Van önemli sorunları ve önemli yatırımları konuşmaya devam ederken kangren haline gelmiş sorunlardan birisi olan trafik sıkıntısı çözüm bekliyor. Özellikle belediyelerde başkan vekilliklerine yeni isimlerin görevlendirilmesiyle birlikte halkın hizmet noktasında çok şey beklediği süreçte “Van’ın en büyük sorunu nedir?” sorusuna ve en çabuk çözülmesi gereken sorunlar noktasında cevap neredeyse tüm kesimlerden aynı şekilde veriliyor: Trafik çilesi! Bir türlü büyüyemeyen ve iki ana caddeye hapsolan Van’ın trafik, otopark, park sıkıntıları bitmezken bu iki cadde esnafı acilen bu konuda çözüm bekliyor. Yayalaştırma mı, tek şerit mi gibi sayısız tartışmanın konusu olan kentin şehir merkezindeki sıkışıklık acil çözüm beklerken Şehrivan’a konuşan esnaf da bu sıkıntının acilen çözülmesi gerektiğini söyledi. Yeni yerel yönetimlerden ilk olarak bu sıkıntının çözülmesini bekleyen esnaf belki de barış ve huzur ortamının sağlanmasının ardından en çok bu sıkıntının çözülmesiyle Van’ın gerçekten büyükşehir olabileceğinin altını çiziyor.

 

Şehrivan Gazetesi olarak Van esnafının sorunlarını dinlemeye devam ediyoruz. Daha önce Van’ın en işlek caddelerinden bir tanesi ola Cumhuriyet Caddesi esnafının sıkıntılarını ve çözüm beklentilerini sizlerle paylaşmıştık. Bu kez ise yine Van’ın işlek ve ekonomik anlamda en büyük döngünün döndüğü Maraş Caddesi esnafı ile görüştük. Cumhuriyet Caddesi’nden olduğu gibi Maraş Caddesi’nde de esnafın en büyük sıkıntısı trafik. Ekonomik anlamda da esnaf sıkıntılarını dile getiriyor ancak, çoğu esnaf ekonomik anlamda durumları çok kötü olmadığını ifade etti.

 

 

“MİNİBÜSÇÜLERE ÇÖZÜM BULUNMALI”

Gazetemize konuşan esnaflardan Bülent Yücetaş şu ifadelere yer verdi: “Cadde üzerindeki yoğun trafik ve yapılan parklar bana göre caddenin en büyük sorunudur. Bunun dışında bizim cadde esnafı olarak yaşadığımız bir diğer büyük sorun ise caddeyi kullanana minibüs ve otobüsler. Özellikle minibüsçüleri duraklara aldırış etmeden kendi kafalarına göre cadde üzerinde durması ve insanları rahatsız etmesi büyük bir sorunudur. Bu anlamda belediyenin bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Biz esnaf olarak bu minibüsler ve bunun dışında sabahın erken saatlerinden itibaren araçlarını caddeye park eden araçlardan dolayı araçlarımızı park edemiyoruz. İş yerimize gelen müşterilerimizde ciddi sıkıntılar yaşıyorlar.”

 

YÜCETAŞ: KİRALAR ÇOK YÜKSEK

Caddedeki kiralarında yüksek olduğunu ifade eden Yücetaş, “Kiralar çok yüksek bunun için kesinlikle bir çalışma yapılmalı. Ben 15 bin kira veriyorum. Benim yanımdaki esnaf arkadaşım ise 60 bin liraya kadar kira veriyor. Bu konudan çok şikayetçiyiz. Ekonomik anlamda ciddi krizler var. Bu sadece biz cadde esnafı ya da ilimiz için de geçerli değil. Ülke genlinde böyle bir sıkıntı var. Bu ekonomik darboğaz içinde gerekli tedbirler alınmalıdır. Yoksa esnaf ve insanlarımızın vay haline.” Dedi.

 

 

ERTAN: PARKA İZİN VERİLMEMELİ

Metin Ertan adlı esnafta en fazla yüksek kiralardan şikayetçi. Ertan sıkıntılarla ilgili şunları dile getirdi: “Ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu sıkıntılı sürece rağmen kiralar hiç düşmedi. Ciddi anlamda yüksek kiralar ödüyoruz. Bu konuda bir esneklik yapılması gerekiyor. Bizim sıkıntımız dışında caddenin en büyük sorunu ise trafik sorunu. Araçlar sabah erken saatlerinde cadde park ediliyor ve geç saatlere kadar kaldırılmıyor. Buna izin verilmemesi gerekiyor. Türkiye’de olduğu gibi Van’da da sıkıntılar var. Şu aralar bir referandum süreci var. Yani bizim anlayacağımız yeni bir seçim var. Türkiye içinde olduğu süreçte ciddi sıkıntılar yaşıyor.”

 

BİLİR: ACİLEN OTOPARK YAPILMALI

Şehrivan’a konuşan Tayfun Bilir isimli esnaf, caddenin en büyük sıkıntısının park olduğunu söyledi. Bilir, “Cadde de hatta Van’da ciddi bir park sorunu var. Var olmayan otoparklar, araçların cadde üzerine park edilmesine neden oluyor. Bu konuda ciddi çok katlı otoparkların yapılması gerekiyor. Bu otoparklar acilen yapılmalı. Bunun dışında kiralar çok yüksek. Ben burada kiracıyım ve kiralar çok yüksek. Bize sürekli istidam sağlayın diyorlar ancak kiralar bu kadar yüksek olduğunda biz nasıl istihdam sağlayabileceğiz? Ben 30 bin kira veriyorum. Bunun için kesinlikle bir çalışma yapılmalı.” İfade etti.

 

 

“İRANLILARA SAHİP ÇIKILMALI”

Bilir yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İşlerin sürekli çok kötü olduğu söyleniyor. Ben buna çok fazla katılmıyorum. Bu sene geçen yıla göre çok iyi. Elhamdülillah öyle ölecek seviyede de değiliz. Sıkıntılarımız yok mu elbette ki var. Ancak biz öldük bittik demek yerine daha iyi işler yapabiliriz. İranlılar ekonomik anlamda Van için büyük önem taşıyor. Sektör itibariyle belki bizim işimizi çok etkilemiyorlar. Ancak bir esnafa İranlı gitti mi, o gidiş hepimize çok yarıyor. Olaya böyle bakmak gerekiyor. Bu anlamda İranlılara sahip çıkılmalıdır. Kapıköy için çalışmalar var. Bunlarda neticelenirse çok daha güzel şeyler olacaktır diye düşünüyorum.”

 

KAPLAN: BELEDİYE BU SORUNU ÇÖZMELİ

Gazetemize konuşan esnaflardan Kadir Kaplan’da en büyük sorunlarının caddedeki trafik ve park sorunu olduğunu ifade etti. Kaplan, “En büyük sorunumuz park sorunu. Bunun için belediyenin veya diğer yetkili kurumların artık kesinlikle bir çalışma yapması gerekiyor. Bunun dışında ekonomik anlamda sıkıntılar var. Ancak bu çok da büyük değil. Son yıllara baktığımız zaman, bu yıl çok daha iyiyiz. Ekonomik anlamda daha da üst sınıflara çıkmamız adına İranlılara ciddi ihtiyacımız var. İranlılar dışında Van’a yapılacak olan yatırımlarda önemlidir.” Şeklinde konuştu.

 

 

DURGUN: EN BÜYÜK SORUNUMUZ PARK

Enes Durgun adlı esnaf ise sorunlarla ilgili şunları söyledi: “Cadde de araç parkları için bir parkomat sistemi getirilmeli. Kiralık ve satılık araçlar sabah erkenden caddeye bırakılıp, akşam geç saatlere kadar cadde üzerinde kalıyor. Buda hem trafiği felç etme noktasına getiriyor. Cadde esnafı olarak birinci önceliğimiz ve en büyük sorunumuz budur. Artık belediyeyse yetkili her kimse bu sorun çözülmeli. Cadde insanların rahat edebileceği, esnafın alışveriş yapabileceği rahat bir cadde haline getirilmeli.”

 

“İRANLILARA ZARAR VERİLMEMELİ”

İranlı turistlerin Van için önemine de değinen Durgun, “Van’ın ve esnafın en büyük ekonomik kaynağı İranlılardır. İranlılar bu memlekette ciddi alışverişler yapıyor ve burada çok iyi para bırakıyorlar. Biz esnaf olarak İranlılar buraya geldikleri zaman çok iyi günler geçiyoruz. Bunun içinde esnafın iyi bir şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. Gerek oteller gerekse de turistler büyük önem taşıyan esnaflar bu konuda bilgilendirilmeli ve İranlılar şehrimizde tutulmalıdır. Esnaf zaman zaman turistlere zarar veriyor bunun önüne geçilmeli.” Dedi.

 

DEMİR SORUNLARI SIRALADI

Ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Ahmet Demir sıkıntıları şöyle sıraladı: “Sıkıntılarımız çok fazla özellikle esnaf olarak ekonomik anlamda büyük sıkıntılarımız var. Caddenin trafik sorunu zaten aldı başını gidiyor. Bunun için en büyük çalışmayı ve emniyet güçleri birlikte çalışması gerekiyor. Trafik sorunu çok fazla ve bunun için neden bir çalışma yapılmaması da ayrıca bir sorun ve soru işareti.”

 

“BARIŞ İÇİNDE EKONOMİK REFAH GEREKLİ”

Demir yaptığı konuşmada, “Bunun dışında diğer en büyük sorunumuz yüksek kiralar. Yüksek kiralar ekonomik anlamda gelişmemize engel oluyor. Van’a sürekli gelen İranlıların sayısı azaldı. Bunun içinde şapkanın öne bırakılması ve iyi düşünülmesi gerekiyor. Van ve bölgenin en büyük bir diğer sorunu ise sona eren çözüm süreci ve ardından başlayan olaylar oldu. Ekonomik anlamda gelişme için yeniden barış süreci hayata geçirilmeli. Ülkemizde son yıllarda çok fazla seçimde yapıldı. Bu seçimlerde artık can sıkıyor. En büyük beklentimiz güzel bir süreç, ekonomik kazanç, kiraların düşürülmesi ve trafik sorunun kent genelinde çözülmesi.” İfadelerine yer verdi.

 

SAĞLAM: VAN BÜYÜKŞEHİR OLAMADI

Belediyeye düşen görevlerin olduğunu ifade eden Zeki Uğur Sağlam, belediyenin bu konuda üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi. Sağlam şunları kaydetti: “2014 yılından bu yana Van Büyükşehir oldu. Ancak bu zaman dilimi içerisinde Van’ın gözle görülür büyükşehir olduğunu ne yazık ki göremedik. Bunun en büyük örneği ise Cumhuriyet ve Maraş Caddesidir. Bir park ve trafik sorununu bu kadar zamanda çözemedik. Çarpık kentleşme her geçen gün artıyor. Caddeye baktığınız zaman düzensiz binalar, park sıkıntısı ve yüksek kiralar esnafın en büyük sıkıntısı. Bunun çözümü de büyükşehir olan ilimizde belediyeye düşüyor. Ne yazık ki şu ana kadar bir çalışma görmedik. Son olarak kayyum atandı belli ki bundan da görmeyeceğiz. Yeni bir belediyede inşallah bu sıkıntılar çözülür.”

 

 

YETİK: ORTAK BİR PAYDADA BULUŞULMALI

Gazetemize konuşan Emin Yetik, “Ben uzun zamandır bu cadde üzerinde esnaflık yapıyorum. Son 10 yılda yaşadığımız sıkıntılar bizleri çok kötü etkiledi. Bunun en büyük sorunu cadde üzerinde yapılan parklar ve var olan trafiktir. İnsanlar dükkan ve işyerlerine giremiyorlar. Cadde için yeni çalışmalar yapılmalı. Ben cadde üzerinde kiracı değilim. Kendi dükkanım var. Bir katını da kiraya veriyorum. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse ciddi anlamda bir yüksek kira var. 10 liraya olması gereken kiralar burada 60-70 lira oluyor. Bu kiralar çok yüksek. Bunun için bir ortak paydada buluşulmalı ve esnafı zor durumda bırakacak yüksek kiralar olmamalı.” Şeklinde konuştu.

 

TEKİN: DİLENCİLERDEN ÇOK ŞİKAYETÇİYİZ

Sergen Tekin adlı esnaf ise cadde esnafı olarak en fazla dilencilerden şikayetçi olduklarını söyledi. Tekin şöyle konuştu: “Cadde esnafı olarak trafik konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Ancak bizim esnaf olarak belediye ve yetkililerden şöyle bir beklentimiz var. Van’da çok sayıda dilenci var. Bunlar bizi çok aciz ediyorlar. Bazıları gelip kendini burada yere atıp çıkmıyorlar. Müşterilerimizde bu konuda çok sıkıntı yaşıyor ve rahatsızlık duyuyorlar. Bunun dışında şehrimiz çok karanlık. Yabancılar buraya geldikleri zaman rahat rahat dolaşamıyorlar. Şehirde caddelerin karanlık olması çok kötüdür. Bu yüzden bir çalışma yapılıp bu cadde güzel bir görünüşe kazandırılmalı.”

 

YAĞAN: CADDELER ÇOK DÜZENSİZ

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Ömer Yağan ise, “Esnafın sıkıntıları var. Ancak esnafın dışında vatandaşlarında ciddi sorunlar var. Örnek olarak kaldırımlar buz tutuyor ve insanlar düşüp kalıyor. Kaldırımda yürüdüğünüz zaman bazen kırılan kaldırımlardan dolayı sıkıntı yaşıyorsunuz. Cadde de ışık yok, çiçek yok. Sadece elektrik direkleri, saçma sapan tabelalar ve düzensiz binalar var. Van’a yakışır iki caddemiz var. Biri Cumhuriyet diğeri ise Maraş Caddesidir. Bu iki cadde de ne yazık ki istenildiği gibi değil. Van’a yakışır bu caddeler düzenlenmelidir.” Dedi.


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim