Her yıl yaklaşık iki milyon adayın ter döktüğü Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda başvurular başladı. Van’da aynı heyecan yaşanırken öğrenciler canla başla sınava hazırlanıyor. Ancak yıllardır doğunun ve Van’ın kaderi olan başarısızlık hala aynı seyirde devam ediyor. Eğitimde, sağlıkta, yaşam kalitesinde ve kültür sanat alanında 75’in altına düşmeyen Van başarılı olmak için çırpınmaya devam ediyor. Türkiye’deki 190 üniversite arasında her geçen gün sıra atlayan üniversitenin 28’inci sıraya kadar yükselmesi umut olurken eğitim alanında köklü değişimlerin yapılması bir kez daha öne çıktı....

 

Yıllardır süren eğitim sorunları bu senede sancılı geçti. Gerek eğitim sendikaları, gerekse de öğretmenlerin yaşadığı en büyük sorun ise dışarıdan gelen öğretmenlerin bir yıl gibi kısa bir süreden sonra Van’dan gitmeleri… Öğretmenlerin Van’da durmaması Van’ın eğitim sıralamasında 76-77’inci sırada yer almasına neden oluyor. Tüm bu olumsuzluklar ve daha niceleri eğitimde kenti son sıralara mahkûm ederken işin uzmanları bölgenin bu başarısızlıktan kurtulması için bölgeye has ortak eylem planlarının olması gerektiğinin altını çiziyor. 2015-2016 Eğitim öğretim yılının birinci yarısı bitmek üzereyken, YGS sınavı içinde öğrenciler başvurularını yaparak sınav maratonuna hız verdi. Yıllardır bölgenin kaderi olan eğitimde başarısızlık her geçen gün akıbetinden ödün vermemden devam ediyorken, eğitimde neden başarısız olduğumuzu ve sınava girecek olan öğrencilerin aydınlanması için Şehrivan’a konuşan Kavram Dershanesi Müdürü Lokman Tekin önemli açılamalarda bulundu.

 

TEKİN: GELİŞİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMIYOR

Van’da eğitim seviyesinin neden gerilerde olduğu konusuna dikkat çeken Tekin, bunun çeşitli sebeplerinin olduğunu belirtti. Tekin, “Birincisi, üniversitelerde okuyan öğrenciler, lider bir yapıyla okullarından mezun olmuyorlar. Öğretmen adayları, gerçek bir eğitimci kimliği kazanarak mezun olmuyor. Çünkü öğretmen adayları, üniversite hayatları boyunca KPSS stresiyle okul okuyorlar. KPSS stresi, öğretmen adaylarını adeta esir alıyor. Bu yüzden öğretmene adayları kendilerini sosyal, kültürel, edebi, sosyolojik ve psikolojik açıdan yetiştiremiyorlar. Tabi burada adayların pasif kalmaları da bir sebeptir. İkincisi; eğitim sisteminde yenilik yok. Eski alışkanlıklar terkedilmiyor, gelişimin önündeki engeller kaldırılmıyor. Temel sorunların neler olduğuna ve çözümün nasıl olacağına ilişkin sağlıklı değerlendirmeler, çalışmalar yapılmıyor. Ayrıca ülke genelinde fırsat eşitliği yok. Yani ülkenin her yerine aynı imkânlar sunulmuyor.” Diye belirtti.

 

“DAHA İYİ OLMASI İÇİN NELER YAPILMALI”

Eğitim seviyesinin daha iyi olması için neler yapılabileceği konusuna açıklık getiren Tekin, “Öncelikle sorunlar tartışılmalı. Başarının önündeki temel sorunların neler olduğu tespit edilmeli. Okul öncesinden başlanarak öğrencilerin ilgilerine ve yeteneklerine göre eğitim verilmelidir. Öğretmen yetiştirmede daha titiz ve daha sağlıklı çalışmalar yapılmalıdır. Ciddi ve sistemli bir takip yapılmalı ve fırsat eşitliği sağlanmalıdır. Teknoloji desteği alınmalı ve klasik eğitim anlayışından uzaklaşılmalıdır.” Dedi. YGS Başvuruları konusuna da değinen Tekin, “YGS başvuruları 20 Ocak 2016 tarihine kadar yapılmalıdır. Mezunlar için başvurular iki aşamada yapılmaktadır. Birinci aşamada öğrenci aday şifresiyle ÖSYM’nin web sayfasından kayıt yapacak. İkinci aşamada bankaya 55 TL ücret yatıracak. 12. Sınıf öğrencileri başvurularını kendi okullarından yapacaklardır.” Diye belirtti.  

 

YGS’YE KADAR YAPILMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR...

‘YGS’ye 1 ay kala öğrenci depar atmalıdır’ diyen Tekin, Yani son 1 ay, öğrenci için pratik zamanıdır. Son 1 ayı iyi değerlendirebilmesi için de öğrencinin ara tatilde iyi bir çalışma yapması şarttır. Bu çalışmada bütün konular tekrar edilmeli ve her konudan en az 3’er test çözülmelidir. Henüz saflar netleşmedi. Yani kaybeden ve kazanan öğrenci henüz belli değil. Bu yüzden ipin ucu henüz kopmadı. İsteyen öğrenciler toparlanabilir ve kazanma seviyesine ulaşabilirler. Bu yüzden morallerini yüksek tutmaları ve çok iyi bir inanç beslemeleri gerekir. Bu inanç doğrultusunda da gerektiği gibi çalışma yapmaları gerekir. Son adımlar çok önemlidir. Yani bundan sonraki iş zamanda öğrencilerin yapacakları çalışmalar, her zamankinden en az 2 kat daha verim sağlar. Buna inansınlar ve kendilerine yeni bir şans versinler. Kazanmak yetenek ve üstün zekâ işi değil, emek ve inanç işidir. İnanan ve gerektiği gibi çalışan herkes hedefine ulaşır.” İfadelerini kullandı.   

 

TÜRKİYE'NİN HER İLİNDE EN AZ BİR DEVLET ÜNİVERSİTESİ VAR

Türkiye'de 2015 yılı itibariyle 190 üniversite vardır. Bunlardan 114'u devlet üniversitesi, 76'sı vakıf üniversitesidir. Devlet üniversitesi, yönetim olarak herhangi bir vakıf veya özel kurumla bağlantısı bulunmayan, bütçesi devlet tarafından karşılanan üniversite tipidir. 2008 yılında alınan yeni üniversitelerin kurulması kanunuyla Türkiye'nin her ilinde en az bir devlet üniversitesi bulunmaktadır.

 

BARAJ İÇİN 20 NET GEREKİYOR

“YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç’ın da açıklamasında değindiği gibi amaç üniversite eğitiminde kaliteyi arttırmak. Peki, ne olacak? Önceki yıllarda 16 net ile 140 barajını geçen adaylar, bu yıl için 150 barajını geçmek için 20 net yapmak zorundalar.

 

MESLEKİ EK ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI KALDIRILDI

2016 yılı için bir başka değişiklik ise liselerine 30 Mart 2012 tarihinden sonra kayıt olan meslek liseliler için Y-YGS/LYS ’de mesleki ek OBP kaldırıldı. Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.”

 

KİMLER, NASIL BAŞVURACAK?

“Başvurular 6 Ocak 2016 tarihinde başladı, 20 Ocak 2016 tarihinde sona erecek. Ücret ödemesinde son gün 21 Ocak. Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklar. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden yapacaklar.

 

BİREYSEL BAŞVURU 20 OCAK 2016

Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır. 2016-ÖSYS’ye bireysel olarak internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, ÖSYM’nin internet sayfasında “2016- ÖSYS Bireysel Başvuru” alanındaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını süresi içinde tamamlayacak ve sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatıracaklar. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 20 Ocak 2016 tarihinde, saat 23.59’da sona erecek.

 

ÜCRETİNİ YATIRMAMIŞ ADAYLAR İÇİN SINAV GİRİŞ BELGESİ DÜZENLENMEYECEK

“YGS ’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretleyenler 55 TL “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS ’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum” seçeneğini işaretleyenler 15 TL ücreti ÖSYM’nin web sayfasında yer alan bankalardan birine yatıracaklar. YGS başvurusunu yapmış fakat belirlenen tarihler içinde ücretini yatırmamış adaylar için sınav giriş belgesi düzenlenmeyecek.” 


ŞEHRİVAN EĞİTİM: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim