Van haber - Her platformda Van’a yatırımcı çağrılıyor ama Vanlını üretimi görülmüyor... Yaşanan krize inat üretim yapan Vanlılar adeta görmezden gelinirken, büyük risklerle üretim yapan Vanlı üreticinin halini soran da olmuyor. İlgi görmediği gibi sorunları da çözülmeyen Vanlılar da hal böyle olunca çareyi başka kapıları çalmakla arıyor. Bunlardan birisi de İstanbul’daki Uluslararası bir platformda Van OSB’ye İstanbul BŞB’den yol yapım sözü alan Şemsettin Bozkurt. O da Vanlı üreticinin yalnız kaldığını söylüyor...

 

4’ncü Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’na katılan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, orada yaptığı görüşmeleri Şehrivan’a anlattı. Yaptığı görüşmeler sonucu OSB’nin 1. Ve 2. Etap yollarının yapımı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kendisine destek sözü verdiğini belirten Bozkurt, bu sorunu Kadir Topbaş’a taşımadan önce Van Büyükşehir Belediyesinden birkaç defa talepte bulunduğunu kaydetti. Bozkurt, “Hem genel sekreter düzeyimde hem daire başkanlıkları düzeyinde hem de bire bir eşbaşkanlar düzeyinde adeta yüzüme yerlere sürerek ben destek istedim. Bununla ilgili bana bütçelerinin yetersiz olduğunu söylediler. Somut bir destek alamayınca bende başında bulunduğum kurumun sorunlarına çare üretmek için arayışlar içerisine girdim. Dolayısıyla hem bilim sanayi bakanlığımızda hem belediyeler nezdinde hem de diğer kurumlar nezdinde arayışlar içerisindeyken Kadir Beye iletmek istedim. Kadir Beyde böyle bir talebi karşılıksız bırakmayacaklarını söylediler.” Diye konuştu.

 

 

O FUARI ŞEHRİVAN’A ANLATTI

İstanbul’da düzenlenen 4’ncü Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’na katılan Organize ve Sanayi Başkanı (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, orada Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile yaptığı görüşmeleri ve OSB’nin içinde olduğu durumu Şehrivan aracılığı ile kamuoyu ile paylaştı. Toplantının ‘Akıllı şehirler ve akıllı şebekeler’ üzerine bir toplantı olduğuna dikkat çeken Bozkurt, “Kentlerin geleceği ve gezegenimizin geleceği ile ilgili daha akıllı ve gelecekle ilgili neler yapılabileceğine dair bir fuardı aslında. Fuara Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın daveti üzerine gittik.”

 

İSTANBUL’DA VAN ADINA NELER KONUŞULDU?

“Tabi orada Kadir Topbaş başkan ve Çevre Şehircilik Bakanımızla görüşmelerimiz spontane gerçekleşti. Planlanmış görüşmeler değildi. Bende orada bir konuşma yaptım. Kentin sorunlarını dile getirdim. Tabi gelen olarak Van’ın yaşamış olduğu sorun, sıkıntıları ve özellikle çözüm sürecinin bitmesinden sonra ticari hayatın, üretim hayatın, ekonomi hayatın ne kadar sıkıntıya, daralmaya girdiği ile ilgili kendilerine örnekler verdim. Ülkeyi bir gemiye benzeterek, geminin bizim bu taraftan su aldığını aslında o tarafta işler çok düzgün gitse bile gemimizin su aldığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirtim. Acil olarak bunu tamir etmemiz gerektiğine dikkat çektim.” Diye belirtti.

 

 

BOZKURT: BİZ DESTEK ARAYIŞI İÇİNDEYİZ”

Kentin spesifik sorunlarını bir bir anlattığını dile getiren Bozkurt, “Sayın Topbaş’a “Bizim Organize Sanayi Bölgemizin ileri derecede üretim kapasitesi var. Dolayısıyla da bizim yollarımız ekonomik ömrünü doldurmuş. 20 yıldır Organize Sanayi Bölgesi kurulmuş. Ekonomik ömrünü tamamlayan bu yollarla ilgili destek arayışı içerisine girdik. Dolayısıyla sizde bir İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak büyük bir bütçeye sahipsiniz. Eğer buraya bir destek sunarsanız memnun oluruz. Bizim bir çevre duvarımız yok, güvenlikle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Gelişen organize sanayi bölgemizde nitelikli ürünler üretilse de yollar ekonomik ömrünü tamamladığı için yollardaki giriş çıkışlardan dolayı bir ön yargı söz konusu. Acaba yolların durumundan dolayı insanların ürünler konusunda bir ön yargısı mı oluşuyor. Acaba algıda bir niteliksizlik mi yaratıyor. Bu yolların yenilenmesi için biz bir destek arayışı içindeyiz.’ Dedim.” Şeklinde konuştu.

 

“10 MİLYON TL’LİK BİR YATIRIM”

Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kendilerine 25 yıl gibi bir süre boyunca İstanbul’da ikamet ettiğimi de dile getirdim. Biz bölgemizde hakikaten çok zor koşullar altında adeta bir kahramanlık örneği göstererek üretim yapmaya çalışıyoruz. Kendi bölgemizden kopmamaya çalışıyoruz. Biz bölgemizi bırakmak istemiyoruz ama sizlerde bu bölgeden pazar daha geniş olan sizler bu geminin araka tarafına da biraz destek çıkabilirsiniz dedim. Sonuç itibari ile ülkenin her tarafı adil bir şekilde geliştiği zaman biz kendimizi daha güvende hissedebiliriz gibi bir konuşma yaptım sayın başkana o da etkilendi. Bende yardım talebinde bulundum yolların yenilenmesi ile ilgili. Çok ilgili davrandı konuya. Teknik bilgiler verdim kendisine. Çevre duvarı konusunda destek vermese bile yol için destek sözü verdi sayın başkan. Danışmanı kısa bir süre sonra beni aradı ve gerekli bilgileri verdim. Yolların 6 milyon TL tutacağını, çevre duvarında 4 milyon TL toplamda 10 milyon TL’lik bir yatırım yapılabileceğini söyledik. Kadir Bey şuanda yurt dışında. Zannediyorum birkaç gün içinde geri dönüş yapacak bana. Bende en kısa sürede kendilerine dosya sunacağım. Bu konudaki arayışımız sürüyor.”

 

BOZKURT: BEN ÇOK SOMUTÇU BİR İNSANIM

Sorunları başkan Topbaş’a anlatırken Çevre Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nında orada olduğunu ifade eden Bozkurt, “O da sıkıntıları dinledi. Birbirimize en çok destek olmamız gereken bir dönemde olduğumuzu dile getirdim. Kadir Bey sayın bakanının yanında söz verdi. Kadir Başkan ‘İnşallah sizlere destek vereceğiz, yollarınızın sorununu çözeceğiz.’ Dedi. Çevre Şehircilik Bakanı ile uzun bir görüşmemiz olmadı. Sadece Van’ın gelen sıkıntılılarıyla ilgili konuştuk. Ben çok somutçu bir insanım. Bir işi yapacağım dediğimde sonuçlanana kadar peşinden giderim. Dağıtarak, bölerek, parçalayarak konuyu dağıtmak istemiyorum. O yüzden çok fazla konulara giremeden bu konu üzerinde durdum.” Dedi.  

 

“ADETA YÜZÜME YERLERE SÜREREK DESTEK İSTEDİM”

Bu sorunu Kadir Topbaş’a taşımadan önce Van Büyükşehir Belediyesinden birkaç defa talepte bulunduğunu kaydeden Bozkurt, “Hem genel sekreter düzeyimde hem daire başkanlıkları düzeyinde hem de bire bir eşbaşkanlar düzeyinde adeta yüzüme yerlere sürerek ben destek istedim. Bununla ilgili bana bütçelerinin yetersiz olduğunu söylediler. Somut bir destek alamayınca bende başında bulunduğum kurumun sorunlarına çare üretmek için arayışlar içerisine girdim. Dolayısıyla hem bilim sanayi bakanlığımızda hem belediyeler nezdinde hem de diğer kurumlar nezdinde arayışlar içerisindeyken Kadir Beye iletmek istedim. Kadir Beyde böyle bir talebi karşılıksız bırakmayacaklarını söylediler. Bunu da biz ileriki zamanlarda göreceğiz. Somuta dönüşmeyince de bir şey söyleme istemem. Tabi caizse biz iç hukuku tükettikten sonra dışarıya çıkıp arayışlar içerisine girdik. Yani direk büyükşehir belediyemizi aşarak, onlardan talep etmeden bir adım atmadık. Talep ettik kendilerine ancak onlar bize bütçelerinin olmadığını ve bizi bakanlığa yönlendirerek bakanlığın ancak bize katkı sunması gerektiğini belirttiler. Bizim mevzuatımızı da zannedersem çok iyi bilmemekle birlikte kendilerine ben ifade ettim.” Diye belirtti.

 

BOZKURT: VAN ORGANİZESİNİN GELİŞMESİ LAZIM

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütün yatırımları tek seferliğine kredilendirdiğini ifade eden Bozkurt, ikinci bir sefer ne arsaya, ne yola, ne diğer taraflara herhangi bir kredilendirme yapılmadığına dikkat çekti. Bozkurt, “Dolayısıyla bakanlık mevzuatını da izah etmeme rağmen olumlu bir talep alamadım. Seçimlere girerken biz çok iddialı gelmiştik. OSB’nin sorunlarını çözme konusunda büyük bir çaba içerisinde olacağımızı söylemiştik. Sözümüze karşılık bir arayış içerisindeyiz. Yarın başka işler için de diğer kurumlarla Van’ın nefes alabilmesi için Van Organize ve Sanayi Bölgesini geliştirmemiz lazım. Van’daki işsizliğe, yoksulluğa çare bulmamız için Van organizesinin gelişmesi lazım. Van OSB Van’ın akciğerleridir. Ben bu görevde bulunduğum sürece bütün kurumlarımızla koordineli bir şekilde istişare ederek OSB’nin sorunlarını çözmeye ve OSB’yi gün be gün büyüterek, geliştirerek kentimizin hizmetine sunmaya çalışacağım inşallah.” Diye konuştu.  

 

 

“BİZLERDE GÜCÜMÜZ YETTİĞİNCE ÜRETİM YAPMAYA DEVA EDECEĞİZ”

Van Organize ve Sanayi Bölgesinin çatışmalı süreçle birlikte yaşadığı sıkıntılara dair açıklamalarda bulunan Bozkurt, “Bizde üretim devam ediyor. OSB’nin girişine baktığınızda tırların giriş çıkışları devam ediyor. Mal alım ve satımı devam ediyor. Türkiye genelinde ve uluslararası küresel bir ekonomik daralmanın her yerde yaşandığı gibi bizim bölgemizde de yaşanıyor. Bizim bölgemizde biraz daha katmerli yaşanıyor. Gerek çatışmalı sürecin yeniden başlaması, çeşitli illerde başlayan sokağa çıkma yasakları, hendek ve barikatlar sonucunda başlayan operasyonlar sonucu bizler de etkilendik. Ama hayat devam ediyor. Bütün bu olumsuzluklar yaşanırken hayat durmuyor. Herkes çalışmak sorunda ve evine ekmek götürmek zorunda. Bizlerde bu toplumun bir parçası olarak çocuklarımızın ekmeğini, işçilerimizin ekmeğini bu üretimden kazanıyoruz. Bizlerde gücümüz yettiğince üretim yapmaya deva edeceğiz. İşçilerimizi işten çıkarmamaya devam edeceğiz. Bölgemizin ve kentimizin ekonomisine katma değer kazandırmaya devam edeceğiz. Şuanda iyiye gidiyoruz.” Şeklinde konuştu.  

 

BOZKURT: GELECEĞE GÜVENLE BAKIYORUZ

Sık sık yaptıkları konuşmalarda ülkenin geldiği durum karşısında çok kötümser tablo çizmeye çalışanların olduğuna vurgu yapan Bozkurt, ancak kendilerini sayısal ve bilimsel verilerden hareket etmek zorunda olduğuna dikkat çekti. Bozkurt şöyle devam etti: “Biz realist bakış açısı ile ancak üretimi geliştirebiliriz. Buradan hareketle konuştuğumuz zaman siyasal istikrarın olmadığı bölgelerde ekonomik üretim bir tedirginlik içerisindedir. Dolayısıyla bu tedirginlik devam ederken bilimsel ölçülerden baktığımız zaman kent ekonomisinin hareketli olduğunu da biz görüyoruz. Bunu da kentte kazılan temellere baktığımızda, kabası çıkan inşaatlara baktığımız zaman kentte bir ekonomik canlılığın olduğunu görüyoruz. Bu durumu suni bir hareketlilik gibi görmek isteyenler var ama ben öyle görmüyorum. Bu hareketliliği gördüğümüzde de bu durum sevindirici oluyor bir yerden. Kentin her sokağına, caddesine baktığınızda inşaatlar harıl harıl çalışıyor, çekiç sesleri, testere sesleri bizi adeta sevindiriyor. Bir senfoni orkestrası gibi bize heyecan veriyor. Organizede de takır takır çalışan fabrikalar bize umut veriyor. Bu durum, bu hareketlilik gelecekle ilgili plan yapma, ülkelerin siyasal istikrarına bağlıdır. Siyasal istikrar sağlandığında kent ekonomisinin canlı ve hareketli olduğunu tahmin ediyorum. Kentimizin girişimcileri güçlüdür, cesurdur. İnşallah kısa süre içerisinde bu Türkiye’nin genelinde olan küresel ekonomik daralmayı bizim kentimiz çokta çabuk atlatacağına inanıyorum. Bu verilerden hareketle önümüzün açık olduğunu ve geleceğimizin iyi olduğunu tahmin ediyorum. Geleceğe güvenle bakıyoruz. Biran önce akli selim düşünüleceğine ve çözümün gerçekleşeceğine inanıyorum.”

 

“VERGİLERDE BÖLGEYE POZİTİF AYRIMCILIK TANINMASI GEREKİYOR”

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın Van’da katıldığı ‘Vizyon 2023’ toplantısında ‘Vanlılar yatırım yapmadan ben yapmam’ söyleminin kamuoyunda yanlış lanse edildiğine işaret eden Bozkurt, “Ben lafımı sakınmayan birisiyim. Sayın bakanımızın oradaki kastı Vanlı iş adamlarının Van’a yatırım yapması yönünde olduğunu düşünüyorum. Çok üzülerek söylüyorum bazı basın kuruluşları işlerine geldiği gibi kamuoyunu yönlendirmeye, istenildiği gibi manipüle edip öyle sunmaya çalışıyorlar ama ben şahsen bağımsız, hür biri olarak düşündüğümde bu konuşmada Vanlıya bir çağrı olduğunu görüyorum. Vanlı yatırım yapmadan ben yapmam demedi burası çok güvensiz bölgedir ben yatırım yapmam Vanlı gelsin yapsın anlamında okumuyorum. Vanlıların bu kente sahip çıkması, ekonomiye sahip çıkması yönünde bir çağı olduğunu düşünüyorum. Sayın bakanın değerlendirmelerinde benimde bir takım eleştirilerim oldu. Yemekte bakanla bir araya geldiğimizde kendisine ‘Ülkeler, toplumlar inançsal bir takım ihtilafları çözseler bile bu ihtilafların temelinde ekonomik kaynakların adil dağıtılmaması var. Yani bu ekonomik kaynakları ülkenin her tarafında siz adil dağıtmadığınız müddetçe toplumdaki ihtilaflara son veremezsiniz. Dolayısıyla da ülkenin doğu yakası ile batı yakası arasındaki fırsatlar aynı değil. Dolayısıyla eğer sosyo ekonomik bir kalkınma öngörülüyorsa bu bölgede devletin ciddi yatırımların yapması gerekiyor. Bununla da bölgenin rekabet gücünün arttırılması gerekiyor.’ dedim. Kendisine bir takım önerilerde bulundum. Vergilerde bölgeye pozitif ayrımcılık tanınması gerektiğini söyledim.” Diye konuştu.  

 

BOZKURT: KENTTEKİ DİYALOG ÇOK EKSİK

Bozkurt bölgede ekonomik sıkıntı yaşanmasaydı insanların buradan göç etmek zorunda kalmayacağına vurgu yaparak, nitelikli bir göçün yaşanmayacağına dikkat çekti. Bozkurt, “Kent işsiz, güçsüz ve niteliksiz bir göç almazdı. Bununla ilgili kendisine bir takım eleştirilerde bulundum. Kendilerine ‘Bu kentte sizin belediyeleriniz dâhil hiçbir belediye yerelde üretilen ürünleri şartnamelerine koyup kullanımını zorunlu hale getirmesi lazım ki kent ekonomisi üretime dayalı büyüsün. Buradaki hiçbir belediyemiz Van Organize Sanayi Bölgesindeki ürünlerin kullanımını zorunlu hale getirmiyor. Kullanmıyor teşvik etmiyor. Kendileri de kullanmıyor, başkalarının kullanması için teşvikte etmiyor. Örneğin biz yaklaşık bir yıldır göreve geldik hiçbir belediye yetkilisi gelip bizim halimizi, hatırımızı sormadı. Ne yapıyorsunuz, ne ediyorsunuz diyen olmadı. Bununla ilgili bir istişare halinde, bir fikir görüş alışverişi hiç yaşanmadı. Kentteki diyalog çok eksik. Bizde çabalıyoruz. Kendimize bir Pazar yaratmak, kendimize destek bulmak için sürekli bir çaba içerisindeyiz. Bununla ilgili bir taraftan merkezi hükümetin dezavantajlarından dolayı bir taraftan da yerelinde dezavantajları, coğrafik koşulların dezavantajları üst üste konulunca bu bölge diğer bölgelerle rekabet edemiyor. Gerçekten barışı tesisi etmek istiyorsanız ekonomik fırsat eşitsizliklerin ortadan kaldırılması lazım. Bölgenin kalkınması için daha radikal çözümler getirilmeli ki bölgede rekabet gücü artsın.” Diye konuştu.  

 

“BİZ BARIŞ VE HUZURDAN YANAYIZ”

Son olarak ülkenin huzura ve refaha kavuşması için barış mesajında bulunan Bozkurt, “Türkiye kesinlikle toplumsal barışını inşa etmek için elinden gelen çabayı göstermelidir. Özellikle 2015 Temmuz ayından itibaren biten çözüm sürecinin tekrar devam ettirilmesi ve Türkiye kendi iç sorunlarını parlamentosunun çatısı altında demokratik bir anayasa ile sorunlarını çözmeliler. Yani Türkiye sorunlarını şiddetten, çatışmadan arındırmış, baskıdan arındırmış bir şekilde bütün sorunlarını iletişim ve diyalog yoluyla çözebilen bir duruma gelmeli. Dünyamız 21. Yüzyılda. Silahlarla savaşmanın çağı değil artık. Çağımız diyalog ve iletişim çağıdır. Birbirimizin haklarına saygı duyarak yaşamalıyız. Sorunlarımızı parlamentonun çatısı altında çözmeliyiz artık. Biz sanayiciler ve girişimciler olarak barıştan ve huzurdan yanayız. Barışın, huzurun ve istikrarın olmadığı yerlerde ekonomilerin büyüme şansları yoktur. Ülkedeki en ufak bir siyasal istikrarsızlık bizim ekonomimizi çok olumsuz etkileyebiliyor. Onun içinde biz barış ve huzurdan yanayız.” Mesajını verdi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim