Van İnternet Medyası Van TV’nin kapatılmasına yönelik basın açıklaması yaparak, tepki gösterdi.

 

Van İnternet Medyası (VİMED) geçtiğimiz gün OHAL kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ile Van TV’nin kapatılmasına tepki göstermek amaçlı basın açıklaması yaptı. Van TV çalışanlarının yanı sıra birçok gazetecinin katıldığı açıklamada konuşan Van İnternet Medyası Başkanı İlhan Siyahtaş, kaygılı ve endişeli olduklarını dile getirdi. Siyahtaş şu ifadelere yer verdi: “Van TV'nin kapatılması ile sıranın yarın kimde olacağı endişesini taşımaktayım. Türkiye’de basına karşı bu güne kadar uygulanan sansür ve baskı aylardır OHAL’e dayalı KHK'larla hukuk dışı uygulamaların dışına çıkarak artık keyfi olarak istenen herkes ve halkın sesi olan basın yayın organları bir bir kapatılarak basın çalışanları mağdur edilmektedir.”  

 

SİYAHTAŞ: HUKUK ANLAYIŞI TAMAMEN BERTARAF EDİLDİ

Van'da yerel ve ulusal yayın yapan basın kuruluşlarından mağdur olan gazeteci sayısının gün geçtikçe arttığını ifade eden Siyahtaş, “Önceki gün 12 TV kanalının ekranının karartılmasıyla birlikte polislerce baskınlar düzenlenip kapılarına mühür vurulmaktadır. Aralarında bu kentin 50 insanı istihdam eden ve aynı zamanda Van'ın ulusal yayın yapan ilk ve tek kanalı olan VAN TV'nin ekranının önce karartılıp ardından kapılarına mühür vurulması yarın sıra hangimizde sorusunu değil, sıranın artık tek tek susan ben sen bize geldiğinin mesajıdır. Ülkede muhalif herkesi düşman gören bir anlayışın aslında doğruları söyleyen basın kuruluşlarının kapılarına kilit, çalışan emekçilerine işsizliği dayatıp mağdur edecek derece düşürmesi kabul edilir bir durum değildir. Bugün basın kuruluşlarının kapılarına kilit vurup muhalif olan herkesi susturmaya çalışanların demokratik haklardan uzak olduğu gibi hukuk anlayışını da tamamen bertaraf etmişlerdir. Üzüntü ve kaygı ile ifade etmek gerekirse, gücün kendilerinde yarattığı rehavetle bu gün Rama'sız bir öfke ile muhalif olan, basın yayın organlarını kapatıp çalışan emekçilerini işsiz bırakanlar Türkiye'de 12 TV'yi kapatarak binlerce insanı, Van'da da 500 aileyi ekmeğinden etmiştir.” Şeklinde konuştu.

 

“BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

Yaşamlarını zor şartlar altında sürdüren basın çalışanlarının emek teknesi olan kurumlarının kapatılmasının yanlış bir anlayış olduğunu belirten Siyahtaş, “Ekmeğine el konulan işlerinden alınan kurumları kapatılan bizler çocuklarımızın gözlerinin içine onurla bakıyoruz. Çünkü bizler birilerini mutlu etmek için gazetecilik görevini icra etmiyoruz. Bizler haklının yanında yer alarak haksızlıkların karşısında dün olduğu gibi bu günde etten duvar olacağız. Meydanı kendi yandaşlarına bırakacaklarını sanıyorlarsa şüphesiz yanılıyorlardır. Çünkü biz savaş altında büyüyen çocuklarımıza söz verdik aydın yarınları onlara armağan etmeden çekilmeyeceğiz emek verdiğimiz sahadan. Van'da Van TV'nin kapatılması ile birlikte muhalif olan herkesin sindirildiği şu günlerde halkçı yayın politikalarımızdan asla taviz vermemek ile birlikte Van IV de çalışan emekçi arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu tarz sindirme ve yok ettirme politikalarına asla boyun eğmeyeceğimizi tüm Türkiye haklarının bilmesini isteriz. Basın yayın organlarının kapılarına halkın sesine kilit vuranları kınıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

ÇOBAN VE KAYA VAN TV ÇALIŞANLARINA ZİYARET

Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Kanun Hükmündeki Kararname ile kapatılan Van TV çalışanlarını ziyaret etti.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), OHAL sürecinde yayımlanan 668 sayılı KHK kapsamında 20 televizyon ve radyo kanalı hakkında yayın durdurma karar vermesi sonrası geçtiğimiz gün maliye memurları tarafından kapısına mühür vurularak kapatılan Van TV çalışanlarını ziyaret etti. TV binası bahçesinde Van TV yayın koordinatörü Serdar Altan ve TV çalışanları tarafından karşılanan Çoban ve Kaya daha sonra ise bahçede bulunan çardakta çalışanlar ile bir araya geldi. Çalışanlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Çoban ve Kaya, Van TV’nin kapatılmasını hukuksuzluk olarak değerlendir.

 

EŞ BAŞKAN ÇOBAN: KAZANACAĞIZ

Van TV ve diğer televizyon ve radyoların kapatılmasının anti demokratik olduğunu ifade eden Çoban, demokrasi anlamında Türkiye’nin halen çok ciddi bir sorunu olduğunu söyledi. Çoban,” Baskı ve şiddet ile bir iktidar geçmişi tekerrür edebilir, ama bilmelidir ki baskı ve şiddet hiçbir sorunun çözümü olmamıştır. Bugün yapılan baskılar, eğer yarın ki kuşaklara bir fayda getirecekse ‘buyurun’ yapın. Şiddet, zorun hiçbir ülkenin derdine derman olduğunu bugüne kadar görmedik. Hafızamızda, tarihte bunun bir çözüm olmadığını bugüne kadar çok defa gördü. Umutsuz olmadığım gibi, çaresizde değiliz. Bu kadar baskı, şiddet ve zulmün olduğu bir süreçte belki zorlanabiliyoruz. Ama bu baskı, şiddet ve zulmü ancak dayanışarak atlatabiliriz. Ama demokrasinin kazanacağı günler yakındır, bizler kazanacağız” dedi.

 

KAYA: FAŞİZME ‘GEÇMİŞ OLSUN’ DİYECEĞİZ

Daha sonra Çoban ve Kaya, Van TV çalışanları ile birlikte kapısı mühürlenen televizyon binası önünde açıklama yaptı. Burada konuşan Eş Başkan Kaya, Van TV’ye ‘geçmiş olsun’ demeyeceklerini geçecek olanın faşizm olacağını söyledi. Kaya,” Uzun bir süredir bu günleri bekliyorduk. Toplum olarak da bugünlere hazır olmamız gerektiğini dile getiriyorduk. Bu bariz bir diktatörlüğün ilanıdır Türkiye’de, çünkü muhalif ne kadar ses varsa kesilmeye başlandı. Dün KHK kararı ile ne kadar muhalif yayın varsa hepsinin yayınına son verildi. Birileri kendini diktatör ilan edebilir, ama toplumun buna izin vermeyeceğini hepimiz iyi biliyoruz. Bu zamanlarda belki karanlık bir süreç yaşıyor olabiliriz, ama toplumsal dinamik güçlerimiz bugünleri de geride bırakacaktır. Bugünler elbette ki yaşamımızda izler bırakacak, ama sonraki kuşaklara güzel günler bırakacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

‘VAN TV TERCİHİNİ AYDINLIKTAN YANA KULLANAN BİR TELEVİZYONDUR’

KHK kararlarında milli güvenlikten bahsedildiğini aktaran Kaya,” Onların istediği bir kişiye biat etmek, tapmaktır. Biz ise biat ve tapma kültürünü çoktan yıktık. Biz çoğulcu, demokrasi, çok sesli bir hayatı savunuyoruz. Bugün akla, karanın mücadelesidir. Van TV’de yönünü tercihi aydınlıktan yana kullanan bir televizyondu. Van TV bu ülkenin aydınlık geleceğini savunuyordu. Van TV’nin bu tercihinden kaynaklı karanlık güçlerden böylesi bir nasip alması onurludur. 15 Temmuz’da darbe başarılı olsaydı, bugün yaşanılanlar gibi TV’ler kapatılırdı. 15 Temmuz’da yaşanılmak istenilenler, bugün tıkır tıkır işlenilmeye başlandı. Biz ise bugün yaşanılmak istenilen baskıya karşı mücadele edeceğiz. Bugünleri toplumsal bir mücadele ile aşacağız.” şeklinde ifade etti.

 

Yapılan ziyaretten dolayı Eş Başkanlar Çoban ve Kaya’ya teşekkür eden Altan ise, tek işlerinin halkın doğru haber almasını sağlamak olduğunu ve bu yüzden TV’lerinin kapatıldığını söyledi. Yaşanılan durum ile sistemin tek bir muhalif yayın istemediğini aktaran Altan, yaşanılan hukuksuzluğa rağmen halkın doğru haber alması için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim