da DAP eliyle Urartu Medeniyet Koridoru konusunda bir adım atılırken, kentteki aktivisitler ve doğa severler bu anlamda kentin saklı tüm güzelliklerinin Türkiye ve dünyaya tanıtılması gerektiğini vurguluyor.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Dünya çapında yürüyüş ve gezi rotası bulunan Van, Urartular’dan bugüne koruduğu tarihi konumuna rağmen bu rotalarından faydalanmıyor. Türkiye’nin bir çok ilinde yeni rotalar yeni yürüyüş yolları ve doğa alanları dünyanın tüm ülkelerinden turistleri ağırlıyor. Son olarak Van eski Valisi Münir Karaloğlu’nun Antalya’da gerçekleştirdiği 4 kilometrelik doğa yürüyüşü ile birlikte gündeme gelen tarihi ve doğal rotalar konusunda bir duyarlılık oluştu. Tam da böylesi süreçte Van’daki aktivistler ve doğaseverler Van için de çağrı yaptı.

 

 

Konuyla ilgili olarak Şehrivan aracılığı ile değerlendirmelerde bulunan Vangölü Aktivistleri adlı gruptan isimler bu konuda Van’ın rota yeni rota olması için görüş bildirdi. Aktivistler: “İl olarak Türkiye’nin en zengin rotalarına sahibiz. Ancak bu rotaların tanıtımı ve bilinmesi konusunda eksiklikler var. Başta bu kentin valisi, belediye başkanları, oda başkanları, STK’lar ve diğer isimlerin katılımıyla bir rota yürüyüşü yapılmalı.” Diyerek çağrı yaptı. Kentte halihazırda doğa yürüyüşleri ve aktiviteleri yapan dernek ve gruplar ise bu konuda bir duyarlılık ve kent adına tanıtım oluşturulması gerektiğine vurgu yaparak: “Van’da yok yok.” Dedi.

 

 

VAN İÇİN NE YAPMALI?

Tarihi ve doğasıyla Türkiye’nin önemli şehirlerinden bir tanesi olan Van, bu yönüyle önemli yürüyüş ve gezi rotalarına sahip bir il. Özellikle Van Gölü çevresinde yer alan rotalar Türkiye’de hatta dünyada eşi benzeri olmayan rotalar. Van bu kadar önemli rotalara sahip ancak, bu rotaların tanıtım ayağının düşük olması ve binlerce insan tarafından hiç bilmemesinden dolayı istenilen seviyede değil.

 

 

Van’ın dünya çapında öneme sahip olan bu rotaları Şehrivan Gazetesi olarak Van önemli derneklerinden bir tanesi olan Van Gölü Aktivistleri Derneğine ve çok sayıda bu rotalarda geziler düzenleyen isimlere sorduk. Peki bu rotalar için ne yapılmalı neler öngörülüyor?

 

 

“TARİHİ ROTALARIMIZDA ÇOK SAYIDA VAR”

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Van Gölü Aktivistleri Derneği aktivistleri, Van’da çok sayıda rota olduğuna işaret ediyor. Aktivistler, “Van’da doğa yürüyüş rotalarının yanı sıra çok sayıda tarihi rotlarda bulunuyor. Bu bir nevi doğa geçidinin yanı sıra tarihi geçide de şahitlik etmek anlamına geliyor. Bizim tavsiyemiz insanlarımız bu rotaları ya da her hangi birisini bir günde olsa gezsin ve bu tarihi, güzel doğalları görsün.” Dedi.

 

 

AKTİVİSTLER: EN FAZLA ROTAYA SAHİBİZ

Van’ın zengin rotalara sahip bir il olduğuna işaret eden aktivistler şunları söyledi: “İl olarak Türkiye’nin en zengin rotalarına sahibiz. Ancak bu rotaların tanıtımı ve bilinmesi konusunda eksiklikler var. Başta bu kentin valisi, belediye başkanları, oda başkanları, STK’lar ve diğer isimlerin katılımıyla bir rota yürüyüşü yapılmalı. Bu şekilde rotaların tanıtımına bir nebzede olsa katkı sunulur. Bu rotalarda bir çok tur düzenleniyor. Ancak tanıtıma ihtiyaç var. Biz aktivistler olarak tanıtım açısından bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Rotalarda gezi yapan isimleri burada konuşturup rotaların tanıtmak için bir çalışmamız var. Bu konuya yoğunlaşmamız gerekiyor.”

 

 

DEMEZ: BÜYÜK BİR KISMINI GEZDİK

Van’daki yürüyüş rotalarıyla ilgili gazetemize konuşan Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez ise, “Uzun yıllardan beri doğa gezileri ve dağcılıkla uğraşıyorum. Aslında 1992 de dağ gezileriyle başlayan, doğa ve dağcılık sevdamız bugüne kadar gelişerek devam ediyor. Bölgenin büyük kısmını gezmiş, doğaya ve tarihi eserleri girme fırsatımız oldu. Birçok insanın gezip görmesine vesile olduk. Kulüp bünyesinde dağcılık, doğa gezileri, rafting, kayak, fotoğrafçılık, kültür gezileri, kamp ve arama kurtarma etkinlikleri yapılmaktadır.” Şeklinde konuştu.

 

 

“VAN’DA AKDENİZ GÖREBİLİRSİNİZ”

Van Gölü havzasındaki yürüyüş alanlarıyla ilgili de konuşan Demez şöyle konuştu: “Van Gölü havzası dağlar, dereler, su kaynakları, şelaleler, yaylalar, orman, tarih kültür bakımından çok zengin bir konuma sahip. Van Gölü havzasında Karadeniz, Marmara, Ege bulanabilir. Fakat bu bölgelerde Van’ı bulmak imkansız gibi. Van Gölü havzasında bir çok medeniyet yaşamış ve bu medeniyetlere ait büyük eserler bulunmaktadır. Bundan dolayı tarihi bakımından çok zengin bir tarihi geçmişe sahiptir.”

 

 

VAN’DA NE DESENİZ VAR

Dağcılık sporu, rafting, günübirlik gezilerden de söz eden Demez, “Bahçesaray Çatak dereleri rafting için mükemmel bir yere sahip çatak deresi de Siirt’e kadar uzun bir parkur ve rahatlıkla rafting yapılabilmektedir. Van Gölü havzası dağlar bakımından dağcılık sporu için çok uygun ve sayısızca dağ var. 3 binin üzerinde yüksek irtifa konumundadır. Dağcılık turizmi için hem zirve tırmanışları hem de teknik tırmanış bakımından çok zengin. Van Gölü havzasında bulunan orman ve şelaleler bakımından uygun yürüyüş parkurları bulunmaktadır günü birlik yürüyüşler kamp kurmak, doğayla baş başa kalmak için çok önemli bir yere sahip. Van Gölü havzasında Abalı kayak merkezi ile Tatvan kayak merkezi önemli  kayak ve kış turizmi için mükemmel.” Diye konuştu.

 

 

DEMEZ: TEK EKSİK TANITIM

Var olan güzellikleri tanıtımı konusunda sorunların olduğunu söyleyen Demez şunları söyledi: “Van denizi birçok kıyı kısmı hala bakir deniz turizmi ve adaları gezmek adalardaki tarihe şahitlik etmek ayrı bir güzelliktir. Van Gölü havzasında bulunan yaylalar yaz aylarında bir yaşam alanına dönüşmektedir. Birçok köy eski yapısını kültürünü yaşam biçimini korumaktadır.  Aslında Van Gölü havzasında neyi merak ediyorsanız neyi bulmak istiyorsanız görmek bulmak mümkündür. Bana göre sadece eksik olan tanıtımdır. Bunca güzellik varken başta şehrimiz bölgemiz ülkemiz ve dünya bunlardan habersiz. Yine Nemrut krater gölü eşi benzeri bulunmaz dünyanın ikinci büyük krater gölü konumuna sahiptir.”

 

 

AMAÇLARINI AÇIKLADI VE EKLEDİ

Demez son olarak, “Bütün bunları tanımak tanıtmak için Sivil Toplum Örgütleri, odalar, belediyelere büyük iş düşmektedir. Belediyeler odalar ve diğer resmi kurumlar öncülük yapmaları gerekmektedir. Doğa sporları ve rotalar için elimizden geleni yapıyor ve yapmaya devam edeceğiz. Amacımız Van Gölü havzasında bulunan güzellikleri görmek ve tanıtmak. Van Gölü havzasında bisiklet sporu için birçok doğa parkuru bulunmaktadır.” Şeklinde konuştu.

 

 

BOZKAYAR: SİYASET BULAŞTIRILMAMALIDIR

Van Gençlik Merkezi Ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Kulüp Faaliyet Sorumlusu İnan Bozkayar da şunları kaydetti: “Öncellikle doğa sporların amacı doğa ve sporla iç içe olan bir gençlik ve doğaya saygı duyan bireyler yetiştirmek amacı olmalı. Spor kavramına hiç bir şekil siyaset ve ticaret kavramlarına bulaştırılmamalıdır. Yapılan çalışmalarda güzel şehrimiz Van’ın tanıtımı yapılmalıdır. Bireylerin kendi egomanyasını tatmin edebilecek kurumlar olmamalıdır. Doğa sporlarında Van’ın tanıtımın olmamasının tek sebebi bu sporun ticarete dönüşmüş olmasıdır. Bunun önüne geçebilmek için il temsilcilerin üzerlerine düşen görevi yapmaları gerekmektedir.”

 

 

TANITIM İÇİN NELER YAPILAMALI?

“Tanıtım için ne yapılmalı” sorusunu cevaplayan Bozkayar, Öncellikle doğa sporu ile ilgilenen dernekler denetim altına alınmalıdır. Basında kuruluşları da bu anlamda yapılan güzel ekinlikleri haber yapmalı. Doğa Güzellikleri ile ilgili fotoğraf sergileri yapılmalıdır. Van’ın doğa güzelliklerinin tanıtımı reklam afiş broşür gibi çalışmalar desteklenmeli. İsin ehli olan kişilerden destek alınarak drone çekimleri ile reklam yapılmalıdır. Üniversiteye gelen öğrenci ve yeni memurlara Van’ın güzellik tanıtımı yapılmalıdır. Belediye araçları Van’ın güzelliklerini gösterecek şekilde giydirilmeli.” Dedi.

 

 

“SOSYAL MEDYA DOĞRU KULLANILMALI”

Bozkayar son olarak şöyle konuştu: “Gençlere bu yolda maddi ve manevi destek sağlanırsa iyi sporcularla Van tanıtımı yapılabilir. İl temsilciliği adı altında büyük ve kapsamlı çalışmalar yapılabilir ve en önemlisi sosyal medya doğru kullanılmalıdır. Van’ın tanıtımında turizme açılacak yerlerin bilinçli ve amacına uygun yapılması ve olan yerlerin inovasiyonuna uğraması gerekmektedir. Kamp alanları ve ulaşım sıkıntısının giderilmesi gerekmektedir.”

 

(Fotoğraflar Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez tarafından gönderilmiştir)

 

 

 

Editör: TE Bilisim