Diyarbakır’da dev teşvik ve destek açıklandı. Önemli maddeler ve destekler sunuldu. Fakat mevcut yatırımcı için satın alma garantisi, krediler ve benzeri konularda bir destekten söz edilmedi. Hal böyle olunca 2011 yılından bu yana büyük fedakarlıklarla Van’da kalmak için mücadele eden yatırımcı “Bizi unutmayın!” çağrısını bir kez daha yüksek sesle dile getirdi. Desteklerin mevcut Vanlı üretici için de olması gerektiğinin altını çizen sanayiciler manifesto niteliğinde bir çağrı ile hükümete seslendi.

 

Van’da üretim yapan sanayiciler Van Organize Sanayi bölgesinde düzenlenen bir toplantıda bir araya gelerek geçtiğimiz aylarda açıklanan ‘teşvik’ paketi ile ilgili kaygılarını dile getirdi. Yeni desteklere yönelik destekleri yapılan bir açıklama ile değerlendiren mevcut üreticiler “Yorulduk” diyerek, yorgun düşen Vanlı üreticinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Mevcut, Van’daki üreticilerin de düşünülmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklama OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt tarafından dile getirildi. Van’daki sanayicilerin de katıldığı toplantıda teşvik paketindeki sektörlerin dağılımına yönelik kaygılar da dile getirilirken, en basitinden Van’ın önemli potansiyeli bulunan taş işleme ile ilgili desteklerin farklı bir bölgede sunulması ile ilgili çelişkiler dile getirildi. “Eskiyen çarklarımız artık dönmüyor” diyen Vanlı sanayici teşviklerden Vanlı üreticinin de faydalanması gerektiği, kredilerinden, desteklerden faydalanması gerektiğinin altını bir kez daha çizerken getirilecek kolaylıklardan faydalanılması gerektiğini açıkladı. 

 

 

“FİRMALARININ GELECEĞİ ADINA BÜYÜK BİR RİSK OLARAK DEĞERLENDİRMEKTEYİZ”

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu ve OSB’nin yatırımcıları ortak bir açıklama yaparak, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan teşvik paketine dikkat çekildi. Kısa süre önce Başbakan Binali Yıldırım tarafından Doğu ve Güneydoğu illerinin cazibe merkezi olacağını açıklaması ile bölgenin kalkınması için oluşturulan teşvik paketiyle ilgili Van Organize ve Sanayi Bölgesi yönetim kurulu ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda hazırlanan ortak basın metnini Van Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt okudu. Bozkurt, “Bugüne kadar yapılan açıklamalar ve basında yer alan ve aksi yönde bir beyanda bulunulmayan ayrıntıları sanayiciler olarak takip etmekteyiz. Bölge yatırımcıları ve sanayicileri olarak da konuyla ilgili görüş ve düşüncelerimizle beraber endişelerimizi ve beklentilerimizi de paylaşmak istiyoruz. Detaylarının açıklanması beklenen teşvik paketinin kapsam ve içeriğinin bölgesel farklılıklar içermesini kısmen olumlu karşılamamıza rağmen, keskin sektör ayrımlarına ve yeni yapılacak olan yatırımlara dayanmasını bölge yatırımcıları olarak önlem alınmadığı takdirde bölge firmalarının geleceği adına büyük bir risk olarak değerlendirmekteyiz.” Şeklinde konuştu.

 

 

BOZKURT: YEREL YATIRIMCILAR SERMAYE SORUNU YAŞAYACAK

Van'ın merkez olduğu 2. bölgede tekstil, arıcılık, küçükbaş hayvancılık, meyvecilik, tıbbı ve aromatik bitkilerin üretiminin desteklenmesi ve bir bütün olarak değerlendirildiğinde eksikliğin olduğuna işaret eden Bozkurt, “Çoğunluğu tarım sektörünü ilgilendiren ve birbiriyle ilişkili olan bu başlıkların satın alma garantili devlet desteği içinde kalması ve diğer mevcut yatırımların bu kapsam dışında tutulması hâlihazırdaki sanayi yatırımlarını tamamen rekabet ve üretim dışına iterek, ticari varlıklarını sonlandırmasına neden olabilecektir. Ayrıca bu başlıklardan tarım dışı olan tekstil sektöründe, bu alanda gelişmiş bir kapasiteye sahip olan diğer bölgelere kıyasla tamamlanması uzun bir süre gerektirecek birçok eksiğimiz bulunmaktadır. Bölgedeki yatırımcılarımızın bu alana üretim için kendiliğinden yönelmediklerini de göz önüne aldığımızda, yerel yatırımcılarımız bu alanda hem bilgi hem de sermaye sorunuyla karşı karşıya kalacaklardır. Bu da bu sektörde yüksek bir yerel katma değere ulaşılmasının önüne geçebilecektir. Tekstil sektörünün desteklenmesini önemli görmemize rağmen bölgemizdeki hali hazırdaki kurulu ve kurumsal diğer yatırımların ve yatırımcıların da bu önem çerçevesinde hiçbir ayrıma konu edilmeden ele alınmasının öncelik olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.” Diye konuştu.

 

 

“DÜNYANIN EN GÜZEL MERMER MADENLERİNE SAHİBİZ”

Asya ve Ortadoğu’daki petrol ve doğal gaz gibi fosil kaynaklara çok yakın olan Türkiye’nin jeopolitik konumuna dikkat çeken Bozkurt, “3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin coğrafi ve ticari avantajlarının en önemli unsurları olan denizlerimize oldukça uzağız. Buna karşılık elimizdeki imkânlar ve son yıllarda batıdaki üreticilerin ve doğudaki tüketicilerin lehine gelişen lojistik imkânları lehimize çevirip üretim yaparak kazanmak, kazandırmak ve katma değer yaratmak istiyoruz. Petrolümüz, açık denizlere yakınlığımız yok olabilir ama ülkemize ve geleceğe dair umudumuzu her daim korumaktayız. Çok zengin yer altı kaynaklarına, dünyanın en güzel mermer, traverten ve granit taşlarına, zengin çinko ve bakır madenlerine sahibiz. Endüstriyel zenginlikteki ülkemizin toplam rezervlerinin yüzde 70'e karşılık gelen ponza ve silis yataklarına sahibiz. Artan nüfusumuzun barınma ve gıda ihtiyacını karşılayabilecek birçok artı değerle beraber tüm bunları bir yerel kalkınma hamlesine dönüştürebileceğimiz bu destek mekanizmasının merkezinde faaliyetlerine farklı ve yakın sektörlerde devam eden 137 firmamızla yer almayı da hak ettiğimize inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

BOZKURT: FİRMALAR KAPANMAYLA KARŞI KARŞIYA

Organize sanayi bölgesinin Cumhurbaşkanı tarafından açıldığını ve Cumhurbaşkanı tarafından defalarca konuşmalarında övgüyle dile getirdiğini söyleyen Bozkurt, “Yoğun fizibilite çalışmaları neticesinde bölgede kurulabileceği en uygun yerin Van olduğu tespit edilmiş olan tesislerimizin dahi faaliyet alanlarının bu destek mekanizması içinde yer alamadığını görmekteyiz. Bir örnek vermemiz gerekirse; medyadan takip ettiğimiz haberlere göre, başka bir bölgemizde doğal taşların işlenmesi hususu ön plana çıkmaktadır. Bölgemiz ise hali hazırda mevzu bahis alandaki en büyük özel sektör yatırımlarına sahip olmakla birlikte Organize Sanayi Bölgemizde Ortadoğu'nun ve ülkemizin bu alandaki en büyük ve kapsamlı yatırımlarından birisine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca OSB'miz içinde ve dışında ise inşaat, gıda, kimyasal, enerji, elektrik, mobilya, metal doğramacılık vb. sektörlerde uzmanlaşmış onlarca başarılı firmamız mevcuttur. Tüm bu firmalarımız bu destek mekanizmasının kapsayıcı olmaması karşısında kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerdir.” Dedi.

 

 

“İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİRİZ”

Cazibe Merkezi illerin tespiti ve bu politikanın detaylarını belirleyen uzmanların bölgedeki mevcut yatırım portföyünü yeterince analiz etmediklerini, Cumhurbaşkanının geçmişteki hassasiyetlerini ve teşviklerini göz önünde bulundurmadığını dile getiren Bozkurt, yapılan sektör ayrımlarıyla seçilmiş alanların güçlendirilerek bölgemizdeki yatırım riskini üstlenmekten geri durulmadığını belirtti. Bozkurt, “Yılların emek ve sermaye birikimine dayanan hali hazırdaki yatırımları rekabet ve kalite yarışının dışına itecek, firmalarımızı kapanma noktasına getirecek uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir. Bilinmesini isteriz ki bizler devletimizin vereceği satın alma garantisi kapsamında üretim yapmak için hazırız. Tam kapasite ile çalıştığımızda ve yeni işletmeler kurmanın zaman boyutunu da göz önünde bulundurduğumuz da işsizlik sorununa ve işsizlik kaynaklı diğer sosyal sorunlara karşı en hızlı çözüm üretilecek yerler bizim tesislerimizdir.” Şeklinde konuştu.  

 

 

BOZKURT: YENİ YATIRIMLAR İÇİN ÇEKİNMİYORUZ

Cazibe Merkezi iller kapsamında doğru sektörlerde yeni işletmeler kurulmasını destekledikleri gibi öncelikli olarak mevcut yatırımlarında aynı şartlarda desteklenmesi gerektiğini kaydeden Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizler bölge yatırımcıları olarak Cazibe Merkezi İller kapsamındaki uygulamalar neticesinde desteklendiğimiz takdirde, kazancımızı yeni yatırımlara dönüştürmek için bölge yatırımcıları olarak memleketimiz Van'da yeni yatırımlar yapmaktan çekinmeyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu politikalar yapılırken bölge yatırımcısı olan bizlerle herhangi bir istişare toplantısı yapılmadığı gibi, görüşlerimize ve bilgilerimize de başvurulmadığını hatırlatmak isteriz. Tüm siyasetçilerimizi, sivil toplum kuruluşlarımızı ve ilgili tüm kesimleri bu konudaki hassasiyetlerimizin ortağı, temsilcisi ve takipçisi olma adına bizlerle dayanışmaya ve destek olmaya davet ediyoruz.”

 

 

“PAKET HAZIRLANIRKEN FİKRİMİZ ALINMADI”

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, OSB olarak yaptığı ortak açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan teşvik paketinin herhangi bir kritere uygun olup olmadığı konusuna değinen Bozkurt, “Teşvik paketi düzenlenirken bu bölgede iş yapan sanayicilerimizin fikrine danışılmadı. Ne yazılı ne de sözlü bir şekilde paket hazırlıyoruz denilmedi. Zannediyorum bölge danışmanlarının önerisi ile hazırlanan bir paket bu. Desteklediğimizi belirtmekle birlikte eksikliğinin tamamlanmasını talep ediyoruz. Evet çok olumlu bir girişim ancak, mevcut sanayicilerimizin yürüyen aksanları yorulmuş. Bu aksanlara bir bakım ve onarım gerekiyor. Destek gerekiyor. Öncelikle mevcut yatırımcıların desteklenmesi gerekiyor, sonrasında da gelecek olan yeni yatırımcılara ilham olabilsin. Bu bölgede uzun zamandır iş yapan büyük sanayicilerimiz var. Onlarca zorluğa göğüs germiş, kaçmamış, göçmemiş onlarca kıymetli sanayicilerimiz var. Dolayısıyla bu paketlerin doğru uygulanması için eski sanayicilerimizin görüş ve önerilerine başvurulması gerektiğini talep ediyoruz.” Dedi. 

 

 

BOZKURT: DEVLET BİZİMLE AYNI BAKMIYOR

Teşvik paketlerinin uzun ömürlü ve bölgeye katkı sunması için iyi takip edilmesi gerektiğini kaydeden Bozkurt, “Bizim hayatımızı yönlendiren ve yöneten kanun yapıcılardır, siyasilerdir. Dolayısıyla devlet işe bizim baktığımız noktadan bakmıyor. Devlet eşitlik ilkesi açısından her bölgeye aynı bakmak zorunda. Fakat bizim hassasiyetimiz bölgemizin Ortadoğu’ya yakın olması, dini ve etnik sorunlarımızın buradan kaşındırılması hasebiyle bu bölgeye özel teşvik yasalarının uygulanması lazım. Bu birçok ülkede var olan bir şey. Defalarca dile getirdik ve yine dile getirmek isteriz. Bölgemizin en az 20 yıl veya 50 yıl vergi ve SSK’lardan muaf edilmesi lazım. Bu destek sanayicimize sunulursa, sanayicilerimizin rekabet gücüde artar. Ama bu bölgeye öyle bir teşvik yapılırsa diğer bölgelerde kalkıp bize de özel teşvik verin der. Hal böyle olunca da devlet eşitlikçi yaklaşmak zorunda kalıyor. Dışarıdan gelecek olan bir yatırımcı burada 40 yıldır sanayicilik yapan birisi kadar sağlam duramaz. Bizim üzerinde durduğumuz asıl konu bu. Eski sanayicilerin desteklenmesini istiyoruz.” Diye belirtti.

 

 

“ÖNERİLER KARŞILIK BULURSA SANAYİCİ HUZUR BULACAK”

Teşvik paketinde bir değişikliğe gidilip gidilemeyeceği konusunda ve başka ne tür yatırımların bölgeye yapılmasının olumlu olabileceği konusunda açıklama yapan Bozkurt, teşvik paketinin Ekonomi Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti. Bozkurt, “Paranın tasarrufu Sanayi bakanlığında. Sanayi Bakanlığımızla görüşmeye gittiğimizde bu detaylar üzerinde çalışmalar yapılıyordu. Bu konular nasıl desteklenebiliriz üzerinde uzmanlar çalışıyordu. Bizim müdahale ettiğimiz zaman doğru bir zamandır. Hükümette çok kısa bir sürede paketi açıklamıştı. Biz de paketin hemen açıklanmasının arifesinde kaygılarımızı dile getirmiştik. Bizim çabalarımız sonuç verebilir. Şekillendiriliyor şuan. Uzmanlar daha çalışmalarını sürdürüyor Sanayi Bakanlığında. İnanıyoruz bu konuda hükümet üzerine düşeni yapacaktır. Biz yeter ki ayakları yere değen öneriler sunalım. Biz destekleneceğimiz konusunda umutluyuz. Bölgede yeni bir inşa süreci başlıyor. Ve inşa sürecinde bizim ürettiğimiz malların bu inşada kullanılacağını umuyoruz. En azında bu teşvik paketine bu konunun konulmasını talep ettik. Desteklenmekle ilgili 7 tane önerimizi sunduk ve teşvik paketine konulmasını talep ettik. Bu öneriler karşılık bulursa sanayicilerimiz huzur bulacaktır.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN EKONOMİ: MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim