Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 674 sayılı KHK ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında atanmış araştırma görevlilerinin statülerinin, 50/d maddesinde belirtilen statüye dönüştürülmesine ilişkin üniversitelere ikinci genelge gönderdi.

YÖK'ün internet sitesinde yaptığı duyuruya göre, gelen talepler nedeniyle YÖK Genel Kurulunun 7 Eylül'deki toplantısında alınan karara ek olarak, üniversitelere konuyla ilgili ikinci bir genelge gönderdi.

 

ÜNİVERSİTE DIŞINDA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM GÖREN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ

Genelgeye göre, halen kadrolarının bulunduğu üniversite dışında lisansüstü eğitim gören araştırma görevlilerinin, kadrolarının bulunduğu üniversiteye geri çağrılması işlemlerinde, lisansüstü eğitim yaptığı programın bulunması gerekiyor.

Araştırma görevlisinin kadrosunun bulunduğu üniversitede, lisansüstü eğitim yapılan alanın niteliği, teknik ve akademik destek verebilecek öğretim üyesi sayısı ile bilimsel çalışma yapılabilecek imkanlar, lisansüstü eğitim yapılacak alanın fen, mühendislik ve sağlık bilimlerinde olması halinde ise tam gün laboratuvar çalışmasına katılma zorunluluğu gibi hususlara özen gösterilmesi isteniyor.

Lisansüstü eğitim yaptığı programın, kadrosunun bulunduğu üniversitede faal olmamasına rağmen geri çağırma işlemi yapılacak araştırma görevlisi olduğu takdirde, bu durumun yargısal boyutunun göz önünde tutularak, geri çağırma işlemlerinin gerekçelerinin geri çağırma yazısıyla eş zamanlı olarak YÖK'e gönderilmesine karar verildi.

 

YABANCI DİL BARAJINI GEÇEMEYENLERE NE OLACAK?

Duyuruya göre, üniversiteler, KHK kapsamında geri çağrılan araştırma görevlilerinin kadro iade işlemlerini, YÖK Kurulu kararı ile yapacak. ÖYP usul ve esasları uyarınca, yabancı dil barajını geçemeyenlerle ilgili yapılacak işlemler üniversitelerce değerlendirilecek.

Statüleri dönüştürülen araştırma görevlileri, genelge ile üniversitelere gönderilen formu "excel" ortamında doldurarak, 4 Ekim saat 12.00'ye kadar "[email protected]" adresine gönderecek.

Atanma statüleri dönüştürülen ÖYP araştırma görevlilerinin kadroları, 2547 sayılı kanunun 35'inci maddesi uyarınca, lisansüstü eğitim amacıyla başka bir üniversiteye geçici olarak tahsis edilebilecek.

Araştırma görevlilerinin tahsis işlemlerinde, taahhüt ve kefaletname senedi alınması, lisansüstü eğitimlerini tamamlamaları ve kadrosunun bulunduğu üniversiteye dönmelerini müteakip durumlarının, 2547 sayılı kanunun Ek 30'uncu maddesi kapsamında değerlendirilmesine karar verildi.

Editör: TE Bilisim