ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN / HAKAN SARI - Yıllardır kentin kangrenleşen trafik sorununa çözüm bulunamazken, köprülü kavşakların yapılacağı sözleri de havada kaldı.

 

Karayolları Bölge Müdürlüğünün ilk ve tek icraatı olan İkinisan ve Kale köprülü kavşaklarının ardından Otogar ve Karayolları kavşağına yapılacak olan köprülü kavşaklar ise sözde kaldı. En büyük trafik yoğunluğunun yaşandığı otogar ve Karayolları kavşağında sürücüler duruma tepki gösterirken, yetkililerden bir an önce bu alanlara köprülü kavşak yapılmasını istedi. Van’daki STK temsilcileri de duruma tepki göstererek, çevre yolundan sonra en acil çözülmesi gereken sorunların başında köprülü kavşaklar geldiğini belirtti.     

 

Nüfusu, trafiği ve yoğunluğu her geçen gün artan Van’da son zamanlardaki en büyük sorun şüphesiz ulaşım anlamında yaşanıyor. Hem kent merkezi hem de ana arterlerindeki trafik yoğunluğu artık kentin trafiğini kaldırmayan Van için her kesimden çözüm çağrıları geliyor. Özellikle Çevre Yolu konusunda talepler bir an olsun dinmezken bir taraftan da kentin tek ana caddesi olan ve aynı zamanda çevre yolu görevi de gören İpekyolu Caddesi de de S.O.S. veriyor. Günün her saatinde uzun kuyrukların oluştuğu caddede trafik sıkışıklığı ve yoğunluğu bir an olsun bitmezken özellikle mesai başlangıç ve çıkış saatlerinde Van trafiği İstanbul’daki çileyi aratmıyor.

 

 

Bu noktada son dönemlerde çok tartışılan ve çok eleştirilen Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden adım atması bekleniyor. Edremit’te devasa bir kampüste ultra lüks bir hizmet binası inşa edip Van Gölü kenarına çektiği beton setle çok tartışılan Karayolları Müdürlüğü’nün bu noktada olaya el koyup Köprülü Kavşak yapması çağrısı şu sıralar sıkça yükseltiliyor. Bu noktada vatandaşın taleplerini dillendiren Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Van TSO başkanı Necdet Takva, eski Van TSO ve TB başkanı Feridun Irak ve Saadet Partisi Van İl başkanı da halkın taleplerinin tercümanı olarak bu caddede yapılması beklenen kavşaklar için bir kez daha ses yükseltti.

 

 

YILLAR ÖNCEMÜJDE VERİLDİ, O GÜN BUGÜNDÜR YAPILMADI!

Kentin trafiğinde yaşanan sorunlar her geçen gün artarak devam ederken, kış aylarının gelmesiyle çileye dönüştü. Uzun yıllardır üzerinde çalışma yapılan trafik sorunu çileye dönüşürken, çevre yolunun yapılması için ise halen bir adım atılmadı. Dönemin valisi Münir Karaloğlu tarafından açılışları yapılan köprülü kavşaklar artık yetersiz kalıyor. İkinisan ve Kale köprülü kavşaklarının açılışında konuşan dönemin valisi Münir Karaloğlu, karayolları ve otogar kavşağına da 2 yeni köprülü kavşağın yapılacağı müjdesi vermişti. Aradan geçen uzun yıllara rağmen kavşaklar yapılmazken, bu kavşakları yapmakla hükümlü olan Karayolları Bölge Müdürlüğü ise Edremit’te adeta sarayı andıran bir hizmet binası yaparak hizmete sundu. Kentin beklentilerine cevap olacak köprülü kavşakların yapılmamasına tepki gösteren vatandaşlar ve STK temsilcileri Karayolları Bölge Müdürlüğünün bekleneni veremediğini söyledi.

 

TUĞRUL: KÖPRÜLÜ KAVŞAKLAR OLMAZSA OLMAZ

Kentin trafiğinde en büyük sorunu yaşayan şoför esnafını temsil eden Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, kent trafiğinin rahatlaması için köprülü kavşakların yapılması ve çevre yolunun bir an önce tamamlanarak hizmete açılması gerektiğini anlattı. Tuğrul, köprülü kavşakların kaçınılmaz olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kentte yeni köprülü kavşakların yapılması kaçınılmaz bir şey. Bu kavşaklar yapılırsa kentin trafiği ciddi anlamda rahatlayacaktır. Bu kavşaklar acil olarak yapılmalıdır.”

 

 

BEŞYOL İÇİN DE YAPILMALI!

Beşyol meydanına da bu kavşaklardan yapılmalı. En büyük trafik sorunu Otogar kavşağı, Karayolları kavşağı ve Beşyol meydanında yaşanmaktadır. Yapılacak köprülü kavşaklarla bu soruna çözüm bulunmalı. Trafiğin rahatlaması için bu kavşaklara şart. Çevre Yolu ise olmazsa olmazlarımızdandır. Çevre yolu bir an önce çözüme kavuşturulmalı. Bu kentin trafiğini en büyük katkıyı sağlayacak olan şey çevre yoludur. Trafikte yaşanan en büyük sıkıntıyı bizim şoför esnafımız yaşıyor. Sabah akşam bizim esnafımız bu şehri boşaltıyor. Yeteri kadar taşıma aracımız var. Ancak trafikte yaşanan sorunlar nedeniyle zamanında hiçbir yere ulaşamıyoruz. Bu kentin trafiğini el birliğiyle çözmeliyiz. Trafiğin rahatlaması için ilk etapta köprülü kavşakların yapılması kaçınılmazdır.  

 

İLHAN: HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Trafikte yaşanan sorunların çözümü için çevre yolunun kaçınılmaz olduğunu söyleyen Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise, trafik sorunun yaşandığı yerlerin belli olduğunu, bu sorunun çözümü için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini anlattı. İlhan, “Kentte yoğun olarak trafik sorununun yaşandığı yerler bellidir. Birinci Edremit ile Sanayi Sitesi arası, özellikle Edremit ile YYÜ arası bu arada da Bölge Hastanesi ile Sanayi sitesine kadar olan bölge ne yoğun trafiğin olduğu bölge. Tabi çözüm olarak her şeyden önce çevre yolunun tamamlanması gerekiyor. Bunun yanında ulaşım için alternatifler sunmak lazım. Edremit ile YYÜ arasında mutlak surette deniz otobüsü faaliyeti olması lazım. Bunun yanında Edremit ile YYÜ arasında battı-çıktıların arttırılması gerekiyor.”

 

 

EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ DE IŞIKLAR!

“Gereksiz trafik ışıkları var bazı yerlerde bu ışıklar kaldırılmalı ve kentin belli noktalarına engellilerin ve yaşlı vatandaşlarımızın yararlanabileceği modern üst geçitler yapılmalıdır. Çevre yolu mutlaka tamamlanmalı ve çevre yolu ile bağlantılı yollar, caddeler elden geçirilmelidir. Şehrin trafiğinin yoğun olduğu Maraş Caddesi, Cumhuriyet caddesinde trafik yoğunluğunu azaltmak için İskele caddesi ile ilgili yeni düzenleme yapılmalıdır. Zaten çift şerit olma ihtimali yüksek, büyük ihtimalle çift şerit olacak. Bu caddelerin İki Nisan Caddesi gibi kaldırımları ve ışıklandırmaları düzenlenmelidir. Eski Edremit yolu, Şabaniye caddesi dediğimiz yollar alternatif olursa hem araç yoğunluğunu hem de şahıs yoğunluğunu bu bölgelere kaydırırız. Şehrin temel trafik sorunu ile ilgili ilk etapta yapılabilecek çalışmalar bunlar olabilir.” Dedi.

 

TRAMVAY ŞART OLDU...

Trafik sorununu çözmenin bir diğer alternatifinin ise Tramvay olduğunu sözlerine ekleyen İlhan şöyle konuştu: “Mutlak surette tramvay projesi hayata geçmeli, Bostaniçi’nden, Edremit’te ve YYÜ’ye bağlantılı olacak şekilde şehir merkezine akacak şekilde tramvay projesi yapılmalıdır. Biz işi bir adım ileri götürelim şehrin artan nüfusunu da göz önüne alarak metro ile ilgili fizibilite çalışması yapılmalıdır. Çünkü 100-120 yıl önce Avrupa ülkelerinde metro yapılmıştır. Bugün o şehirlerin nüfuslarına baktığımız zaman Van’ın nüfusu ile çok büyük farklar yoktur. Hatta çoğunun nüfusu Van’ın nüfusundan azdır. İleriyi dönük olarak bir metro fizibilite çalışması yapılmalıdır. Biz trafiğe alışkın bir toplum olmadığımız için özellikle şehir içi trafiğinde büyük sorun yaşıyoruz.”

 

 

"BELEDİYE TEDBİR ALMALI"

"Trafiğimizi İstanbul, Ankara, İzmir ile kıyaslarsak belki ciddi bir trafik sorunumuz olmayabilir. Ama biz Vanlılar olarak bir yerden bir yere rahat şekilde gitmeye alıştığımız için hali hazırda bu trafik bize yoğun geliyor. Öyle görünüyor ki bu trafik önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artacak. Bu konuda mutlak surette kalıcı çözümler için de yeni yapılacak binaların altının otopark olması gerekiyor. Kentin de otopark sorunun çözülmesi gerekiyor. Otopark insanlara cazip gelecek, ucuz bir şekilde belediyeler tarafından hayata geçirilmelidir. Yalnız Van Büyükşehir Belediyesinin değil özellikle İpekyolu Belediyesinin çalışma yapması gerekiyor. Tuşba ile Edremit’te şu an öyle bir sorun gözükmüyor ama onlarda gereken tedbiri almalı belediye olarak."

 

İLHAN: PARKOMAT ÇÖZÜM DEĞİL

Parkomat uygulamasının trafiği rahatlatmak için bir çözüm olmadığını ifade eden İlhan, “Kentte yol kenarlarında bulunan araçlarda trafiğin kilitlenmesindeki en büyük nedenlerden biri. Parkomat her şeyden önce açık alandaki bir araziye insanları para ödemeye zorlamadır. Sağlıklı bulmuyoruz bu anlamda. Sonuçta parkomat da olsa insanlar işini görmek için aracını bırakıp gidiyor. Fakat en sağlıklı kökten çözümü şehirde otoparkın arttırılması ve otopark fiyatlarının cazip hale getirilmesidir. Toplu taşıma konusuna gelecek olursak, biliyorsunuz birçok dünya şehrinde minibüs kullanılmaz ama biz hala minibüsler kullanıyoruz, halk otobüslerini kullanıyoruz, belediye otobüslerini kullanıyoruz. Belediye otobüsleri daha kullanışlı daha çok insan taşıyor. Bu taşıma sorunun çözümü adına tramvay projesi hayata geçirilmelidir. En kalıcı çözümler metro ve tramvaydır. Van’ın 5-6 yıl içerisinde bir metrosunun olması gerekiyor. Fakat çekim merkezi olan, hakikaten doğunun cazibe merkezi olan bir şehirdir. İnsanların göç ettiği, yaşamak istediği bir şehirdir. Sadece Vanlıların değil çevre illerden ve İran’dan insanların yaşadığı bir şehirdir. Van ayrıca turizm kentidir, turist sayısı gelecek yıllarda daha çok artacaktır. Bunların şehirde yoğunluğuna bağlı olarak trafiğimizde ciddi anlamda yoğunlaşmış olacak.” Dedi.

 

 

“KARAYOLLARI KENDİSİNE ÇALIŞIYOR”

Karayolları Bölge Müdürlüğünün kente hizmet etmediğini anlatan İlhan sözlerini şöyle tamamladı: “Karayolları kendisine çalışıyor, millete hizmet yapmıyor. Karayolları daha önce kendisine bağlı 12-13 ekiple bir bölge müdürlüğümüz vardı. Şimdi bu ekiplerden biliyoruz ki 2’si direk bölge müdürlüğüne bağlı. Diğerleri taşeron şeklinde çalışıyor. Eskiden bildiğimiz karayolları hizmetleri ne yazık ki şimdi yok. Kendileri de denizi doldurarak bir yerleşke yaptılar. Trafik sorunu olmayan bir bölgede Edremit’te kalkıp kendilerine özel kavşaklar, köprüler yaptılar. Buraya çok büyük paralar harcandı, bu içler acısı bir durumdur. Bunu defalarca eleştirdik, madem kendinize bir bina yaptınız ki biz o binanın da onlar tarafından kullanılmasından çok razı değiliz o ayrı konu, fakat bir an evvel karayollarına ait yolların şehrin trafiğini rahatlatacak şekilde battı-çıktıları yapmaları gerekiyor. Karayolları ışık düzenlemesini de yapması gerekiyor. Şu an mevcut trafik ışığı süreleri yarı yarıya azaltılmalıdır. Üst geçitler arttırılmalıdır, bu çalışmaları Karayolları Bölge Müdürlüğü acilen yapmalıdır. Karayolları Van- Erciş yolunda Doğubayazıt, Çaldıran üçgeninde ciddi bir çalışma yapıyor, üst geçit yapıyor. Öyle bir yerde çalışma yapıyorsa ki orada aşırı bir trafik yok, belki kazalar olmasın diye yapılıyor ona itirazımız yok ama şehrin merkezine de bu tür çalışmaların daha çok yapılması gerekiyor. Çünkü sabah saatlerinde ve iş çıkış saatlerinde trafik inanılmaz bir hal alıyor.”

 

TAKVA: SOMUT ADIM ATILMADI

Mevcut karayolları ulaşımıyla ilgili kentte ciddi sorunların olduğunu söyleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van’ın olmazsa, olmazı temel ulaşımdaki rahatlamayı sağlayacak yaklaşımın çevre yolunun hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.

 

 

Takva, “Öncelikle Van da trafik ile ilgili çok ciddi bir trafik karmaşası var. Van artık 1 milyon 100 bin nüfusuyla Türkiye’nin sayılı şehirlerinden birisi haline geldi. Fakat mevcut karayolları ulaşımıyla bu sorunları bu ihtiyacı karşılaması düzeyinde değil. Bunun için öncelikle çevre yolunun yapılması lazım. Yani Van’ın olmazsa, olmazı temel ulaşımdaki rahatlamayı sağlayacak yaklaşımın çevre yolunun hayata geçirilmesidir. Çevre yoluyla da beraber özellikle İpekyolu güzergahında batçıkların yapılması ve karayolları kavşağı ve otogar kavşağında buna paralel batçıklar şeklinde tasarlanması gerekiyor. Bunun ile kamuoyunda karar alındı projeler yapıldı şeklinde beyanlar var ama bugüne kadar somut olarak bir ihale süreci yada bunu hayatta geçirilmesi konusunda somut bir adım atılmadı. Dolaysıyla bunlar ete kemiğe bir an önce büründürmesi gerekiyor ve ilgili bakanlıkların yatırım programlarına alınması gerekiyor. Bunlar alınmadığı sürece tasarlanmış programlar olarak değerlendirilemez. Yatırım programı içerisinde çevre yolu var. Çevre yolu da 18’nci maddeye takılıp kaldı. 18’nci madde marifetiyle yapma konundaki iradeyi biz doğru bulmuyoruz. Buranın kamulaştırma yöntemi ile yapılmasının daha doğru olacağını kanaatimizi defalarca kamuoyuyla paylaştık. Fakat ne yazık ki bu konu da ısrarla, inatla 18’nci madde kapsamında yeni imar planı çerçevesinde yapılmasında bir öngörü var. Yani 2020 ye kadar bu konuda bir ilerleme olabileceğini inanmıyorum ama umudumu da korumak durumundayım. Bu konuda politikacıların bir an önce bunu dönüştürüp kamulaştırması ile bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Kronik bir sorun haline geldi.” Dedi.

 

"HALK İÇİN YAPILMASI GEREKEN YATIRIMI KENDİLERİ İÇİN YAPTILAR"

Kentte yaşanan trafik sorununun her geçen gün büyüyerek devam ettiğini ve gerekli adımların atılmadığını söyleyen Van Ticaret Borsası ve Ticaret Sanayi Odası eski Başkanı Feridun Irak, Karayolları Bölge Müdürlüğüne tepki göstererek, halk için yapılması gereken yatırımların yerine kendileri için yatırım yaptığını dile getirdi. Irak, yoğun trafik sorununun çözülmesi gerektiğini anlatarak şöyle konuştu: “Van Büyükşehir statüsü kazandı. Özellikle şehir içinde trafik sıkıntısı yaşamaktayız. Son derece yoğun bir trafik olmasına rağmen maalesef bununla ilgili alınması gereken tedbirler zamanında alınmadı. Zamanında bu tedbirlerin alınmamasından dolayı da şu anda içinde çıkılmaz bir karmaşa halini aldı. Tabi ilk yapılması gereken belli yerlere delgeçler ya da köprülü kavşaklar yapılması gerekiyordu.”

 

 

IRAK: KARAYOLLARI VAN GÖLÜ’NÜ KATLETTİ

“Bununla ilgili sosyal medyada da aşırı talepler var. Ancak bunun yapılması yerine Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü vatandaşın trafiğini rahatlatması için bu yatırımların yapması gerekirken maalesef kendisine turizm beldesinde süper lüks bir yerleşke yaptı. Bu yerleşkeye özel ulaşım sağlayan bir köprülü kavşak yaptılar ki bu köprülü kavşak üstüne birde Van gölünü doldular yani katlettiler. Biz bunu daha önceden dile getirdik. Köprülü kavşak yatırımı yapıldığı zaman ÇET raporu da bulunmamaktaydı. Ayrıca imar planı da yoktu. Buna rağmen yaptılar. Şimdi dönüp o taraftan baktığımızda bu anlayışı kınamamak mümkün mü? Yani şimdi Van’ın trafiği allak bullak, ulaşım sıkıntılı, çocukların okula ulaşması sıkıntılı, hastanın hastaneye ulaşması sıkıntılı, iş sahiplerinin ve çalışanların iş yerlerine ulaşması sıkıntılı, karma, karışık, keşmekeş bir trafik yaşanırken, halk için yapılması gereken yatırım yerine kendileri için yatırım yapıyorlar. Bu gerçekten kabul edilecek bir durum değil.”

 

 

IRAK DA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR: “TRAFİK IŞIKLARI YENİDEN AYARLANMALI”

Nüfusu hızla büyüdüğü ve araç sayısının her geçen gün arttığı bir kentte gerekli ayatırımların yapılmamasından şikayetçi olan Irak, “Nüfusumuz hızlı artıyor, araç sayımız hızlı artıyor bütün bunlar paralel olarak maalesef yapılması gereken yatırımlar yapılmıyor. En çokta beni ve bütün Vanlıları üzen tarafı halktan esirgenen yatırım özel olarak karayolları kendisine yapıyor. Hiç hoş görülecek bir tarafı yok. Bir an önce bu yatırımların başlatılması, projelerin hazırlanması ve ihalelerin gerçekleşmesini bekliyoruz. Aksi taktirde her geçen gün içinde çıkılmaz hal alacaktır. Bu arada en azından şunun yapılmasında fayda var. Bütün araç sahipleri bunu gözlemlemişlerdir. Bir tek ilgililer ve yetkililer bunu gözlemlemiyorlar her ne hikmetse. Bu gün trafik ışıklarındaki bekleme süreleri yeniden ayarlansa emin olun belki bir yüzde 25’lik trafikte rahatlama olur. Bunu bile yapmıyorlar yani anlayabilmek mümkün değil. Şimdi gidin trafik ışıklarına bakın bir taraftan uzun süre bekletirken diğer taraftan hiç araç geçmemesine rağmen bu tarafta yığılmalara neden oluyor. Çok dengesiz bir ışık sistemi var. Sizin vesilenizle bir daha dile getirmiş olduk. Bir iki trafik ışıklarından değil bütün trafik ışıklarında zaman ayarlanmasının tekrar yapılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim