Erciş Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu Vangölü'nün ve ilçenin gür sesini ulusal çapta duyuracağız dedi. Dediğini de yaptı.

Mehmetbeyoğlu, Vangölü'nün kendine has bir cazibesi olduğunu düşünüyor. Erciş'in, Van'ın, diğer ilçelerin turistik platformda tanıtılmasında bu coğrafya harikasına öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.

Sahip olduğumuz bu değere ülkenin dikkatini çekmek için geçtiğimiz hafta Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali'nin dokuzuncusu düzenlendi.

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı ev sahipliğinde gerçekleşen üç günlük programda dikkat çeken bir ayrıntı vardı:

Sadece Türkiye'den değil, yurtdışından kültürel renklerin de buluştuğu çok çeşitlilik arz eden ve "uluslararası" tanımlamasının hakkını veren bir organizasyon oldu. Bundan dolayı festival, yöre halkının da takdirini topladı.

Neler yoktu ki. Öğretmenlerin sergilediği Artvin yöresi halk oyunları Karadeniz'in mistik havasını, kuzeyin kardeş kokusunu Erciş Balık Bendi'nin tam ortasına taşıdı.

Kaymakam Mehmetbeyoğlu, festivalin gelmiş geçmiş en duygu dolu konuşmalarından birini yaptı. Grup İmera Ayder'in, Pokut'un, Gito'nun serin rüzgarlarıyla yürek okşadı.

Festival için hangi sanatçının gelmesi gerektiği konusunda farklı fikirler ortaya atılmasına rağmen İmera, ezgileri ve sahne deneyimleri ile seyirciye "iyi ki" dedirtti.

Kırgızistan devlet sanatçısı Gulzada Ryskulova, güçlü yorumu ve kendine eşlik eden Kırgız kızlarıyla adeta bir sahne şovu sergiledi. Ercişli ses sanatçıları bolca halay çektirdiler katılımcılara.

Öğrenciler ses yarışmasında yeteneklerini sergilediler. Animatörler çocukları büyüledi, ulusal medya İnci kefalinin suyla dansını canlı olarak yayınladı.

Sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan yine oradaydı. İnternet fenomeni Vanlı Nihat hoca binlerce kişinin takip ettiği sosyal medya hesabında Erciş'teki coşkuyu duyurdu. Bütün bu etkenler, Erciş'e son yılların en renkli festivallerinden birini yaşattı.

İnci Kefali Festivali'inden sonra her yıl sorduğum bir soruyla kendime çıkarım yapmayı vazife edindim: Bu festival ilçeye ne kattı, ne kazandırdı? Sözü yine kaymakam beye getireceğim.

Nuri Mehmetbeyoğlu sıradışı yöneticilik anlayışıyla bir festival nasıl idare edilir'in en açık yanıtını verdi bu yıl...

Mehmetbeyoğlu'nun sıkı bir disiplin anlayışı var. Hoşgörülüdür, ama iş istismarını affetmez. Çözümcüldür ama çalışanlarının kendi sorumluluk alanına hakimiyeti elden bırakmamalarını ister. Onun birlikte çalıştığı insanların karakteristik yapısını anında çözen gizil bir zeka gücü var. Bunlar olmasaydı Erciş, en kapsamlı kültürel ve turistik organizasyonu olan bu üç günlük festivali başarıyla atlatamazdı.

Şunu da belirtmek gerekir ki, festivalde üstün gayret sarfeden güvenlik güçleri sayesinde inci kefalinin tabiri caizse burnu bile kanamadı.

Gölden göç ettiği tatlı suyun küçük şelalesinde fotoğraf sanatçılarına edalı pozlar verircesine uçtu durdu.

Böylece bize aklımızın hatıra defterine ne güzel günlerdi diyerek yazacağımız yeni bir festival armağan etti. Onuncusunda buluşmak ümidiyle...