7.4 büyüklüğünde deprem! Çok sayıda bina yıkıldı 7.4 büyüklüğünde deprem! Çok sayıda bina yıkıldı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, “2 Nisan Otizm Farkındalık Günü” dolayısıyla TBMM’ye soru önergesi verdi.

ORHAN: DIŞ DÜNYADAN GELEN TETİKLEYİCİLER NEDENİYLE OTİSTİK KİŞİLERDE DUYGUSAL ÇÖKÜŞLER VE KAPALI ÇÖKÜŞLER GÖRÜLEBİLMEKTEDİR

Orhan, otizme değinerek, “Otizmin, insanların iletişimini ve dünya ile ilişkisini etkileyen, hayat boyu devam eden nörogelişimsel bir engel ve kendi içerisinde sonsuz bir çeşitlilik ve varyasyon barındıran durum olduğu bilinmelidir. Sosyal iletişim ve etkileşim farklılıkları, duyusal işleme farklılıkları, stim yapmak, özel ilgi alanlarına sahip olmak gibi özellikler otistik bireylerin hassasiyetleridir. Dış dünyadan gelen tetikleyiciler nedeniyle otistik kişilerde duygusal çöküşler ve kapalı çöküşler görülebilmektedir. Ses ve ışık hassasiyeti dışında başka tetikleyiciler de çöküşleri çoğaltabilmektedir. Deprem yaşanan illerdeki tüm engelliler gibi özellikle otistiklerinde çok büyük güçlüklerle karşı karşıya kaldığı bilinmelidir” dedi.

“OTİSTİKLER STİM HAREKETLERİNİ DUYUSAL VE DUYGUSAL DURUMLARI DÜZENLEMEK VEYA İLETİŞİM AMAÇLI KULLANABİLİRLER”

Orhan, “Duyuları uyaran bir davranış olarak stim yapmak otistik bireylerde daha yoğun yaşanan bir durumdur. Ellerini sallamak, sağa sola veya ileri geri sallanmak, farklı dokulu bir şeylere dokunmak, bir şeyler koklamak veya bir şeyler çiğnemek stim hareketlerine örnek olarak gösterilebilir. Otistikler stim hareketlerini duyusal ve duygusal durumları düzenlemek veya iletişim amaçlı kullanabilirler. Otistikler beyinleri yorulduğunda veya bir rahatsızlık hissettiklerinde stim yaparak rahatlayabilirler. Duyusal hassasiyeti fazla olan kişiler de maruz kaldığı duyuların yarattığı rahatsızlıkla başa çıkmak için stim yapabilir. Duyusal hassasiyeti az olan kişiler de ihtiyacı olan duyusal girdiye ulaşmak için stim yapabilir. Kendilerine veya başkalarına zarar verme olasılığı olan stimleri engellemek yerine stimin amacını tespit edip aynı amaca hizmet edecek zararsız başka bir stimle değiştirme yoluna gidilmesi gerekebilmektedir” diye konuştu.

ORHAN: TÜRKİYE’DE OTİSTİK KAÇ KİŞİ MEVCUTTUR?

Milletvekili Orhan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: “Türkiye’de otistik kaç kişi mevcuttur? Yaş, cinsiyet, eğitim durumuna göre dağılımı nedir? Otistiklere ve ailelerine sunulan sosyo-ekonomik destekler nelerdir? Otistik olmayan nöro-tipik bireylerin otistiklerle doğru bir iletişim kurabilmesi amacıyla yürütülen eğitim ve farkındalık çalışmalarınız mevcut mudur? Otistik olmayan bireylerin, stim atmak, nöro çeşitli olmak ve benzeri durumlar hakkında ve engelliliğe ilişkin temel haklar konusunda farkındalık sahibi olması için yürütülen çalışmalar nelerdir? Deprem bölgesinde yaşayan otistik birey sayısı kaçtır? Deprem nedeniyle göç eden otistik birey sayısı kaçtır? Depremden etkilenen otistiklere yönelik sunulan sosyo-ekonomik ve psikolojik destekler nelerdir?”

Editör: TE Bilisim