ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / YUNUS EMRE AYKAÇ - Van’da ve ülkede oda ve borsa seçimlerinin gündemden düşmediği bir süreçte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni şaha kaldıran, yerli otomobil gibi büyük projelerin başını çeken başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu Van’a geliyor.  Van'da Hisarcıklıoğlu'ndan yönetime girmek istediği iletiyor.

 

Türkiye ve Van şu sıralar hararetle Oda ve Borsa seçimlerini konuşuyor. Geçtiğimiz yılsonunda ertelenen oda ve borsa seçimleri için alanda çalışmalar devam Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni şaha kaldıran, yerli otomobil gibi büyük projelerin başını çeken, başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu Van’a geliyor. Adayların yeni dönemde temsiliyet istediği bir süreçte ekonominin ve kuruluşların güçlü temsilcileri ise yeni dönemde Van için Hisarcıklıoğlu’ndan ‘TOBB’da temsiliyet’ dile getiriyor. Özellikle de kentin en önemli meslek odası hem de STK’sı durumunda olan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin gündemi iyice meşgul ettiği dönemde önemli isimler, “Seçim ne olursa olsun Van gelecek dönem TOBB yönetiminde olmalı” mesajları paylaşıyor. Daha güçlü bir lobi ve kentin, esnafın, tüccarın ve yatırımcının sıkıntılarının daha hızlı çözüme kavuşturulabileceği ve daha yüksek sesle konuşulabileceği bir mecra olarak görülen TOBB temsiliyeti için Hisarcıklıoğlu’nun ziyareti öncesi en çok konuşulan konu olarak öne çıkıyor. Van TSO’nun da A sınıfı oda kalitesine geldiği ve Van’ın da bölgenin lokomotifi olarak öne çıktığı süreçte, mevcut başkan Necdet Takva da diğer ekonomi dinamikleri de “Van’ın 55 yıllık hayali gerçek olmalı.” Mesajını paylaşıyor.

 

 

Başta 55 yıllık Van TSO olmak üzere, Van Ticaret Borsası ve diğer birçok oda ve borsa son dönemlerde seçim heyecanı yaşıyor. Birçok odada seçimlerin konuşulduğu bir süreçte güçlü ekonomik kuruluşlar önemli bir konunun altını çiziyor. Özellikle de Van TSO sürecinin yaklaştığı bir süreçte Necdet Takva, İbrahim Şahin, Emin Tuğrul, Süleyman Güler gibi ekonomik oluşum temsilcileri önemli bir detayın altını çiziyor. O da TOBB yönetimine girmek! Son dönemlerden gündemden düşmeyen güçlü bir lobi oluşturma konusunun gündemden düşmediği bir süreçte Van en azından ekonomik anlamda TOBB’da yönetimde yer almak istiyor. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Van ziyareti öncesi de bu talebi önemli isimler Şehrivan aracılığı ile paylaşarak da talebini yineledi.

 

TAKVA: VAN’IN HEDEFİ TOBB’DA TEMSİLİYET OLMALI!

“TOBB temsiliyeti şahsımızda değil ama Van adına oldukça önemli bir temsiliyettir. Son yıllarda TOBB’da Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığında değişen ve dönüşen ciddi bir temsiliyet ve önemli başarılar var. Bu başarıda birçok kent paydaş olarak bulunuyor. Bu anlamda Van’ın da artık böylesi prestijli bir makamda temsil edilmesi önemli. Elazığ ve Erzurum’un temsilyeti varsa Van’da da olmalı. En azından Van’da artık bunu istemeli. Hedefine bunu koymalı. Çünkü Van bölgenin lider ili. Gelecekle ilgili de önemli gelişmelerin yaşandığı süreçte Sayın TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu da başarılı performansına Van’a da dahil etmelidir diye düşünüyorum. Van’ın da bunu hakettiğini düşünüyorum.”

 

 

“VAN’IN 55 YILLIK HASRETİ SON BULSUN”

“TOBB gibi önemli ve etkili bir yönetimde yer almak Van için de büyük özlemdir. 55 yıllık hasreti gidermemiz lazım. Yeni dönem için Mayıs ayındaki kongre ile birlikte Van’ın yeni dönem için böyle bir beklentisi olduğunu açıkça ifade ediyoruz biz de. Çünkü TOBB gibi prestijli gibi bir kurumda bulunmanın Van’a katacağı büyük değerler var. Bu konu Van’ın son yıllarda eksikliğini dillendirdiği ve çözüm istediği birçok konunun da aslında çözümün bir parçası olacak. Çünkü böyle bir temsiliyet ile bölgesel sorunların TOBB nezdinde daha etkin ifade edilmesi, bakanlıklar nezdinde Van tüccarının, sanayicisinin ve yatırımcısının daha güçlü bir lobisi olacak. Sorunlarımız Ankara’da birinci elden dile getirilmiş olacak ve çözüme daha hızlı bir şekilde kavuşacak. Hele de Van gibi potansiyellerine rağmen dezavantajlı bir il için bölgeler arası gelişmişlik farkı da göz önünde alındığında Van’ın olmazsa olmaz bir şekilde bir temsiliyet sağlaması gerekiyor.”

 

GÜLER: TOBB’DA YER ALMAK VAN’IN DA HAKKIDIR

Konuyla ilgili çağrı yapan ve Van’ın talebini dile getiren bir diğer isim ise Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Süleyman Güler oldu. Güler, konu ile ilgili olarak: “1962 yılında kurulan ve bölgenin en aktif odalarından bir tanesi Van Ticaret ve Sanayi Odası’dır. (Van TSO) Bugüne kadar bölgeden birçok il TOBB’un yönetiminde yer alan. Diyarbakır, Erzurum gibi birçok ilin yer aldığı TOBB yönetiminde Van’ın yer alması gerekiyor. Van’ın TOBB’un yönetiminde yer yer alması Van için büyük bir avantaj olur. Van’da bunu hak ediyor ve bu yönetimde yer almalı. Bu Van’ın hakkıdır ve sadece biz değil Vanlılar bunu talep ediyor. Bunu destekliyor ve TOBB Başkanına bu talebimizi sizler aracılığıyla iletiyoruz.” Dedi.

 

 

ŞAHİN: A SINIF ODA İLE VAN BUNU HAKEDİYOR!

Van’ın önemli ekonomik STK’larından birisi olan Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin de taleple ilgili görüş bildirerek bölgede güçlü il olma konusunun altını çizerek talep yineledi. Şahin: “Van TSO’nun, Türkiye Odalar Borlar Birliği’nde (TOBB) yer alması Van’a değer katar. TSO bölgenin ve Türkiye’nin en önemli odalarından bir tanesidir. Almış olduğu A Sınıf belgesiyle de bunu kanıtlamıştır. Bu yüzden de Van’ın TOBB’de temsil edilmesi gerekiyor. Ben bu konuyu destekliyorum ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bölgede güçlü olan ve bölge illerini yönetme gibi bir özelliği olan Van’ı TOBB yönetiminde görmek isteriz. Bunu da talep ediyoruz. Van’ın önemi göz önüne alınmalı.”

 

 

TUĞRUL: VAN’A HAKEDİLEN DEĞER VERİLSİN!

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul da konu ile ilgili görüş bildirerek TOBB’un Van’ın bu talebi dikkate alma çağrısı yaptı. Tuğrul konu ile ilgili olarak: “Van Doğu Anadolu’nun pilot ili ve bölge söz hakkı olan illerden bir tanesidir. Bölge için bu kadar önemli olan bir ilin bu yüzden de TOBB yönetimde yer alması gerekiyor. Van TSO’da ilin konumu gibi önemli bir konuma ve önemli bir düzeyde. Bölge için bir depo konumunda yer alan Van’a bu yüzden hak edilen değer verilmeli ve yönetimde yer almalı. Biz bunu geçen dönem talep ettik bu dönemde talepte bulunuyoruz. TOBB Başkanı ve yönetiminin bu talebimizi dikkate alıp Van’ın yönetime alması gerekiyor. Talebimiz devam edecek.

Editör: TE Bilisim