Türkiye 7 Haziran seçimlerinin ardından patlak veren krizi yaşamaya devam ediyor. Ülkenin dört bir yanında olaylar, eylemler sürerken TSK operasyonları aralıksız sürdürüyor. ‘Bitti’ denilen çözüm sürecinin yeniden başlaması için tüm kesimler yeniden başlaması çağrısı yapmasına rağmen kriz aralıksız tırmanmaya devam ediyor. Yapılan barış çağrılarına rağmen süreçle ilgili aşama katedilmezken siyasi krizler ardı ardına patlak vermeye devam ediyor. Yaşanan kriz siyasi arenada da devam ederken aralarında 9 HDP’li vekilin bulunduğu isimlerle ilgili TBMM’ye fezleke gönderilmesinin ardından dün de Van Milletvekili Figen Yüksekdağ hakkında soruşturma başlatıldı.

 

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 'terör örgütünün propagandası’ yapmaktan soruşturma başlatıldı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının HDP Eş genel başkanı Figen Yüksekdağ hakkında "Sırtımızı YPJ'ye, YPG'ye ve PYD'ye yaslıyoruz" sözlerinden dolayı soruşturma başlattığı bildirildi. Başsavcılık, Yüksekdağ'ın 19 Temmuz'da Kobani'deki temaslarının ardından geldiği Suruç ilçesinde katıldığı programda yaptığı, "Biz sırtımızı YPJ'ye, YPG'ye ve PYD'ye yaslıyoruz, bunu söylemekte ve savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz" konuşmasından dolayı soruşturma başlattı. Başsavcılık, "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan başlattığı soruşturmada Yüksekdağ'ın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğuna karar verirse, Anayasanın 83. maddesine istinaden, "Dokunulmazlığının kaldırılması" talebinde bulunacak. Hazırlanacak fezleke, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilecek.

 

“IŞİD’E KARŞI MÜCADELE EDEN BİR GÜCE YASLIYORUZ SIRTIMIZI”

Soruşturmanın açılması haberleri üzerine HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ açıklama yaptı. Yüksekdağ, hakkında açılan soruşturmayla ilgili, “Sözlerimin arkasındayım. Geçici ve meşru olmayan bir hükümet döneminde alınıyor bu karar. Bu nedenle hükümsüzdür.” dedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkezi Kadın Koordisyonu’nun açıklamasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yüksekdağ, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hakkında başlattığı soruşturmayla ilgili şunları söyledi: “Ben o gün, ‘Biz sırtımızı PYD’ye YPG’ye YPJ’ye dayıyoruz’ dedim.  Ne demek bu? IŞİD’e karşı mücadele eden bir güce yaslıyoruz. Bu, teröre sırtını yaslamak değildir. Bir barbarlığa karşı mücadele eden halk iradesine yaslamak demektir.” İfadelerini kullandı.

 

YÜKSEKDAĞ: KARAR HÜKÜMSÜZDÜR!

“O konuşmamda bir çağrı daha yaptım.’ Diyen Yüksekdağ, “Gelin siz de sırtınızı PYD’ye yaslayın. Türkiye’nin sırtı sağlam olsun. Kobani’ye ve Rojava’ya sırtını yaslayan Türkiye’nin sırtı sağlam olur. Sırtınızı IŞİD’e yaslamayın. Yıllar boyunca siyasi iktidar sırtını IŞİD adı verilen terör örgütüne yasladı. Hala bu durumu değiştiren bir gelişme yaşanmamıştır. Ben söylediğim sözlerimin arkasındayım. Bugün de aynı şeyi söylüyorum,  siyasi iktidar sırtını Rojava’ya, Kobani’ye yaslasın. Bizlerin güvendiği kadar güvensin.  Oranın halkları hiçbir zaman Türkiye’nin düşmanı olmadı. Barışın, çözümün ve bölgesel demokratik gelişmenin önünün açılabilmesi için bütün Türkiye’nin de bölgesel kardeşlik ilişkilerini eksen alan bir yoldan ilerlemesi gerekir.” Dedi. Haklarında açılan soruşturmanın ve dokunulmazlık tartışmalarının hiçbirisinin kendi için bir karşılığı olmadığına dikkat çeken Yüksekdağ, “Hükümsüzdür. Geçici ve meşru olmayan bir hükümet döneminde alınıyor bu karar. Bu nedenle hükümsüzdür.” Dedi.

 

YÜKSEKDAĞ NE DEMİŞTİ?

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve beraberindeki heyet, Kobani'deki temaslarının ardından geldiği Suruç ilçesinde katıldığı programda yaptığı konuşmada, Kobani’yi çatışma sürecinde savundukları gibi kentin yeniden imar sürecini de savunacaklarını belirtmişti. Dünya ülkelerinden ve halklarından Kobani'nin inşaatı için destek beklediklerini ifade eden Yüksekdağ, yıllardır insanların bir arada yaşayacağı coğrafyaların özlemini çektiklerini anlatmıştı. Yüksekdağ, iktidarın Suriye sınırındaki önlemlerini eleştirerek, sınır hattına insani yardımların ulaştırılması gerektiğini söyledi. Partisinin destek verdiği kesimlere değinen Yüksekdağ, şunları kaydetmişti: "Partimiz için 'sırtını terör örgütüne dayayan HDP' diyorlar, anlamayanlara cevap veriyorum biz sırtımızı Rojava'ya, Kobani’ye, IŞİD adını verdiğiniz o çeteye karşı mücadele edenlere yaslıyoruz, sırtımızı Kobani’de ve Grisipi'de (Tel Abyad) insanlığın soyluluk değerlerini yere düşürmeyenlere yaslıyoruz. Biz sırtımızı YPJ'ye, YPG'ye ve PYD’ye yaslıyoruz bunu söylemekte ve savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz. Sırtımızı kime yasladığımızı söylüyoruz, bundan sonra da yaslamaya devam edeceğiz." Cumhurbaşkanı ve Ak Parti’nin ve de sırtını kime yasladığını açıklamasını isteyen Yüksekdağ, gerçeklerin inkar edildiğini de belirtmişti. Yüksekdağ, yeni kurulacak hükumetin ilk yöneleceği konulara da değinerek, "Hükumetin ilk görevi Rojava'daki demokratik halk iradesine ilişkin demokratik diyalog sürecini geliştirmektir. Bu bölgedeki halkların haklarını kardeşlik ve eşitlik hukuku temelinde yeniden tanımlamalıdır" diye ifade etmişti. 

Editör: TE Bilisim