Ajans Asya Fuarcılık tarafından kentte bu yıl 7’si düzenlenen "Turizm ve Seyahat Fuarı" konuk firma ve kurumlar misafirlerine unutulmaz anlar yaşattı.

 

Bu yıl 23 ilden 90 firma ve kurum ile İran'dan katılımın olduğu, Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuara gelen misafirleri, kapıda halaylarla karşılayan Van Gölü Aktivistleri, konuklara bin kişilik yöresel lezzetlerden ayran aşı ile toplam 500 kilogram mangalda inci kefali balığı ikram etti. Balık yemek için uzun kuyrukların oluştuğu fuar alanı renkli görüntülere sahne oldu. Fuara katılım sağlayan diğer firmalar ise vatandaşlara yoğun ilgi gösterirken, fuara İzmir Kültür Turizm Müdürlüğü olarak katılan Tanıtım Şube Müdür Cengiz Keskiner, Van’ın güzel bir memleket olduğunu ve herkesin gelip görmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

ÖZEL: TALEBİ ARTTIRMAK İSTİYORUZ

Fuarın 3’üncü gününe dağıtılan Van gölü Balığı (İnci Kefali) ile ayran aşı damga vurdu. Sabah saatlerinde başlayan hazırlıklar sonucunda Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) sponsorluğunda Van Gölü Aktivistleri tarafında 500 kilo balık ve bin kişilik ayran aşı dağıtımı yapıldı. Yapılan etkinlikle ilgili gazetemize konuşan, Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel şunları söyledi: “Biz Van Gölü Aktivistleri olarak Van Gölü’ne aşık bir kitleyiz. Dünyada sadece Van Gölü’nde yetişen İnci Kefali var. Bizde Van Gölü Balığını yani İnci Kefalini bugün tanıtmak için buradayız. Bugün burada yaptığımız etkinlik ile İnci Kefaline olan talebi arttırmak istiyoruz.”

 

“VAN ADIYLA BALIĞI İHRAÇ EDEBİLİRİZ”

Balığın sağlık açısından uygun olduğunu ifade eden Özel, “Eğer ki Allah bizi burada yaratmışsa bize göre gıdalar ve yiyecekler yaratmıştır. Bunların arasında Van Gölü Balığı var. Bu sağlığa göre de uygundur. Yapılan araştırmalara göre balığın protein değeri kırımızı et ile aynı değerdedir. Diğer balık türlerine göre de değerleri aynıdır. Hatta diyet içinde en uygun balıktır. Bizde bu yüzden ilk olarak biz Vanlılar bu balığı tüketelim. Hem sağlık açısında önemlidir hem de insanlar bundan daha fazla gelirde elde edebilirler. Ekonomik anlamda katma değeri olacaktır. Van Gölü Balığını markalaştırmak istiyoruz. Van Gölü adıyla önce iç piyasaya ardından dış piyasaya bunu pazarlayabilmemiz gerekiyor. Nasıl Norveç Balığı adı altında biz ülkemize balık ithal ediyorsak, Van adıyla da Van Gölü Balığını ihraç edebiliriz.” Dedi.

 

500 KİLO BALIK İKRAM EDİLDİ

500 kilo inci kefali ve bin kişilik ayran aşı dağıtımı yaptıklarını ifade eden Özel, Van TSO’nun kendilerine sponsor olduğunu söyledi. Özel şöyle devam etti: “Bugün bin kişilik bir festival düzenledik. Mangalda Van Gölü Balığını pişiyoruz. Yine yanında bizim Van ayran aşımız bulunuyor. Bu iki ürünü birlikte bugün burada tanıtıyoruz. Bugün bin kişilik bir ayran aşı dağıtımımız ve 500 kilo akın Van Gölü Balığı ikramında bulunduk. Burada Van Ticaret ve Sanayi Odası bizlere sponsor oldu ve bizde balığımızı ayran aşımızı ikram ediyoruz.”

 

ÇAKAR: DOYA DOYA BALIK YEDİM

İkram edilen balık ve ayran aşı için gazetemize konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Anasanat Dalı Yrd. Doç. Dr. Nurtaç Çakar, “Bugün ki etkinlik gerçekten çok güzel bir etkinlik. Ben İnci Kefali’nin tanıtımı konusunu da çok önemli buluyorum. İnci Kefali son derece de lezzetli bir balık türümüz. Çok fazla ekonomik durumu iyi olmayan insanlar içinde ciddi bir fırsat. Balık hem çok ucuz hem de çok yaygın bir balık. Dolayısıyla beslenme açısında da çok faydalı. Bende ilk önce ayran aşı içtim ardından doya doya balık yedim.” Dedi.

 

“VAN’IN DEĞERİ ÖN PLANA ÇIKTI”

Yapılan etkinlikle ilgili konuşan Makbule Turgut isimli vatandaş balığı çok beğendiğini söyledi. Turgut, “Etkinliği çok beğendim. Özellikle balık çok lezzetli olmuş, tadı çok güzel olmuş.” İfadelerini kullandı. Balığın güzelliğiyle ilgili konuşan Zeki Yiğit isimli vatandaş ise şu ifadelere yer verdi: “Van Gölü Balığımız sadece Van Gölü’nde yetişen bir balık türümüzdür. Ben bugün bu programı düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum. Bu etkinlik ile Van’ın bir değerini ön plana çıkardılar.”

 

FUARDA 40 YILIN BİRİKİMİ SERGİLENDİ

Fuarda yer alan Van Fotoğrafçılar Derneği ise 1913-1960 yıllarında Van’da yaşanan ilklerde çekilmiş fotoğraf sergisi açtı. Sergiyle ilgili gazetemize konuşan dernek başkanı Tayfun Çiftçi, “Van’ımıza hizmet anlamında şu anda eski Van fotoğraflarında oluşan bir sergi açtık. 1913 ile 1960 yılları arasında bulunan yıllara ait fotoğraflarımız sergide yer alıyor. Sergimizde eski Van’a ait ilkleri de çok iyi bir şekilde görebilirsiniz. Van’a gelen ilk uçak, ilk otobüs, açılan yollar gibi zamanın fotoğraflarından oluşan 30 fotoğraflık karma bir sergi. Bu fotoğraflarımıza Foto Stilin sahibi olan bir abimizden ulaştık. Bu sergimizde 40 yıllık bir birikim var. Bu fotoğraflarımıza birde eski fotoğraf makinelerini de kattık. Tüm Vanlı hemşerilerimizi sergimize bekliyoruz. Gelen misafirlerimiz burada kendilerine özgün bir şeyler göreceklerdir.”

 

ASLAN: YABAN HAYVANLARI ÖNEMLİDİR

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi de fuarda yer alan bir diğer kurum oldu. Vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını ifade eden Merkez Müdürü Lokman Aslan, “Daha önce düzenlenen tarım fuarımıza katılmıştık. Tarım fuarından yaban hayvanlarının tarıma zarar vermediğini anlatmıştık. Buda halkımız tarafından çok büyük bir ilgi gördü. Van Gölü havzasında işlenmesi gereken en önemli öğelerden birisi de eko turizm dediğimiz doğal turizmdir. Bunların içerisinde de en büyüğünü yaban hayvanları yer tutmaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

“TANITIM İÇİN TURİZM FUARINA KATILDIK”

Van Gölü havzasında bulunan önemli değerlerden bir tanesinin yaban hayvanları olduğunu ifade eden Aslan şunları dile getirdi: “Van Gölü havzasında da yer alan sulak alanların hepsi birer kuş cennetidir. Dağlarımızın hepsi yaban hayvan bakımından çok zengindir. Erçek Gölü'nü ele aldığımız zaman 200 üzerinden kuş türü bulunmaktadır. 12 ay boyunca da burada kuş gözlemi yapılabilmektedir. Bunu tanıtmak için turizm fuarına katıldık. İlgi çok büyüktü. Bizde bu ilgiden dolayı çok memnun olduk.”

 

CAN: YEMEKLERİ KİTAPLAŞTIRACAĞIZ

Gazetemize konuşan bir diğer stant yetkilisi ise Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Başkan Yardımcısı Selahattin Can oldu. Can, “Bu yarışmaya ülkenin her yerinden katılım sağlayanlar var. Profesyonel aşçılarımız, öğrencilerimiz, okullarımız ve jürimiz var. Van ilimize Türkiye'nin birçok ilinde katılım sağlanmış durumda. Yani konfederasyonumuzun 66 derneği yani var. Buda 66 ilin buraya katılımı anlamına geliyor. Van ilinde unutulan yemekleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Unuttuğumuz birçok yemeğe bugün burada şahit olduk. Arkadaşlarımız bugün bunları gün yüzüne çıkardılar. Bizde bunları gördük. Burada toplam 500 katılımcı var. Her katılımcı 2 yemek çıkarıyor ve bu yemeklerin fotoğrafları çekilerek kitap haline getirilecek.” Şeklinde konuştu.

 

AKTUĞ: KENT FUARLARI SAHİPLENMELİ

Gazetemize fuar değerlendirmesinde bulunan Kültür Turizm Van İl Müdürü Muzaffer Aktuğ fuarın sahiplenilmesi gerektiğini dile getirdi. Aktuğ şöyle konuştu: “Turizm fuarımızı normalde eylül ayı sonu itibariyle yapacaktık. Farklı gelişmeler ve olumsuzluklardan ötürü fuarımız kasım ayına ertelendi. Fuarımız geçmiş yıllara göre çok hareketli ve güzel. Şu anda 23 dışarıdan gelen ilimiz var. Her bölgemizden insanımız şu anda bu fuarımızda. İstanbul ve İzmir'de yapılan iki fuarın ardından Doğu ve Güneydoğu'da yapılan en büyük fuar olarak bir tek Van var. Bu fuarın sahiplenmesi gerekiyor. Özellikle kentin bu konuda sahip çıkması gerekiyor. Fuarımızın yedincisini yapmamıza rağmen halen emekleme dönemi yaşıyoruz. Çünkü kent insanı fuarına sahip çıkmıyor. Bu kentte yaşayan insanların bu fuara sahip çıkması gerekiyor. Van’a ilk gelen insanlarımız Van'ı gezdikten sonra Van'la ilgili kötü imajı kafalarından silip attılar. Van'ı bu anlamda çok beğendiklerini ifade ettiler. Van'a karşı olan kötü imajları değişti. Siz bu tür çalışmalar yaparak kent ile ilgili olan kötü imajı ortadan kaldırabilirsiniz.”

 

KESKİNER: HERKESİN VAN’I GÖRMESİ GEREKİYOR

Fuara İzmir’den katılan İzmir Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Tanıtım Şube Müdür Cengiz Keskiner, Van’da her şeyin normal olduğunu ve herkesin Van’ı görmesi gerektiğini söyledi. Keskiner, “Ben daha önce Van'a 2006 yılında geldim. Bu bölgeyi daha önce görmüş ve tanımıştım. Bunu bilerek Van'a geldim. Van'la ilgili son zamanlar için bir araştırma yaptım. Bir takım olumsuzluklarla ilgili bir çekincem vardı. Bu çekincenin yersiz olduğunu düşünerek ve hissederek buraya geldim. Doğu bir karar olduğunu öğreniyoruz. Van'ın İzmir'den ya da herhangi gelişmiş farkının olmadığını gördük. 2 hanım arkadaşımız ile geceleri çıkıp sokaklarda gördük ki insanları olumsuz etkileyecek olayların olmadığını gördük. Bugün gittiğimiz Akdamar Adası ve Van Gölünü görme fırsatımız oldu. Yüksek turizm potansiyeli barındıran bir il Van. Herkesin Van'ı görmesini ve bir yere not etmesini isterim.” Dedi.

 

ASADİAN: VAN ÇOK GELİŞTİ VE GÜZELLEŞTİ

Gazetemize konuşan İranlı İllüzyonist Reza Asadian Vanlılara teşekkür etti. Asadian şunları söyledi: “Ben şahsım adına Vanlı esnafa, acentelere, otellere ve tüm Van halkına teşekkür ediyorum. Newroz bayramında ve diğer bayramlarda Vanlılar İranlılara çok saygı gösteriyor ve iyi bir şekilde karşılıyorlar. Özellikle depremden sonra Vanlılar İranlılar çok iyi bir şekilde kucak açtılar. Depremden sonra Van’ı daha da gelişti ve güzelleşti. Buda İranlıların daha fazla buraya gelmesine neden oldu. İranlılar buraya gezmeye ve alışveriş yapmaya geliyorlar. Ben bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

 

“VANLILAR ÇOK MİSAFİRPERVER İNSANLARDIR”

Van’da çok mutlu olduğunu dile getiren Asadian, “Eskiden fuar alanları ve fuarlar bu kadar güzel değil. Bu fuar alanı çok güzel ve bu fuarda, Van’da olduğum için çok mutluyum. Van’ı çok seviyorum. Ben geçtiğimiz Newroz Bayramı’nda Van’daydım. Benim gibi yüzlerce, binlerce İranlı da buradaydı. Otellerde yer olmadığı için bizler Vanlıların evinde kaldık. Bu anlamda Vanlıların misafirperver olmaları çok güzeldi. Türkiye topraklarında ben en çok Van’ı seviyorum. İyi komşuyuz, iyi ki de buraya geliyoruz. Ben yine emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN TURİZM: ÖNDER ALTINAL / ERDAL ERBAŞ

 
Editör: TE Bilisim