ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Dünyada internet erişimi anlamında her gün dev adımlar atılıyor, kablolu internette klasik bağlantılar yerine dünya fiber kablolar ile sarılıyor. Hatta 4.5G hızında kablosuz internetler ile parklar ve bahçeler internet ile kavuşuyor. Van’da ise hala internetin gitmediği, kablo çalınması nedeni ile internetin gitmediği mahalle ve sokaklar bulunuyor. Yıllarca çalınan kablolardan dolayı internet alamayan vatandaş haliyle internetin fenomen videosunda olduğu gibi: “Ola hani kablo?” sorusunu sormadan edemiyor. Vanlılar Telekom’a serzenişte bulunarak, “Hane altyapı, hane kablo, hane internet?” diyor.

 

Dünyanın fiber optik ağlarla bağlandığı, internet kullanımında birçok ülkenin halka açık alanlarda ve sosyal yaşam alanlarında sınırsız ve ücretsiz internet kullanımı başlattığı süreçte Van’da hala büyük bir internet sıkıntısı yaşanıyor. Van merkez ve bağlı merkez ilçeler de bile halen kablolu internet hizmetinin alınamadığı Van’da her gün yeni bir internet sıkıntısı, kablo çalınması kaynaklı internet şikâyeti geliyor. Deprem dönemi çalıntılar nedeniyle kesintilerin ardı arkası kesilmezken depremin üzerinden tam 6 yıl geçmesine rağmen hala onarılmayan ve internet alamayan bölgelerin olması ise şaşırtıyor. İnternet mağdurlarından birisi olan Gülşen Tursak Edremit’te yaşıyor. Van’ın büyük bir deprem yaşadığı 2011 yılından bu yana kabloların çalınması nedeniyle internet hizmetinden faydalanamayan Tursak, çözüm bulamayınca çareyi Şehrivan aracılığı ile sesini duyurmakta buldu. Defalarca Türk başvuru yapmasına rağmen sorunu çözülmeyen Tursak, “Ben öğrenciyim. Derslerimi internetten almak ya da varsa diğer işlemlerimi internetten yapıyorum. İnternet olmadığı için merkezde başka yerlerde halletmeye çalışıyorum. Aylık 160-170 lira internet ödüyorum. Öğrenci olduğum için bunu karşılamam çok zor. Yetkililerin sesimizi duyup, duyarlılık göstermesini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu. Yıllardır aynı sebeplerden dolayı karşı komşusu internet almasına rağmen alamayan bir diğer vatandaş ise kablo sıkıntısına tepki gösterdi.

 

Van’ın şu sıralar en büyük sıkıntılarından birisi de kesilen internet ve çalınan kablolar. Son yıllarda sürekli internet sıkıntısı yaşayan Vanlılar, internet kesintileriyle karşı karşıya kalırken, diğer taraftan evine internet çekmek isteyen vatandaşlar ise “Altyapı yok” cevabı ile karşılaşıyor. İnternetin olmaması ve alt yapı eksikliği geçtiğimiz günlerde Türkiye kamuoyunda en çok konuşulan ve izlenen Ağrı olayını akıllara getirdi. Ağrılı vatandaşın elektik şirketi elemanı ile arasında yaşadığı diyalog da “Hane pano, hane saat, hane kablo” sahnesi Van’da Telekom’a en büyük sitem oldu. Vanlı vatandaşlar Telekom’a seslenerek “Hane altyapı, hane kablo, hane internet” diyor.

 

İNTERNETSİZ 6 YIL GEÇTİ

Gazetemize konuşan öğrenci Gülşen Tursak depremden sonra kesilen internetlerinin halen düzeltilmediğini söyledi. Tursak, “2011 yılında yaşanan depremler öncesi internetimiz vardı. Deprem sonrası 2-3 ay kadar internetimizi rahatlıkla kullanıyorduk. Daha sonra kablolar çalındı denilerek internetimiz kesildi. 6 yıl geçmesine rağmen henüz internetimize kavuşmuş değil. Depremden sonra 2 boyunca faturaları ödedik. Daha sonra bunu iptal ettik. Defalarca söylememiz rağmen bir cevap ve internet alamadık.” Dedi.

 

TURSAK: BAŞVURULARIMIZ SONUÇSUZ KALDI

Edremit Yeni Mahalle’de oturduklarını söyleyen Tursak şöyle konuştu: “Biz 7. Sokakta oturuyoruz. Bizim sokaktaki hiçbir evde internet yok. Karşıda ve diğer sokaklarda da bu sorun var. Muhtarımız kaç defa dilekçe yazdı. Son olarak 2 ay önce internetin yapılacağı söyledi, ancak bir hiç gelişme olmadı. Kaymakam beye sorun iletildi, vali beye gitmeyi düşünüyoruz. Erzurum Telekom ile görüştük ilgilenilecek denildi oradan da bir ses çıkmadı.”

 

“TELEKOM ‘İMZA TOPLAYIN’ DEDİ”

Telekom’un kendilerine “imza toplayın” dediğini söyleyen Tursak, “Yaptığımız tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Telekom ile son görüşmemizde bize ‘İmza toplayın. Yeteri kadar imza toplanırsa o zaman yapılır’ denildi. Bu bana göre doğru değil. Ben öğrenciyim. Derslerimi internetten almak ya da varsa diğer işlemlerimi internetten yapıyorum. İnternet olmadığı için merkezde başka yerlerde halletmeye çalışıyorum. Ya da telefon internetinden faydalanıyorum. Bunun da bana masrafı çok oluyor. Kaç aydır. 160-170 lira internet ödüyorum. Öğrenci olduğum için bunu karşılamam çok zor. Yetkililerin sesimizi duyup, duyarlılık göstermesini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

KOMŞULARA VAR BİZE YOK

Akköprü Mahallesi Mezarlık Sokakta oturan Nihat Durmiş adlı vatandaş ise 2 defa başvuru yaptığını ancak, alt yapı olmamasından dolayı internet ağı çekemediğini söyledi. Durmiş şöyle konuştu: “Birçok komşumuzda internet var. Bende geçen yıl internet bağlatmak için başvuru yaptım. Ancak yetkililer internet alt yapısının olmadığını söylediler. Bu yıl geçtiğimiz hafta yine bir GSM şirketine ve Telekom’a başvuru yaptım. Kaç hafta geçmesine rağmen başvuruma bir dönüş yapılmadı.”

 

DURMİŞ: HANE KABLO, HANE İNTERNET!

“Hane internet” diyen Durmiş, valiye ve diğer yetkililere seslendi. Durmiş, “Ben bu memlekette yaşayan sıradan bir vatandaş olarak internet kullanma hakkımdan yararlanmak istiyorum. İnterneti ücretsizde istemiyorum. Paramı verip kullanmak istiyorum. Ancak buna rağmen kimse ilgilenmiyor. Geçtiğimiz günlerde internette ‘hane kablo, hane pano, hane saat’ diye bir video izledim. Bizde Van’da bunu yaşıyoruz ne yazık ki. Bende bir vatandaş olarak yetkililere sesleniyorum, ‘Hane altyapı, hane kablo, hane internet.’ Yani bu memlekete yakışan görüntüler değil ve acınacak görüntüler ancak biz ne yazık ki bu durumdayız. Vali beye buradan seslenmek istiyorum. Bu işe bir el atılmalı.” Diye konuştu.

 

ELYİĞİT: ÇÖZÜM BULUNMALI

Gazetemize konuşan Erez Elyiğit adlı vatandaş ise altyapı eksikliğinden dolayı internet bağlantısı yapamadıklarını söyledi. Elyiğit şunları söyledi: “Geçen yıl internet bağlantısı yapmak için başvuruda bulundum. Bana altyapının olmadığını söylediler. Altyapının olmama sebebi ise kabloların çalınması olarak bana söyledi. Ben bu memlekette yaşıyorum. Telekom bir altyapıyı yapamıyorsa bu onların küçüklüğünü gösterir. Yetkililerin bu soruna çözüm bulması gerekiyor.”

 

“SUDAN SEBEPLERLE İŞ YAPILMAMALI”

Altıntepe Zambak Sokakta oturduğunu söyleyen Elyiğit, “Birçok vatandaşın interneti var. Ancak ben gittiğimde altyapı yok deniliyor. Benim 1 sokak ilerimdeki adamın interneti varsa benim neden olmuyor. Bende bu memlekette yaşıyor ve internet hakkımı kullanmak istiyorum. Yok, eğer internet verilen adam benden daha üstünse bu da bize söylesin lütfen. O adamda parasını veriyor bende paramı vereceğim. Böyle saçma ve sudan sebepler ile iş yapılmamalı. Yetkili her kimse bu kurumun başındaki adamla bir görüşmeli.” Dedi.

 

“HERKES BİRBİRİNİ SUÇLUYOR”

Edremit’e bağlı Eminpaşa Mahallesinde oturan bir vatandaş ise tam 21 gün boyunca internet kesintisi yaşadıklarını belirterek: “İnternet arızamız vardı. Bir anda kesinti yaşadık. Defalarca aradık, arıza ekiplerini bilgilendirdik. Fakat haftalarca çözüm alamadık. 21 gün boyunca onarılmasını bekledik. Bu sürede kuruma gittik, ilgili isimlerle görüştük. Onlar da durumun farkınlar. Fakat yetkililer de bu noktada belediyelerin çalışma yaparken kabloları koparmakla suçluyor. Ekiplerinin yetersiz olduğunu söylediler. Gittiğimiz her yerde birileri birilerine suç atmakla geçiştirdi. Nihayetinde biz de şehrin merkezindeyiz. Bu kadar uzun süre internetsiz bırakılması ne kadar doğru? Bir de fiber internetten ve diğer hizmetlerden bahsediliyor. Biz henüz kendi internetimizi bile olağan hızında ve kalitede alamıyoruz. Fiber interneti ne zaman alırız Allah bilir.” Diyerek tepki gösterdi. 

Editör: TE Bilisim