Van'da iki lise öğrencisi, sohbet ve ürün pazarlama üzerine geliştirdikleri sosyal paylaşım ağını kulanıma soktu. 

 

İpekyolu ilçesindeki Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencileri Sipan Zorba ile Bedran Batuk, sohbet ve ürün pazarlama üzerine sosyal ağ kurmaya karar verdi.

 

Bu yönde okul idarecilerinin de desteğini alan öğrenciler, bilgisayar sınıfında yaptıkları çalışmalarla "www.kendini-bul.com" isimli sosyal paylaşım ağını kurdu. Öğrenciler bu sosyal ağın girişine de 15 Temmuz ruhunu anlatan görseller yerleştirdi. Sosyal ağa ilk başta öğretmenlerini, arkadaşlarını ve ailelerini üye yapan gençler, ileride bu yolla dünyaya açılmayı hedefliyor.

 

TAMAMEN "MİLLİ"

Öğrencilerden Zorba, çalışmayı yaparken insanların sosyal medyaya çok fazla zaman ayırmasından yola çıktıklarını söyledi. Kurdukları sosyal ağın "milli" olduğunu ifade eden Zorba, "Ağ, karşı tarafa ikinci veya üçüncü şahıs gibi değil, yanında olan kişi gibi davranıyor. Uygulamamızda ürün ve mağaza özellikleri de bulunuyor. Kullanmadığınız eşyaları ya da firmanın sahibiyseniz ürünlerinizi paylaşabiliyorsunuz. Fiyatını belirledikten sonra, platformumuza üye olan herkes ürünleri görebiliyor. Firmanız varsa ürünlerinizi tanıtırken hem sosyal medya ağında gezip dolaşıyor hem de mesajlaşabiliyorsunuz." dedi.

 

Kısa sürede 94 bin kişinin ziyaret ettiği sosyal ağa girenlerin kendisini yabancı hmeyeceğini ifade eden Zorba, "İnsanın kendi yerli sosyal medyasında dolaşması, kendi Türk bayrağını görmesi ayrıca duygulandırıyor." dedi. "Kendini-bul" isminin, "özünü bul, benliğini bul" anlamına geldiğini ifade eden Zorba, "15 Temmuz'da bir olay yaşandı. Biz onu platforma slogan olarak seçtik. 'Halkını, dilini, lehçeni bul. Burası senin medyan. Kendini bulacağın bir yer.' Ondan yola çıkarak bu ismi seçtik. Ülkemizin ekonomisine, halkımıza ve firmalara destek olmak için mağaza özelliğini ekledik. Bizim medyamız baştan sona Türkçe ve yerli bir ağdır. Bir Türk'ün girdiğinde gururlanacağı ve onurlanacağı bir medyadır." diye konuştu.

 

CEP TELEFONUYLA DA TAKİP MÜMKÜN

Ağın kurucusu diğer öğrenci Batuk ise ücret talep etmeyen bir site oluşturduklarını aktardı. Çevrelerindeki herkesin sosyal paylaşım ağlarını yoğun şekilde kullanmalarından etkinlendiğini dile getiren Batuk, "Biz de 'bu neden bizde yok'? diye düşünürken böyle bir çalışma yaptık. Şuan geldiğimiz nokta, yerli bir sosyal paylaşım ağı kurduk. Sitemiz sadece bilgisayar da değil cep telefonu uygulamasıyla da takip edilebilir. Anında paylaşımlarda bulunulabilir.  Android ve İOS sürümleri de sitemizden yüklenebilir." dedi.

 

Okul Müdürü Kemal Aydın da, "Öğrencilerimiz sosyal paylaşım ağı ile önemli bir çalışmaya imza attı. Bu ağ, öğrencilerimizin yeteneklerini geliştirme anlamında yaptığımız çalışmaların aslında bin yansımasıdır. Öğrencilerimiz bu tür çalışmaları görünce öz güvenleri artıyor ve destek alınca da böyle işlere rahatlıkla giriyorlar." dedi. 

Editör: TE Bilisim