Büyükşehir Belediyesi için ismi geçenler kimler? 

 

Resmi makamlar da artık startın verildiğini söylemeye başladı. 

 

Belki erkene alınmadı ama seçim kazanı seçime aylar kala kaynamaya başladı bile. 

Yani... Yerel seçimlere hızlıca yaklaşıyoruz. 

 

Kentin gündeminden de hiç bir zaman siyaset eksik olmadığı için, seçimlere de siyasete de her dakika hazır ve nazırız. 

 

Bir de bizim farkımız siyaseti daha çok sevmemiz. 

Yani resmi olarak startın verilmesinin çok öncesinde konuşmaya başlamıştık bile. 

Bu yönüyle Van’da aylar öncesinden birçok isim konuşulamaya başlanmıştı. 

Birçok ismin adaylıkları ya da aday olma niyetleri kulisler de zaten konuşuluyordu. 

Bu isimler arasında aleni olarak söylemeyenler de çevreleriyle kendileri için bir kamuoyu yaratmaya çalışıyorlar. 

 

Ama tabi ki beklenmedik ve ismi konuşulmayan birçok isim de günü gelince açıklayacaklar. 

Şehrivan Gazetesi olarak biz de her dönem olduğu gibi bu dönem de siyasetin hem kulislerini hemde ilk haberlerini duyurma misyonumuzu devam ettireceğiz. 

 

Ve 2019 yerel seçimleri için ismi geçenleri şimdiden konuşmaya başlayacağız. 

Belki erken belki geç, zor bir seçim ve kader belirleyici olacak. Haliyle birçok yeni ve eski isimde bu yarıştan geri durmayacak. 

 

Biz de bu isimleri ele almaya başlayıp yerel 2019’un startını vermiş olalım. 

Bir yazı dizisi halinde devam edecekler olan köşe yazımızda bugün itibariyle isimleri konuşmaya başlıyoruz.  

Rastgele! 

 

*** 

 

Abdulkerim Öztürkçü (Ak Parti) 

 

Ak Parti’de gençlik kollarından başlayıp günümüze kadar uzanan bir siyasi geçmişe sahip isimlerden birisi. En son Kayhan Türkmenoğlu’nun il başkanlığında kurulan yönetimde yer aldı ve görev yapıyor. Kamuoyu algısı mütevazi, bilgili ve kabiliyetli bir isim olarak bilinmekte. Siyasetin ‘genç’ atakçılarından birisi. İsmi kimi zaman İpekyolu Belediyesi kimi zaman Büyük Şehir Belediyesi için anılıyor. İl yönetiminde kendisine karşı sempati duyan ve destekleyen bir grup halı hazırda bulunmakta.  

 

Selim Özgökçe (İYİ PARTİ) 

 

Siyasette uzun zaman geçirmiş bir isim, hem kendisi hem ailesi Van’ın siyasetinde hep oldu, olmaya da devam ediyor. Ailesel ve aşiretsel bazda tanınmışlık gayet yüksek seviyede. Hali hazırda İYİ Parti İl Başkanlıığ yapıyorHem Partinin Van’daki ilk başkanı hem de genel seçimlerde İyi Parti’nin 1’nci sıra milletvekili adayı oldu. İlk seçimlerinde Van’da bile dişe dokunur şekilde oy aldı. Yerel Seçimlerde adı Hem büyükşehir Belediyesi hemde Tuşba Belediyesi adaylıkları için konuşuluyor. Partisinin kendisine olan güveni ve başarısından ötürü istemesi hal adaylığı garanti noktada diyebiliriz.  

 

Mehmet Bilici (Ak Parti) 

 

Adaylığını en hızlı açıklayan isim oldu. Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek niyetini resmi olarak belli eden ve şimdiden kamuoyuna duyuran kişi oldu. Bürokraside uzun zamanlar geçirmiş bir isim siyasete kendisi ve ailesi uzak değiller. Büyükşehir Belediyesine aday olduğunu kendi açıklamasıyla duyurdu. 

 

Abdullah Çalım (Ak Parti) 

 

Belediye Başkan yardımcılığı, Vanspor Klup başkanlığı, bürokrasi ve siyasette uzun zamanlar geçirmiş ve büyük tecrübelere sahip bir isim. Hali hazırda Kayhan Türkmenoğlu’nun yönetiminde siyaset yapmakta. Tanınırlığı ve uzun yıllar belediye geçmişi olması dolayısıyla kenti tanıma ve kentin kendisini tanıma konusunda büyük bir avantajı vardı. Üstelik sempatisi olan ve görev aldığı her ortamda kabul de görebilen bir isim olarak öne çıkıyor. Büyükşehir belediyesi için sık sık muhabbetlerde söz edilen bir isim. 

 

Fatih Çiftçi (Ak Parti) 

 

Yıllardır siyasetin her alanında görev yaptı neredeyse. Belediye Başkanlığından, milletvekilliğine, Bakan Yardımcılığına kadar en üst seviyelere kadar birçok noktada başarılı görevler yaptı. O da siyasetçi geçmişi ve kenti hizmet arka planı olan bir aileden geliyor. Son büyük görevi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yardımcılı oldu. Ve Van’ın siyaseten zayıf olduğu dönemlerde adından bahsettiren işlere imza attı. Kapıköy başta olmak üzere önemli konularda pay sahibi oldu. Milletvekilliği sürecinde de adı listelerde kesin suretle olması beklenen bir isimdi. Fakat yer almayınca akıllara ilk gelen şey yerel seçimlerde olacağı oldu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı en çok geçen isimlerden birisi. Ciddi bir kitlesi de var zaten. Her kulisin sohbetlerinde istisnasız ismi geçer. 

 

Burhan Kayatürk (Ak Parti) 

 

4 dönem Ak Parti Milletvekilliği yapmış bir isim. Bir dönemi Ankara olmak üzere, 3 dönem Van milletvekilliği yapan Kayatürk hemen hemen her dönemin ismi durumuna gelmiş herkesim tarafından bilinen ve tanınan bir isim. Van’ın son 10 yıllık siyasetindeki en uzun soluklu siyasetçi olan Kayatürk’ün bu dönem vekillik yapmıyor olması siyasetten koptuğu anlamına gelmiyor. Zira Yakın zamanda Ak Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevinede getirilen Kayatürkhiç bir dönemde siyasetle ve halkla arasını soğutmadı. Parti de bu anlamda soğutmamasını istiyor gibi görünüyor. APA Dönem Başkanlığı gibi bir çok önemli görevide yerine getiren Kayatürk, Partinin tabanında da tepesinde de gayet iyi bilinmekte. Şüphesiz Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı en çok zikredilenlerden. 

 

Gülşen Orhan (Ak Parti) 

 

Milletvekilliğinden sonra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlık görevi yaptı ve geçtiğimiz seçimlerde de milletvekilliği aday listesinde yer buldu. Seçilse de seçilmese de hep AK Parti’nin ve Erdoğan’ın yanında yer alan ve Ak Partiyle bütünleşmiş bir isimlerden. Naci Orhan’ın siyaseti bırakmasının ardından ailesinin siyasete yön veren ismi. Bu dönem vekil olmadı fakat ikinci döneminde yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları arasında yer alıyor. Erdoğan’ın kendisine yakın tuttuğu Gülşen Orhan’da kulislerde sık sık konuşulan ve Erdoğan’ın sürpriz bir şekilde yerel seçimlerde rol verebileceği bir isim. 

 

Zahir Soğanda (Ak Parti) 

 

Milletvekilliği adaylığı, uzun bir süre il başkanlığı yapan Soğanda Büyük Şehir Belediye Başkanlığı büyük ihtimalle adaylığını açıklayacak isimlerden biri. Milletvekilliği için de şansını denedi. Fakat listelerde yer alamadı. Ama siyasetin hala sıcak isimlerinden. Partinin kurulduğu günden bu yana görev yapan il başkanları gibi o da ismini her daim taze tutturmayı başarabiliyor. Daha önce milletvekili listesine giren ve bir çok seçim tecrübesi yaşayan Soğanda için de büyükşehir belediye başkan adaylığı yakıştırmaları öteden beri devam ediyor. Öyle görünüyor ki devam etmeyi de sürdürecek. 

 

Zahir Kandaşoğlu 

 

Kentte her kesim tarafından tanınan güçlü bir iş adamı. Siyasette dönem dönem ataklar yaptı. Bir dönem CHP adaylığının ardından Ak Parti’de de aday adaylığı süreci oldu. STK temsiliyetinden de siyasetten de çekildi derken Van TSO seçimleri ile birlikte sahaya geri döndü. Necdet Takva ile girdiği yarışta çok ses getirdi. Hala ismi sıcak ve kentte bilinir isimlerden birisi. Sempatisi de yüksek olan Kandaşoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı için siyaset kulislerden adı sıkça geçiyor. Zaman zaman ilçe belediyeleri için de ismi geçiyorsa da büyükşehir bu noktada adaylığı ile yakıştırılan en güçlü merci.  

 

Feridun IRAK 

 

Sivil Toplumculuğun başını çeken isimlerden biri. Kent gündemin her dönem ismi anılani kent sorunlarıyla sürekli hemhal olan ve Vanlıların benimseyip kabul ettiği bir isim. Bağımsız veya herhangi bir partiden adı geçirmek şuan mümkün değil. Zaten kendisi de geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamada hiç bir partiye bağlı kalmadan bir siyaset yarışında olacağının sinyalini vermişti. Milletvekilliği seçimlerinde bağımsız vekil adayı olması bekleniyordu. Olmadı. Gözler yerel seçimlere çevrildi. Ama büyükşehir belediyesi için adı sürekli konuşuluyor ve ciddi destekçilere sahip. Bağımsız aday olması durumunda bile ciddi bir kitle tarafından destek alacağı şüphesiz. Tek kesimin değil birçok kesimin ortak noktada buluşabileceği nadir isimlerden.  

 

Servet Yentürk (Ak Parti) 

 

İş dünyasının önde gelen isimlerinden. Kuresünni ailesinin en ciddi temsilcilerinden birisi. Geçen seçimlerde Tuşba Belediye başkanlığı adaylarında aday olmadı ama iz bıraktı. AK Parti’nin de gücünü iyi bildiği ve bunun farkında olduğu bir isim. Tuşba Belediyesi için verdiği mücadele unutulmaz bir yere sahip ve hala yeni süreçte Tuşba belediyesi için de konuşuluyor. Ama son zamanlardaki çıkışı ile büyükşehir belediye başkanları arasına ismini yazdırdı. Dönem itibariyle Vanspor Kup Başkanlığı yapıyorVanspor ruhunu tekrar canlandırmak için ciddi emekler veriyor. Vanlıların bu noktada ümitvar olduğu bir isim olmayı başarırken son dönemlerin de en çok konuşulan isimleri arasında yer oluyor. Yıllardır her seçimde partinin yanında güçlü bir duruş sergileyen Yenitürk, bu seçimde temsiliyet verilen isimlerden birisi olabilir. 

 

*** 

 

E tabi bu liste devamına birçok ismin de ekleneceği ve yeni tartışmaların, kulis bilgilerinin eklenebileceği bir liste. 

 

Önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha nice flaş isimler bu listede yer bulacak ve sizlerle paylaşılacak. 

Bir sonraki kulis bilgileriyle karşınızda olacağız. 

O zamana dek bu isimler üzerinde biraz değerlendirme yapsak fena olmayacak. 

Editör: TE Bilisim