Yeni Şafak Yazarı Ergün Yıldırım, İran'da yaşanan gösterileri bugünkü köşesine taşıdı. Yıldırım, "İran'da soğuyan devrim ve isyanlar" başlığı verdiği yazısında "İran'da  1979 yılında gerçeklesen İslam Devrimi soğuyor" dedi. Devrimi gerçekleştiren kuşağın yaşlandığını ve İran'ın Ortadoğu'da izlediği yayılmacı politikasının da amacı olan "yeni kuşaklarda devrim ateşi yakmayı beceremediğini" yazan Yıldırım, "Yeni Ortadoğu'da 'devrimler çağı' bitti" dedi.
 


İşte yazısının ilgili bölümü:

 

İRAN DEVRİMİ SOĞUDUĞUNDA HALK GÜNDELİK YAŞAMINA DÖNÜYOR

 

Iran Devrimi soğumaya başlayınca halkın nazarında siyasetin idealist kimliği ve ütopyaları ikincilleşiyor. Kolektif bilincin homojen niteliği çözülüyor. Halk gündelik yaşamına dönüyor yeniden. Tutulma sona eriyor. İdeolojiler ve ütopyalar nedeniyle kaybettiklerini daha bilinçli bir biçimde görmeye başlıyor. Yoksulluğun ve yoksunluğun duyarlılık bilincinin ortaya çıkışıdır bu.

 

MUHALEFET BU KİTLEYİ TEMSİL EDER

Bu yeni halk uyanışının ve egemen devrimden farklılaşan taleplerinin yeniden temsil edilmesi gerekir. Muhalefet bu rolü oynamalıdır. Elbette devrim devleti de bunu algılayabilecek bir düzeğe sahip olması gerekir. Reformlar bundan dolayı gerekli. Prestroikayi Rusya bunun için yaptı, II. Cumhuriyeti Fransa bunun için yaptı.

 

İRAN DEVLETİ DİRENİYOR

Ancak Iran devrim devleti buna direniyor. Kendini “mutlak siyala hakikat”görmeye devam etmek istiyor. İmamet siyasal teorisi, Anayasayı Denetleme Birimi, Devrim Rehberi ve Devrim Muhafızları Ordusu ile bu egemenliğinden taviz vermek istemiyor. Halk nezdinde soğuyan devrim, devlet nezdinde korluğunu korumak için büyük bir çaba içinde.

 

YENİ ORTADOĞU'DA DEVRİMLER ÇAĞI BİTTİ

İran'daki isyanları ABD ve İsrail üzerinden okuyarak anti-emperyalizm bakış açısıyla değerlendirmeler yapabiliriz. Yüz yıldır Ortadoğu diktatörleri bunu yapıyor zaten. Muhalefeti anlamak ve onu siyasete dahil etmek yerine bastırmaya ve terörize etmeye yarıyor. Ancak sonunda beklenmedik biçimde isyanlara da yol açıyor. Yeni Ortadoğu'da da Devrimler Çağı bitmiştir.

Editör: TE Bilisim