ŞEHRİVAN SÖYLEŞİ: MERAL YILDIZ  -  Van’ın her geçen gün parlayan yıldız Van YYÜ, proje ve büyük çalışmalarının yanı sıra sosyal proje, öğrenciye önem ve başarısını artırma konusunda da dikkatleri üzerine çekiyor. Akademik başarı basamaklarını hızlıca atlayan, kurumsal yapısını üst seviyeye çıkaran, bir kent üniversitesi olmakla birlikte öğrenci merkezli bir üniversite olmayı da başaran YYÜ’de yeni dönemi rektör Peyami Battal, Şehrivan’a anlattı

 

2011 yılında yaşanan depremlerin ardından küllerinden doğan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) hayata geçirdiği projeler ile 6 yıl içinde bir ilçe belediyesi kadar çalışıp önemli projeler hayata geçirdi. Her geçen gün başarısını da bir tık yukarı çıkaran Van YYÜ, başarının yanı sıra sosyal projelerle de dikkatleri üzerine çekiyor. Bu yıl yine maddi durumu kötü olan öğrencilere burs verilmesi için kampanya başlatan Van YYÜ, işadamlarından ve SMS yoluyla aldığı maddi destekleri öğrencilere veriyor. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın cep numarasını verdiği üniversite öğrencileri yaşadıkları tüm sıkıntıları Battal’a bire bir aktarma imkanına sahip. Son zamanlarda ciddi bir gelişim yakalayan hem yapısal hem akademik anlamda çağ atlayan üniversite şüphesiz uluslararası üniversite olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Yabancı öğrenci sayısı her yıl biraz daha artan üniversitenin kente değer katma rolü ise sürüyor.

 

2017-2018 yılı başlarken Prof. Dr. Peyami Battal yeni dönemi Şehrivan’a anlattığı. Eğitim-öğretim döneminin başlaması üzerine soruları cevaplayan Battal, son dönemin öne çıkan konularını değerlendirdi.

 

 

Yeni eğitim ve öğretim yılına nasıl başladınız?

Yeni eğitim öğretim yılında fiziki mekân olarak sıkıntımız kalmadı. Sürekli bir değişim söz konusu var üniversitemizde. Hatta dışarıdaki hocalar buraya gelmeyi çok istiyor. Hükümetimizde gerekli ödeneği veriyor. Üniversitemiz artık uluslararası düzeyde de tanınır bir hale geldi. Ülkemize daha etkin çalışmalar yapmak için çabalamaya devam edeceğiz. Bilimsel çalışmalarımızı da fiziki mekanları geliştirirken paralel yürüttük. Hiçbir üniversitede olmayan çalışmalara imza atıyoruz. 40-50 öğretim üyemizi yurt dışına göndererek, yurtdışı ve dil tecrübesi kazanmalarını sağladık. Bunu inşallah devam ettireceğiz.

 

ÜNİVERSİTE 2 PUAN ÖNE GELDİ

BAP Projeleri kapsamında bilimsel aktivitesi yüksek olana daha yüksek bir proje desteği veriyoruz. Üniversitemiz 2 puan öne geldi. Üstelik her şeye rağmen bu başarıyı kazanmak çok önemli. Bizde ciddi bir şekilde batıya giden öğretim üyelerimiz var ama hamdolsun açığı hiç hmiyoruz. Çünkü hemen yerine yenisini getiriyoruz. Çok iyi olan öğretim üyelerimiz gidiyor ve yerine yenisini getiriyoruz oda belli biz zaman sonra çok iyi bir şekilde kendisini geliştiriyor. Üstelik bizden giden öğretim üyelerimiz gittikleri üniversitelerde makale ve yayın sıralamalarında 1,2,3’üncü sıralarda oluyorlar. Bu da üniversitemizin başarısını ortaya koyuyor. Eğer hocalarımız burada kalsa üniversite olarak 10’uncu sıralarda olabilirdik. Ciddi bir beyin göçü veriyoruz ancak biz bundan rahatsız değiliz. Üniversitemiz Türkiye’deki büyük üniversiteler dâhil birçok üniversiteye öğretim elemanı yetiştiriyor. Bu da büyük bir hizmet. Bu çok önemli bir çalışma. Biz YYÜ olarak bunu başarıyoruz. Bu usulümüz devam edecek.

 

2011 yılından bu yana yaptığınız çalışmalar ile üniversiteye önemli projeler kazandırdınız. YYÜ’nün altyapısı ne durumda?

Alt yapımız gerçekten çok iyi. Yurt dışına gittim. Gezdiğim üniversitede biz YYÜ olarak onlardan daha iyi olduğumuzu anladık. Üstelik bizden daha eski olmalarına rağmen. Bu bizi gururlandırdı desek yeridir. Bilimsel olarak uluslararası düzeyde gidiyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte daha iyi çalışmalara imza atacağız.

 

Öğrencilere telefon numaranızı verdiniz. Ne tür tepkiler alıyorsunuz? Öğrenciler sizi arıyor mu? Arıyorsa ne diyorlar?

Aslında bu uygulama benim rektörlük görevimden bu yana devam ediyor. Bütün öğrencilerimizde benim numaram var. Ben öğrencilerime sürekli biz sizin ailelerinizden daha yakınız diyoruz. Hem telefon aracılığıyla hem de sosyal medya aracılığıyla öğrencilerimiz bize rahatlıkla ulaşabiliyor. Birinci sınıf öğrencilerimize önceki zamanalar da olduğu gibi bu yılda numaramızı verdik ve sorunlarını bize direk anlatsınlar istedik. Bize sorunlarını sürekli iletiyorlar. Hatta aileleri de bu durumdan çok memnun. Buraya gelen bir aile çocuğuna ‘Öp babanın elini’ dedi hatta. Aileler artık güvenle çocuklarını bize bırakabiliyorlar. Çünkü kendi çocuğumuzdan hiç ayırmadık öğrencilerimizi.

 

 

“ÇOCUKLAR YANLIŞLARDAN KURTULUYOR”

Bu durum şu etkiyi beraberinde getiriyor. Çocuklar herhangi bir yanlış kişi ve gurupların eline düşmekten kurtuluyor. Bir kaç tane örnek vereyim. Ben yurt dışındayken bir gece saat on bir buçukta bir öğrencimiz beni aradı. Hocam ben hastayım iğne yapmam lazım ama servis yok ne yapayım dedi. Bende o öğrenci için hemen güvenliği gönderdim ve hastaneye götürdük öğrencimizi. Hatta genel sekreterimiz refakat etti öğrenciye. Buna benzer çok örnek verebilirim. Bir defasında bir öğrencimiz birileri tarafından sıkıştırılıyor. O da gece on sıralarında beni aradı. ‘Hocam darp edecekler, öldürecekler’ dedi. Bende hemen çocuğu polisle buluşturduk ve hemen olayı nihayete kavuşturduk.

 

ÖĞRENCİLER SIKINTILARINI BATTAL’A AKTARIYOR

Bu dönemde bu tarz ve daha ilginç olaylarla karşılaştık. Örneğin bir gün öğrencinin biri beni aradı. ‘Hocam ben intihar edeceğim bana yardım’ edin dedi. Bunalmıştı baya. Bende nerde olduğunu öğrenip yanına gittim. Sahil kenarına gitmiş oturuyordu. Gidip sarıldım ve rektörlüğe getirdim. Sorununun ne olduğunu sordum. Psikoloji uzmanlarıyla görüştürdük. Çocuğa sorunun ne olduğunu sordum o da bana ‘Bir kız sevdim ayrıldık, babam ikinci bir evlilik yaptı, derslerimde sıkıntılarım var, ekonomik olarak surumum hiç iyi değil’ dedi. Bu kadar sorun bir araya gelince çocuk bunalmıştı. Birkaç gün ilgilendik çocukla, sorunlarını çözdük. Şimdi durumu daha iyi.

 

“SIKINTI OLAN ÖĞRENCİLER ARIYOR”

Genelde sanki öğrenciler sürekli arayıp rahatsız edecekmiş gibi bir his var ortada ama öyle bir yok. Sorunu olmayan aramaz zaten. Sürekli sorunlar için değil de bazen fikir vermek içinde arayan oluyor. Bu dönem kız çocuklarının yurt sorunu oluştu bizde. Kız çocuğunun biri beni aradı ailesinin durumu kötüymüş, merkezde bir akrabasının yanında kalıyormuş. Ancak akrabasının yanında kalmakta sıkıntı yaşıyormuş. Bana mesaj attı yardım istedi. Bende yurtta hemen yer açtırdım ve yurda yerleştirdik.

 

EN FAZLA BURS İÇİN ARIYORLAR

Özellikle burs konusunda çok fazla soru soran var. Örneğin bir tane öğrencimiz bana yazdığı mesajda ‘Hocam ben hem bursa hem de vâkıfa başvursam bana çıkar mı’ dedi. Biz üniversitemizde verdiğimiz vakıf bursundan normal başbakanlık bursu alanlara vermiyoruz. Çünkü durumu hiç iyi olmayan onlarca öğrencimiz var. Bende öğrencimize güzel bir dille bu durumu anlattım. Yatay geçiş yapmak isteyen bir öğrencimizde beni arayıp ne yapması gerektiğini sordu. Bende gerekli şartları kendisine anlattım.

 

SORUNLAR FOTOĞRAFLARLA ANLATILIYOR

Bir öğrencimiz yemekhane kuyruğunun fotoğrafını çekip atmış bana. Ardından da bir mesajla konuyu anlatmış. ‘Hocam iyi günler sıra çok fazla derslere zor yetişiyoruz, ne yapmamız gerekiyor’ demiş bende hemen en kısa zamanda yeni yemekhanenin inşasının biteceğini söyledim. Örneğin bir öğrencimiz şöyle sormuş, ‘Hocam ben yüksek lisans öğrencisiyim. Benim babam işsiz annem de ev hanımı. Bizim sigortamız yok ve maddi olarak da sıkıntı yaşıyorum. Bide öğrencilere iş imkânı sunulduğundan bahsettiniz. Bende başvurabilir miyim’ demiş. Bende hemen genel sekreterin numarasını gönderdim ve hastane işini çözdük. İş konusunda da genel sekreterle görüşmesini istedim. Bir gün çocuğun biri beni aradı ‘Hocam beni öldürecekler’ dedi. Ağlayarak anlatıyor. Sorunun ne olduğunu sordum. Kız arkadaşıyla yanlış bir şey yapmışlar, kızın ailesi de gelip onu öldüreceklerini söylemiş. Bende polise yönelttim, sorunu çözüldü.

 

“BU DURUM ÇOK ÖNEMLİ”

Bir başka öğrencimizde ailesinden uzak olduğu için ailesini özlediğini yazmış bana. Ve şehir merkezinde bir akrabasının evinde kaldığını ancak o evde kalmaktan pek mutlu olmadığını yazmış. Yurtta kalmak isteğini ve kaldığı evde psikolojik olarak çöktüğünü anlatmış. Bu öğrencimize de gerekli yardımı yaptık ve yurda yerleştirdik. Sosyal medya üzerinden de yazanlar oluyor. Bazen de fikir veriyorlar bize. Bizde bu fikirleri dikkate alıp gerekli çalışmaları yapıyoruz. Artık öğrencilerimiz başkalarını aracı yapmadan direk bizimle muhatap oluyor. Bu da çocuğun özgüvenini tazeliyor. Sırf bu çalışmamızdan dolayı üniversitemizde olaylar yaşanmıyor. Bu durum çok önemli.

 

Üniversitede kaç yabancı öğrenci var. Bu öğrencilerin geneli hangi uyruklu?

Üniversitede bin 500 yabancı uyruklu öğrencimiz bulunuyor şuan. Yaklaşık 17-18 ülkeden üniversitemizi tercih eden öğrencilerimiz var. Biz bunu biraz sınırlı tutuyoruz. Ağırlıklı olarak Irak, İran, Suriye ve Azerbaycan’dan gelen öğrenciler var. Bu yıl itibari ile Ürdün ve Katar’ı da üniversitemize dahil etmeyi düşünüyoruz. Görüşmeler yapacağız. Bir üniversitede yabancı uyruklu öğrencinin olması demek alt yapımızı izleyip gelmesi demek. Alt yapıyı bilmeyen burayı tercih etmez. Eğer yabancı uyruklu buraya geliyorsa bizim uluslararasında takip edildiğimiz anlamına geliyor.

 

Şu sıralar bir burs kampanyası yürütüyorsunuz. Sosyal medyadan destek de var. Van ve dışardaki iş adamlarının burs konusundaki yaklaşımı nasıl?

Birde vakıf bursumuz var. İki usulümüz var. Özellikle sürekli hale getiren iş adamlarımız var. Özellikle 8 yıldır kesintisiz bir şekilde burs veren Turan Haydaroğlu’na teşekkür ediyorum. 40 ile 70 arasında sürekli olarak öğrencilere burs veriyor. Burslar direk çocukların hesabına yatırılıyor. Birçok iş adamımız da burs için bağış yapıyor. Bunun dışında anında paraya ihtiyacı olan öğrencilerimize de destek oluyoruz bu burs sayesinde. Hatta bir ara bir öğrencimiz bizden borç istedi. Bizde istediği parayı verdik. Çocuk bir süre sonra aldığı parayı ödemek için geri geldiğinde çok duygulanmıştık. Aldığı para harçlık olsun diye geri almamıştık.

 

SMS kampanyasına rağbet nasıl? Beklentilerinizi karşıladı mı şu ana kadar...

Bunların dışında 1465 SMS hattımız var. Şu ana kadar fena gitmiyor. Tabi tanıtım çok önemli bu konu. Çocukların bu burslardan yararlanması için burs koordinasyon birimi oluşturduk. Burs isteyen öğrencilerimizin durumu burada araştırılıp gerekli burs bağlanıyor burada. Öğrencilerimizin ciddi durumlarını ani bir şekilde çözmek içi uğraşıyoruz. Bu burs sayesinde yılda bin ya da iki binin üzerinde öğrencimizin sıkıntısını çözüyoruz. Ve bu her yıl yapılıyor. Bir SMS bile çok önemlidir bu konuda. Bu tür şeylere özellikle iş adamlarımızın duyarlı olması çok önemlidir.

Editör: TE Bilisim