Van’ın cadde ve sokaklarında gezerken vatandaşların ilk kez görüyormuş gibi baktığı, herkesin birbirine parmakla gösterdiği Van’ın yeni akıllı otobüsleri diğer bir deyişle mor kanatlı turnaları ilgi odağı olmaya devam ediyor. Van halkına Van’ın büyükşehir olduğunu hissettiren ilk adım olan otobüsler ciddi bir sempati görmeye devam ederken, hiç şüphesiz hem otobüs şoförleri, hem de otobüslere ilk kez binen vatandaşlar arasında ilginç diyaloglar, renkli görüntüler vuku buluyor. Kimi zaman Van’ın çift sıralı parkın moda olmuş caddelerinde sıkışıp kalan kimi zaman mibinüsçülerin tepki gösterdiği otobüslerde bir gün boyunca onlarca ilginç manzara yaşanırken Şehrivan olarak şehr-i Van’da bu otobüslerle bir gün geçirip yaşananlara yeride şahitlik ettik. Otobüs şoförleriyle birlikte gün boyunca bir dizi olaya şahitlik ederken gelmeleriyle birlikte dar ve park sisteminin bozuk olduğu sıkıntıları da yerinde izlerken gelir gelmez türlü problemler yaşayan şoförlerin değerlendirmelerini de aldık. Vatandaşın memnuniyeti ile birlikte ilgisinin arttığı otobüsler Şehrivan’ın objektiflerine ve değerlendirmelerine işte böyle yansıdı…

 

ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

 

Hem trafik hem de toplu taşımada büyük sorunların yaşandığı ve özel halk otobüsleri ile minibüslerin yetersiz kaldığı Van Büyükşehir için belediye 32 tane yeni akıllı otobüsü geçtiğimiz hafta hizmete sundu. Uzun süre hazırlıkları yapılan araçlar Van'a geldi ve kısa süre içinde kentteki toplu taşımaya başladı. Şehrivan Gazetesi olarak bir günümüzü ‘Mor kanatlı turnalara’ ayırdık ve beraber seyahat ederek yaşanan sorunları ve sıkıntıları, halkın otobüslere memnuniyetini sorduk.  

 

Van Büyükşehir Belediyesi kentin ulaşım sorununa çözüm bulacak 32 yeni akıllı otobüsü geçtiğimiz hafta halkın hizmetine sundu. Kentte ulaşım sorununa çözüm olacak otobüslerin gelmesiyle bir nebze de olsa çözülen ulaşım sorunu halk tarafından da olumlu karşılandı. Uzun süre hazırlıkları yapılan otobüslerin hizmete başlaması sonra kentin trafiğinde bir rahatlama görülürken, Şehrivan Gazetesi olarak yeni otobüslerle bir günlük Şehri-Van turu attık. Otobüslerin trafikte yaşadığı sorunları yerinde görmek ve vatandaşların karşılaştığı sıkıntıları yerinde inceledik.    

 

“HALK DUYARSIZ DAVRANIYOR”

Özellikle çift şeritli parklardan şikayet eden Van merkezle Bostaniçi TOKİ arasında çalışma yürüten mor otobüs şoförleri Yunus Gezer, Soner Salduz, duraklara araçların park edilmesinden yakındı. Şoförler, “Özellikle normal mahalle minibüslerinin ve halk otobüslerinin önümüze çıkması, yolcu kapmaya çalışmaları bizlere büyük sıkıntılar yaşatıyor. Özellikle Maraş Caddesi’nde manevra sıkıntısı yaşıyoruz. Maraş Caddesi’nde çift şerit park edilen araçlar yüzünden geliş gidişlerde büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Otobüslerin durak yerlerine araçlarını park ediyorlar ve biz geçişlerde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Otobüsler uzun olduğu için durak yerlerinde fazlasıyla sıkıntı yaşıyoruz. Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı sorunu az da olsa çözmek için duraklara trafik ekiplerini bıraktı, araçlar park etmesin diye. Ama yinede halkımız duyarlı değil. İlla her yere görevli dikmeye gerek yok. Gerçekten bu otobüsler Van’a büyük katkı sundu.” İfadelerine yer verdi.  

 

‘HIZ LİMİTLERİ BELLİ’

Otobüslerin hız limitinin 80 kilometre olduğunu söyleyen Gezer, belli bir hız limitlerinin olduğunu kaydetti. Gezer, “Bizim belli geliş gidiş saatlerimiz var ve biz onları asla aşamayız. Hız limitini aştığımız zaman yaptırım uygulanır. Biz hız yaptığımızda vatandaştan tepki alıyoruz. ‘Aceleniz nedir’. ‘Sizde diğer minibüsçüler gibi yapmayın’ diye tepki gösteriyorlar. Bizde hız sınırını kesinlikle aşmıyoruz. Bundan ziyade trafik kazaları gerçekleşebilir. Otobüs zaten çok büyük, herhangi bir çarpmada arkada oturan vatandaşın yerinden fırlama olasılığı çok yüksek. Otobüs boşta olsa dolu da olsa hız limitini kesinlikle aşmıyoruz. Çünkü burada bir insanın hayatı söz konusu olduğundan tehlikeyi göze alamayız.” Şeklinde konuştu.  

 

SALDUZ: BEKİR KAYA’YI TEMSİL EDİYORUZ

Otobüs şoförlerinden Soner Salduz da, özellikle M plakalı mahalle minibüslerinin kendileriyle yarışmaya çalıştığını belirterek, “Önümüze geçmeye çalışıyorlar. Bizimle sürekli yolcu kapmaya çalışıyorlar. Biz kendi halimizde sakin sakin işimizi yapmaya çalışıyoruz ama diğer otobüs ve minibüsler rekabet halindeler. Bizim görevimiz duraklarda vatandaş var ise onları almak, yoksa da gideriz. Önemli olan saatimizde sorunsuz bir şekilde duraklarımıza ulaşmak. Amacımız birazda vatandaşları duraklara alıştırmak. Vatandaşlar gerçekten çok memnun. Az önce sizde gördünüz teyzemiz teşekkür etmeden oturmadı. Kısacası memleketimize böyle bir hizmetin yapılmasından çok memnunlar. Biz burada aslında Bekir Kaya’yı temsil edercesine davranıyoruz.” Diye kaydetti.  

 

‘ENGELLİLERLE EMPATİ KURMALIYIZ’

Mor otobüslerin engelli vatandaşlara göre dizayn edildiğini de kaydeden Salduz, önceki otobüslerde böyle bir çalışmanın yürütülmediğine vurgu yaptı. Salduz, “Engelli arkadaşlarımız inanılmaz derecede zorluk yaşıyorlardı. Tek taraflı düşünmemek gerekir. Empati kurabilelim ki karşımızdaki insanın ne düşündüğünü ne hissettiğini anlamamız gerekiyor. Geceleri bizim durak levhalarımız sökülüyor. Kimin yaptığını bilmiyoruz ama bunu sürekli yaşıyoruz.” Dedi.  

 

“VANLI ŞOFÖRLER VATANDAŞTAN ÖZÜR DİLEMELİ”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile şehir merkezi arasında mor otobüsle yolcu taşımacılığı yapan Ahmet Berge ve Şirin Karagülle adlı otobüs şoförleri, mor otobüslerin trafiğe başladığı günden bu yana yaşadıkları sorunları dile getirirken, vatandaşın otobüslerden memnun olduğuna dikkat çekti. Berge, yaşadıkları en büyük sorunların kökeninin halkın duyarsızlığından kaynaklandığına işaret ederek, “En basit örneklerden birisi trafik ışıklarında araç kullananlar yaya şeridini ihlal ediyor. Geçiş hakkı vatandaşın iken araç sahibi yolu ihlal ettiğinden vatandaş yolu sağlıklı bir şekilde kullanamıyor. Sonra araç sahipleri araçlarını gelişi güzel park ediyorlar. Akşamları araçlarını duraklara park ediyorlar. Kolay kolay manevra sorunu yaşamıyoruz ama park sorunu bunların hepsine engeldir. Van’ın sürücülerinde nezaket kuralı kesinlikle yok. Vanlı şoförler yaptıkları yanlış davranışlardan dolayı vatandaştan özür dilemeli.” Şeklinde konuştu.  

 

‘MAHALLE MİNİBÜSLERİ BİZİM KÜÇÜK KARDEŞLERİMİZDİR’

Caddelerin otobüslere uygun yapıldığını ama vatandaşların yanlış park etme sıkıntısından kaynaklı caddelerde geçiş sıkıntısı yaşadıklarını belirten Karagülle,  “Vatandaşlar parklara yönelmiyor. Ben saat 7’de SGK binası önünde yola çıkıyorum sekiz yirmide kampusta olmak zorundayım. 50’nci dakikada tekrar dönüş güzergâhına dönmem gerekiyor. Sonra diğer mahalle otobüsleriyle yaşanan sıkıntılar bizimle alakalı değil. Rekabetten kaynaklı yanan küçük bir sorundu. Mahalle minibüsleri bizim küçük kardeşlerimizdir.” Dedi.  

 

‘PROJE HALKA HİZMET İÇİN GERÇEKLEŞTİRİLDİ’

Akbil sisteme geçildiğinde fiyatlarda düşüş yapılabileceği bilgisini veren Karagülle, “Çünkü üniversiteye gidenlerin hepsi eşit para veriyor. Öğrencide aynı parayı veriyor, öğrenci olmayan da. Ama akbil sisteme geçilince bu sorunda çözülecek. Batıda olan sistemin aynısı burada geçerli olduğunda 90 dakika içerisinde 3 araçta değiştirsen bir bilet kullanmış olursun. Ama bu ne zaman geçerli olur onu bilmiyorum ama şu bir gerçektir bu proje tamamen halka hizmet etmektir.” Dedi. Vatandaşların diğer otobüslerden yaşadığı sıkıntılardan dolayı bu projenin gerçekleştirildiğini kaydeden Karagülle, “Halk projeyi sevdi çokta takdir ediyor ama halkımız daha çok yabancı bu duruma. En basiti durmak için ‘Dur’ düğmesine basmayı bilmiyorlar. ‘Müsait bir yer’ daha çok yaygın. İkincisi araç içerisinde yüksek sesle konuşmamak gerektiğini bilmiyorlar. Tabi ki bunlar zamanla aşılacak. Bizde yabancıyız bu duruma.  Zaman geçtikçe bizde halkta buna alışacağız.” Şeklinde konuştu.

 

HALK PROJEDEN MEMNUN!

Otobüsü kullanan vatandaşlar Büyükşehir tarafından yapılan projeyi çok beğendiklerini kaydetti. Vatandaşlardan Turan Keve, “Bu proje gerçekten mükemmel bir çalışma. En azından diğer otobüslerin derdinden kurtulduk. Diğer otobüsler bizleri çoğu zaman yolun ortasında indirirdi. ‘İster gel ister gelme’ diyerek bizi kovmaktan beter ederdiler.” İfadelerini kullandı. Volkan Elyiğit adlı vatandaşta, otobüs projesinden çok memnun olduğunu belirterek, “Mor otobüsler gerçekten çok rahat ve konforlu. Bu projeyi gerçekleştiren herkese sonsuz teşekkür ediyoruz.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim