ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Ankara’dan Kars’a akın eden gençler Vangölü Ekspress ile Van Gölü seyriyle Van’a gelmek istiyor. Ancak hem karada demiryolu yok hem de denizyolu pahalı ve uzun sürüyor. Buna bir de bulunamayan biletler ekleniyor. Van’a büyük bir ekiple gelmek isteyen Interrail çatısı altında buluşan gençler bilet bulamamaktan ve seferlerin artırılmamasından dert yanıyor. Bir diğer sıkıntı ise Tatvan’da biten hat. Van bu konuya da Kuzey Demiryolu Demiryolu hattı ısrarı ile çözüm istiyor.

 

Türkiye uzun süredir Doğu Ekspresi ile Kars’a akın eden gençleri ve kış boyunca karsı dolduran onbinlerce ziyaretçiyi konuşuyor. Uzun süredir Doğu Ekspresi ile Doğu’ya akın eden gençler Kars’ta tam bir ekonomik patlama yaratırken kenti turistik anlamda da ihya etmeye devam ediyor. Kars’a akın ederken bir anda yüzünü Van’a çeviren gençler bu kez de Van Gölü Ekspresi ile Van’a doğru yol almak istiyor. Aylardır yapılan kampanyalar ve düzenlenen organizasyonlar ile Van’a binlerce kişi ile çıkarma yapmaya hazırlanan gençler, bir dizi hazırlıklar yapıyor. Sosyal medyada da örgütlenen gençler Van’a gelme için çağrılar yapmaya devam ederken bir tarfatan da Van Gölü Aktivistleri gibi gruplarla Van’da ortak programlar hazırlanıyor. Fakat Interrail Türkiye ve Interrail Van gibi isimler altında buluşan gençler Tatvan’a kadar gelen Van Gölü Ekspresi ve seferlerin artırılmaması konusunda dert yanıyor. İlgililere çağrı üstüne çağrı yapan gençlerin Van’a gelmek için ek sefer ile ilgili mesajları yağmaya devam ederken bu akın yeniden gündeme gelen Kuzey Vangölü Demiryolu hattında da bir adım bekleniyor. Van da Van’a gelenler de Tatvan sonrası feribotla gelmek yerine Van Gölü kıyısı boyunca tren yolunun devam etmesini istiyor.

 

VAN GÖLÜ EKSPRESİ KONUŞULMAYA DEVAM EDİYOR

Şehrivan’ın gündeme getirdiği Türkiye’nin konuştuğu Vangölü Ekspresi gündemden düşmüyor. Gazete olarak başlattığımız Vangölü Ekspresi akını sosyal medya ve Van kamuoyunda konuşulmaya devam ediyor. Vangölü Ekspresi kamuoyunda konuşulmaya ve gençler Van’a gelsin denilmeye başlayınca var olan sorunlarda ortaya çıkmaya başladı. Bu sorunlardan en önemli Ankara’dan gelen trenin Tatvan’da bitmesi. Demiryolunun olmamasından dolayı Tatvan’da son bulan yolculuk, Van’a ise deniz yoluyla devam ediyor. Tamda bu noktada hem denizyolu yolculuğu uzun sürüyor hem de ekonomik açıdan avantajlı olan demiryolunun daha pahalıyla yolculuk yapılmasına neden oluyor. Bu sorunlardan bir diğer ise bulunmayan biletler oldu. Sosyal medya üzerinden gençler bilet bulmadıklarını yazıyor.

 

GENÇLER BİLET BULAMIYOR

Vangölü Ekspresi ile Van’a gelmek isteyen gençlerin şu anda yaşadığı en büyük sorun bilet bulamamak. Sosyal medya üzerinden Van’a gelmek istediklerini ifade eden gençler bilet sayısının az olduğundan şikayetçi. Gençler, “Kars’a gitmek için en az 2 ay önceden bilet almak gerekiyor. Bu uzun bir süre. Biz önceden Van’a gelmek istiyoruz. Ancak bu kadar büyük rağbet olmamasına rağmen bilet bulamıyoruz. Bilet ve sefer sayısının artırılması istiyoruz. Van’a gelmek istiyoruz.” Taleplerinde bulundu.

 

“VAN’A GELMEK İSTİYORLAR”

Sosyal medya üzerinden bilet talebini dile getiren Mehtap Ay isimli vatandaş da şunları söyledi: “Van’a gelmek istiyoruz. Ancak bilet bulma konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bu da seferlerin az olmasından kaynaklanıyor sanıyorum. Seferlerin bir anca önce artırılması gerekiyor. Kars’ta da bu sorun çok vardı ancak seferler artırıldı. Van güzel bir şehir ve sefer sayısı artmalı.” Necmi Yüzen ise şunları paylaştı: “Van’a gelmek için bilet sorduk ancak çok düzenli bir sistem yok. Bu konuda bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Hedefimiz Van. Van’ı ziyaret etmek istiyoruz.”

 

KUZEY DEMİRYOLU HATTI ŞART

Daha öncede defalarca dile getirdiğimiz ve Van kamuoyunun da sürekli talep ettiği Kuzey Demiryolu hattı Vangölü Ekspres ile Van’a artan rağbetle kendini daha fazla göstermeye başladı. Van’a gelen gençler Tatvan’da biten demiryolundan dolayı kararsız kalıyor. Tatvan’da biten demiryolundan dolayı Van’a gelmeyi düşünenler Van’a geldiklerinde Tatvan’dan sonra demiryolu yerine denizyolu ile yolculuk yapacak. Denizyoluna da razı olanlar ne yazık ki uzun sürmesi en büyük sorun. İşte bu yüzden de Kuzey Demiryolu hattının hayata geçmesi gerekiyor.

 

HEM TİCARET HEM YOLCULUK

Kuzeye örülecek olan demiryolu hattı ile hem ticaretin gelişecek hem de Van’a gelen insanlar eşsiz Van Gölü etrafından dolanarak Van’a gelecek. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda bu konuda gündeme geldi. Gerek Van’dan isimler gerekse de dışardan Van’a gelmeyi düşünen isimler bu hattın yapılması gerektiğini söyledi. Vatandaş, “Van demiryolu hattı ile bağlanmalı. Tatvan’da biten demiryolu Van Gölü’nde denizyoluyla devam ediyor. Ancak denizyolu uzun sürüyor ve ayrıca daha pahalı bu yüzden demiryolunun Van Gölü’nün kuzeyinden örülmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

HERKES HIZLI TRENE GEÇTİ BİZE RAY YOK

Türkiye, 2009'da tanıştığı yüksek hızlı tren (YHT) teknolojisiyle ulaşımda yeni bir döneme girerken, 2023 yılına kadar ülke nüfusunun yarısına yakınının yaşadığı 18 ilin yüksek hızlı demiryolu ağıyla birbirine bağlanması hedefleniyor. Türkiye'de bin 213 kilometre YHT hattı bulunuyor. Ülkede ilk hızlı tren 2009'da Ankara-Eskişehir arasında hizmete girdi. 2011'de Ankara-Konya, 2013'te ise Eskişehir-Konya arasında yüksek hızlı trenlerle yolcu taşınmaya başlandı. Hizmet vermeye başladığından bu yana büyük ilgi gören YHT'lerde bugüne kadar toplam 29 milyon yolcu taşındı.

 

ANKARA-SİVAS 2 SAAT, VAN-TATVAN 5 SAAT

Tamamlanan ve yapımı devam eden yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projelerinin merkezi Ankara olacak. Başkent'ten İstanbul, Sivas, İzmir, Eskişehir ve Konya gibi illere yüksek hızlı trenlerle seyahat yapılabilecek. Sivas, Ankara ve İstanbul'a hızlı trenle bağlanacak. Ankara-Sivas arasındaki seyahat süresi 12 saatten 2 saate, İstanbul-Sivas arasındaki seyahat süresi ise 5 saate inecek. Van’dan Tatvan’a demiryolu denizyoluyla gitmek istediğinizde ise 5 saate yakın bir yolculuk yapıyorsunuz. Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul arasındaki seyahat 2 saat 15 dakikaya düşecek. Bursa-Bilecik (Osmaneli) Hızlı Demiryolu Projesi kapsamında Bursa-Yenişehir kesiminin altyapı inşası devam ediyor. Yenişehir-Bilecik (Osmaneli) kesiminin inşasına ise bu yıl başlanacak.

 

18 İL İÇİNDE NEDEN VAN YOK?

Türkiye'nin en büyük 3 şehrinden ikisini buluşturacak Ankara-İzmir YHT Projesi Ankara (Polatlı)-Afyonkarahisar ve Afyonkarahisar-Uşak (Eşme) kesiminde altyapı yapım çalışmaları ile Eşme-Salihli ve Salihli-Manisa kesiminde altyapı ihale süreci devam ediyor. Manisa- İzmir (Menemen) kesiminde alt ve üstyapı işleri için sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandı. Proje tamamlandığında Ankara-İzmir arasında demiryoluyla seyahat süresi 14 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek. Sivas-Erzincan hızlı demiryolu projesinin ilk etabının yapım ihalesi gerçekleştirildi. Konya-Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren projesinde Konya-Karaman ve Adana-Gaziantep arasında inşaat çalışmaları, diğer bölümlerde ise yapım ihale çalışmaları devam ediyor. Bilecik- Bursa, Ankara-İzmir, Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu ve Konya-Karaman, Sivas-Erzincan hızlı demiryolu hatlarıyla kısa vadede ülke nüfusunun yarısına yakınının yaşadığı 18 il yüksek hızlı demiryolu ağıyla birbirine bağlanacak.

Editör: TE Bilisim