YYÜ'de dün unutulmaz bir 'buluşma' etkinliği gerçekleşti. Üniversitenin Edebiyat Fakültesi tarafından hazırlanan Vefa adlı 1'inci buluşma Gecesi'nde fakülte tarafından bir dizi etkinlikler gerçekleştirildi. Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen gecede üniversite ve il merkezinden yoğun ilgi olması nedeniyle salona girebilen davetliler, sahne ve koltuk aralarındaki boşluklarda oturmak zorunda kaldı. Gecede ilk konuşan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal oldu. Katılımın oldukça yoğun olduğu gecede Battal, üniversitede çalışanlarından hayatını kaybedenler anısına yapılarak isimleri verilen kütüphane ile okuma salonlarını tanıtan Battal, emeği geçenlere plaket verdi.

Ardından gece ile ilgili açıklama yapan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, fakültenin üniversitenin kuruluşundan önce 1979 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne bağlı kurulduğunu hatırlattı. 1983 yılına kadar eğitimine bu şekilde devam ettiğini, ardından YYÜ bünyesinde faaliyetine devam ettiğini anımsatan Taştan, "Bu gecenin en önemli amaçlarından biri, yiten değerlerimizi anmaktır. Diğer bir amacımız ise Edebiyat Fakültesi personeli olarak 2015 yılına bir göz atmak ve geleceğe dair planlarımıza ışık tutmaktır. Bu yüzden bu yılki etkinliğimizin ana teması 'Vefa Yılı' olacaktır. Her yıl yeni temalar ışığında bir araya gelerek bu etkinliğimizi geleneksel hale getirmek istiyoruz" diye konuştu.

 

ÜNİVERSİTE'DEN DE YAŞLI BİR FAKÜLTE...

Ardından Edebiyat fakültesi ile ilgili bilgiler veren dekan Taştan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Üniversiteden de Yaşlı Bir Fakülte!... Edebiyat Fakültesi, üniversitemizin en köklü birimlerinden biridir. Hatta varlığı, üniversitenin kuruluşundan önceye dayanmaktadır. 1979 yılında Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Van Fen-Edebiyat Fakültesi, 1981-1982 Eğitim-Öğretim Yılında 35 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamış ve Yüzüncü Yıl Üniversitesinin kuruluşuyla birlikte 2 Nisan 1983 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlanmıştır. Mayıs 2010 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi’nin Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılmalarının ardından fakültemiz Edebiyat Fakültesi adı altında yeniden yapılandırılmıştır. Bu yüzden birimimize en “yaşlı” fakülte olarak bakabiliriz."

 

KAYBEDİLENLER UNUTULMADI...

Taştan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Edebiyat Fakültesi, aynı zamanda üniversitemizin en kalabalık fakültelerinden biridir. 15 bölümümüzde hâlihazırda on bölüm aktif olarak eğitim-öğretime devam etmektedir. Bugün itibariyle üç binin üzerinde lisans öğrencisine sahibiz. Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı lisansüstü öğrencilerimizle birlikte fakültemizde dört binden fazla öğrenci eğitim-öğretime devam etmektedir. Yüzden fazla akademisyenle de kadromuz bölgedeki en güçlü kadroya sahiptir. Bu kadar köklü bir fakülteden binlerce öğrenci mezun olmuş ve yüzlerce öğretim üyesi ve idari personel görev yapmıştır. Maalesef içlerinden kaybettiklerimiz de bulunmaktadır. İşte bu gecenin en önemli amaçlarından biri giden ve yiten değerlerimizi hep birlikte anmaktır. Diğer bir amacımız da Edebiyat Fakültesi personeli olarak 2015 yılına genel de olsa bir göz atmak ve geleceğe dair planlarımıza yeniden ışık tutmaktır." 

 

Ardından Vefa gecesi adıyla düzenlenen gecenin önemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Taştan, gecede neden 'vefa' gecesi düzenlediklerini de şu sözlerle açıkladı: "Vefa, sizi geçmişe bağlayarak geleceğe dair güçlü kılan en önemli değerlerden biridir. Makamlar kurumsal olarak kutsal olsa bile insani değerlerden yoksun olduğunuz zaman çok şey ifade etmez. Bu vesile ile Edebiyat Fakültesi personelinin aidiyet duygusuna sahip vefalı insanlardan müteşekkil olduğuna inancım tamdır. Bizim için de kalıcı olan gök kubbede hoş bir seda bırakmaktır. Bu vesileyle geçmişte bizde görev yapan fakat maalesef bugün aramızda olmayan veya bu bölgeye mal olmuş değerlerimizi, bize katkı sunanları, fakültemiz birimlerinden bazı yerlere isimlerini vererek anmak istedik. Bu vesileyle yöremizin kültürel değerlerinden biri olan Ercişli Emrah’ın adını; Konferans Salonu; yıllar önce Fen-Edebiyat Fakültesinde dekan yardımcısı olarak görev yapmış olan rahmetli hocamız Dr. Kasım İlgün’ün adını Çalışma Salonu; Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerimizden rahmetli hocamız Dr. Mehmet Zeki Ekici’nin adını Bölüm Kütüphanesi; memurlarımızdan rahmetli kardeşimiz Hasan İltir’in adını Toplantı Salonu ve katkılarından dolayı Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şükrü HATUN’un adını Sosyoloji Bölüm Kütüphanesi’ne vermeyi uygun gördük. Bu vesile ile fakültemize katkılarını hiçbir zaman esirgemeyen başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal’a, Senato üyelerine, Fakülte Kuruluna, dekan yardımcılarım Yrd. Doç. Dr. Zeki Duman’a, Yrd. Doç. Dr. Ebru Akköprü’ye, Fakülte Sekreteri Vedat Atay’a ve tüm personelime de desteklerinden dolayı teşekkür ederim.*

 

Sözlerini fakülte olarak yapacakları çalışmaları aktararak sonlandıran Taştan, gecede salonun yetmemesi nedeniyle sahne ve aralarda oturmak zorunda kalanlardan da özür diledi. Hayatı kaybedenlerin anısına açılan birimlerin tanıtımı ve yakınlarına plaket sunumu yapıldı.

 

METİN BARLIK RÜZGARI ESTİ

Öte yandan yine Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Barlık da katılımcılara unutulmaz bir gece yaşattı. Gecede sahne alan Barlık, seslendirdiği Türkçe ve Kürtçe şarkılarla programa renk kattı. Müthiş bir müzik siyafetiyle geceyi anlamlandıran Barlık, katılımcılara unutamayacakları bir gece yaşattı. 

 

GERÇEK BİR VEFA ÖRNEĞİ...

Öte yandan gecede unutulmayanlara ve buluşmaya adını veren 'vefa' yılının önemine biaen yakınları aracılığı ile plaketler verildi. Gecedeki vefa plaketleri şu şekilde sunuldu:

Ercişli Emrah Konferans Salonu (İkram Kali)

Dr. Kasım İlgün Çalışma Salonu (Rabia İlgün)

Dr. Mehmet Zeki Ekici Kütüphanesi (Melik ve Abdusselam Ekici)

Prof. Dr. Şükrü HATUN Bölüm Kütüphanesi (Doç. Dr. Suvat Parin)

Hasan İltir Toplantı Salonu (Hanımı Fatma İltir; Simanur ve Muhammet)

 

EDEBİYATIN ÖNE ÇIKANLARI...

Öte yandan fakültedeki önemli isimler de ödüllerle onurlandırılırken, başarılı öğretim elemanlarına da ödülleri sunuldu. İşte o ödüller:

- Doç. Dr. Cem Şektanlı, Türk Müziği Devlet Konservatuar Müdürü

- Fakültemizde en uzun süre görev yapan Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Emin Akkaya

- Fakültede en uzun süre görev yapan idari personel Kemal Kırıcı

- Fakültemiz Akademik Teşvik çalışmasında ilk 3’e girenler Yrd. Doç. Dr. Osman Aytekin, Yrd. Doç. Dr. Murat Boysan, Yrd. Doç. Dr.Abdulaziz Kardaş

- En etkin görev yapan Akademik Danışman Öğrt. Gör. Cem Haydaroğlu

- Sosyal sorumluluk projesinde görev alan öğrencilerimiz Ruken Başak, Rukiye Saklı, Divan Tuncil, Harun Çetin, İnan Paşa Bozkayar

- Sosyal aktivitelerde en çok görev alan öğretim elemanı Dr. M. Metin Barlık

Editör: TE Bilisim