Büyükşehir Belediyesi için ismi geçenler kimler? (2)

 

Yerel seçim konusunda fitil ateşlendi bir kere...

Ankara’da ittifaklar, işbirlikleri konuşuluyor. Yerelde ise isimler, adaylar, aday olmayı düşünenler ve adaylık için teşvik edilmeye çalışanlar.

Niyet edenler, niyet etmeye niyet edenler ve diğerleri uzun süredir konuşulmaya devam ediyor.

Biz de ilk yazıda başlattığımız muhtemel adayları konuşmaya devam ediyoruz.

Startı geçtiğimiz hafta verdiğimiz yazı dizisini yine kulislerde konuşulan ve ismi zikredilen isimleri konuşup yorumlayacağız.

Önümüzdeki yerel seçimlerde aday adayları arasında kıyasıya bir yarış olacağı kesin. Şimdiden fokur fokur kaynıyor siyaset kazanı.

Bizde elimizden geldikçe bu nabzı tutmaya çalışacağız.

Haydi bakalım...

 

***

 

Hüseyin ÇELİK

 

Bir dönem Van siyasetine damga vurmuştu. Van ile sınırlı kalmadı AK Parti’nin A takımının önemli isimlerinden birisi oldu. Çeşitli bakanlıklar ve diğer görevlerle Türkiye siyasetinin yakından tanıdığı bir figür olmuştu. Sonra aranın soğuduğu bir döneme girildi. Partiden koptu kopacak beklentilerinin olduğu süreçte sessizliğe büründü. Partiden de kopmadı. Son seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer parti yöneticileri ile Van’a da geldi. Siyasete uzun zamandır ara vermiş olan Çelik’in adı tam da bu süreçte yeniden zikredilmeye başlandı. Kulislerde olası adaylar arasında adı var. Geçtiğimiz yerel seçimde de olmuştu. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Hüseyin Çelik ismi en güçlü ve büyük heyecan uyandıran iki isimdi. Olmamıştı. Bu kez olabilir. Hazır arayı da bulmuşken Van’da yeniden heyecan uyandırabilir. Büyükşehir’e de yakıştırılan birisi... Gelir mi, tekrar siyasete döner mi bilinmez ama kulisleri sıkça meşgul ediyor.

 

Kayhan TÜRKMENOĞLU

 

Mevcut dönem Ak Parti İl Başkanlığı yapan Türkmenoğlu, il başkanı olmadan önce ki süreçlerden bu yana ismi kulislerde sürekli olarak büyükşehir için konuşulan isimlerden. Kimi duyumlara göre genel merkezden adaylık için izin isteyip Büyükşehir Belediyesi adaylığı için İl Başkanlığından istifa edebileceği yönünde. Zaten göreve ilk geldiği günden bu yana gönlünde büyükşehir belediye başkanlığı fikri olduğu konusu hep vardı. Yıllardır milletvekili adaylığı gibi konularda uzak durmasının sebebinin de bu olduğu biliniyor. Bu konuda partiden vizeyi alırsa aday olması işten bile olmayan isimlerin başında geliyor.

 

Necdet TAKVA

 

Herhalde siyasetçiler ve devlet yöneticileri dışında yıllardır Van’da en çok konuşulan isimleri arasında yer alıyor. Van konusunda da en çok konuşan isimlerden. Adını hiç unutturmadı. Zaman zaman siyasi kesimlerden tepki aldı. Hem HDP ile hem AK Parti ile inişli çıkışlı ilişkileri oldu. İki partiye de eleştirel çıkışlar sergilediği süreçler oldu. Ama buna rağmen ciddi bir kitle oluşturdu. Son Van TSO seçimlerinde deyim yerindeyse yedi düvelle mücadele etti ama kazanmayı bildi. Bu seçimle de rüştünü ispat eden Takva’nın da gönlünde bir belediye başkanlığı olduğunu biliyoruz. Bunu geçtiğimiz yıllarda yine Şehrivan’ın yönlendirdiği bir soruyu cevaplarken de doğrulamıştı. Takva milletvekilliği konusunda da adaylık beklentilerinin sıkça yöneltildiği süreçte: “milletvekilliği düşünmüyorum ama bağımsız belediye başkanlığı neden olmasın?” şeklinde bir cevap vermişti. Van TSO’da da bu dönemden sonra artık başkanlık adayı olmayacağını söyleyen Takva için belki de doğru zaman bu zamandır. Kim bilir... Adaylığı sürpriz olmaz ama çok konuşulur!

 

Sinan HAKAN

 

Ak Parti’nin seçilmiş iki belediyesi olan Gevaş Belediye Başkanı. Sinan Hakan, ciddi işler yaptı ve adından sıkça hem halk tarafından hemde kendi partisinin genel merkezi tarafından başarıyla bahsettirdi. Gevaş’ın çehresini değiştiren işlere imza attı, sürekli gündemde tutacak organizasyonlara yer verdi ve en önemlisi sürekli halkla iç içe olarak insanların gönlünde yer edindi. Hem partisiyle, hem halkla iyi ilişkileri olan ve sempatisi yüksek olan bir isim. Yeni dönemde Gevaş’tan aday olmayacak yüksek bir ihtimalle. Gazetemizden Ömer Aytaç Aykaç ile Kanal M’de yaptığı programında da Gevaş için bir dönemlik bir başkanlık tasarladığını söylemişti. Sonrası için daha farklı hayalleri olduğunu belirtmişti. Bu noktada da akıllara da kulislere de gelen bilgi Van’a daha yakın olacağı bir belediye. Yakıştırmalar ve kulisler Büyükşehir adaylığı yönünde. Olur mu, olur! Yaptığı her işin hakkını veren bir isim Büyükşehir adaylığı içinde hem konuşulan hem de konuşulmayı hak ediyor Sinan Hakan.

 

İsmail SAY

 

İş dünyasının saygın isimlerden. Hem avukat kimliği ile, hem inşaat sektöründeki yeriyle hem de partililiği ile de farklı kesimlerde yeri ve saygınlığı olan bir yerde duruyor. O da son dönemlerde vekillik, belediye başkanlığı süreçlerinde adından söz ettirmişti. İnsanlar tarafından ciddi saygı duyulan bir isim. Say’ın adı da kulislerde büyükşehir için sıkça konuşuluyor. İl başkanlığı sürecinde genel merkeze davet edilen isimlerden birisi olmuş ve Erdoğan ile görüşmüştü. Ardından da Mevcut Ak Parti İl Teşkilatında yer aldı. Yönetimde bir çok isimle birlikte onun da ismi büyükşehir için konuşulan isimler arasında yer alıyor. Onun için de zamanı gelmiş olabilir...

 

Mehmet AVCI

 

WİLCO GROUP’un CEO’su. Aynı zamanda TÜSİAD üyesi İstanbul’da yaşıyan iş dünyasının genç ve başarılı ismi. Hem yerel de hem de yaygın medyada haber olmayı ve kendisinden söz ettirmeyi başarıyor. Başkanlığı yaptığı ‘DOSTLUK GURUBU’ olarak isimlendirilen oluşum Van’da da tekstil alanında bir yatırım yaparak 500 kişilik bir istihdam alanı yarattı. İsmi sık sık kulislerde Büyükşehir belediyesi için dolaşır oldu.

 

Mustafa BİLİCİ

 

AK Parti’nin yıllar içerisinde adını unutturmayan önemli teşkilatçı ve siyasetçilerinden. Başka bir deyişle kentteki bir kaç isimle birlikte Van hafızasını oluşturuyor. İyi teşkilatçılığı her kesimin bildiği, siyasi hamleleri ile iyi siyasetçi yakıştırmalarının yapıldığı bir isim. Uzun süredir sessiz. Son milletvekilliği sürecinde aday adayları arasında yer alıyordu. Olmadı. Büyükşehir sürecinde yeniden dahil olur mu. Olabilir.

 

Peyami BATTAL

 

Büyükşehir için konuşulan en sıra dışı isimlerden birisi. Belki de birçok Vanlı’dan daha çok Vanlı bir isim. Vanlılık, kentlilik konusuna çokça kafa yoran. Rektör olmakla yetinmeyin kente dair her platformda yer almasıyla biliniyor. Şehri üniversite arasında yılların sorununu bitirip bu bağı yakalayan Battal, siyasetçiler ve yöneticiler kadar adından söz ettirmesi ile de biliniyor. İsmi YÖK ve benzeri platformlarda üst düzey görevlerle anılıyor. Fakat bir taraftan da yeniden atanmasının ihtimal dahilinde. Ama esas sürpriz olan ise o Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bol bol konuşulan ve yakıştırılan isimlerden birisi. Van’ın belki bir çok Vanlı’dan daha iyi bilen, kentin sorunlarını çok iyi bilen ve bu sorunların çözümüne kafa yoran birisi olması onun aday olarak tercih edilebilecek bir isim olmasını mümkün kılıyor. Üniversitede özellikle deprem sonrasında bir belediye başkanı gibi de çalışan Battal’ın Üniversitenin hem akademik alanında hem de yeniden yapılaşması ve modernleşmesinde bir belediyeden daha fazla çalıştığı gerçeği de onu yakın kılan sebeplerden. Olabilir.

Editör: TE Bilisim