ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Potansiyel çığ durumunda bulunan Van’ın Bahçesaray yolunda ulaşım sorunu devam ediyor. 2004 yılında meydana gelen çığda Karayolları Genel Müdürlüğü’ne mensup 2 kişinin, 2020’de meydana gelen çığda ise 42 kişi Bahçesaray yolunda hayatını kaybederken, ilçenin yolunda çığ tehlikesi de sürüyor. Kışın gelmesiyle birlikte kar yağdığında çığ düşme olasılığına karşı ilçenin yolu kapatılırken, bu durum ilçe halkını her açıdan olumsuz etkiliyor.

​​​​​Bölgede yeni felaketlerin yaşanmaması için kar tüneli talebi de sık sık dillendirilen konular arasında yer alıyor. Projelendirilmesine rağmen bir türlü yapılmayan tünelin ne zaman yapılacağı merak konusuyken, yaşanan sorunlarla ilgili Şehrivan’a konuşan Bahçesaray Minibüs Kooperatifi Başkanı İlhami Burta, “Bahçesaray aylarca ulaşılmaz oluyor, tek isteğimiz tünel yapılması” dedi. 

BAHÇESARAY YOLU TEHLİKE OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR!

Bahçesaray S.S. 53 No’lu Bahçesaray Minibüs Kooperatifi Başkanı İlhami Burta, 3 yıl önce meydana gelen çığ felaketini hatırlatarak, “2020 yılında meydana gelen çığ faciasında 42 vatandaşımızı kaybettik ve bunun üzerine bize verilen bir söz vardı. Bu söz henüz yerine getirilmedi. O gün olan o günde kaldı. Bizim tek temennimiz bu tünelin yapılması. Tünel olmasa dahi bir kar tüneli veya en azından bir çalışması ilçemiz için olumlu bir gelişme olur. Bahçesaray’da bir tünelin yapılmasıyla birlikte ilçe için önemli bir durumdur. Özellikle ulaşım açısından ilçeye çok büyük katkı sağlar. Tünelin yapılması Bahçesaray’ı kalkındırır. İlçede iş imkânı olur. İlçede henüz bir tünelin olmaması iş imkânlarını da olumsuz etkiliyor. Bu tünelin yapılması ilçenin ekonomisine de katkı sağlar” ifadelerini kullandı. 

KIŞIN GELMESİYLE BİRLİKTE BAHÇESARAY’IN YOLUNA KİLİT VURULUYOR!

Burta, Bahçesaray’daki vatandaşların aylarca ulaşılmaz olduğunu dile getirerek, “Bahçesaray kırsal bir kesim. Yani merkezden uzak. Bahçesaray’ın köylerinde yaşayan vatandaşlarımız kışlık erzaklarını şimdi alıyor, ta ki ilkbahara kadar. Neden böyle yapıyorlar? Çünkü insanlar aylarca ulaşılmaz oluyor. Kışın yoldan ve çığ tehlikesinden dolayı insanlar Van’a gelip gidemiyor. Böyle olunca biz de ister istemez kış boyunca yolcu sıkıntısı çekiyoruz. Kış şartları baya bir zor oluyor. Hastası olan oluyor, ihtiyacı olan oluyor ama kış şartlarında Van’a gelip Bahçesaray’a gitmek bayağı bir zor oluyor. Halk bu konuda bayağı bir sıkıntı yaşıyor. Hasta olanlar helikopterle alınıyor. Bir kişi kalp krizi geçirse nasıl Van’a getirilecek? Bu saydığım olumsuzlukların hepsi yoldan kaynaklanıyor” dedi. 

BAHÇESARAY YOLUNUN KAPALI OLMASI VATANDAŞI OLUMSUZ ETKİLİYOR!

CANLI TAKİP | VAN BAHÇESARAY 2024 YEREL SEÇİM SONUÇLARI CANLI TAKİP | VAN BAHÇESARAY 2024 YEREL SEÇİM SONUÇLARI

Yolların kapalı olmasının vatandaşı olumsuz etkilediğini belirten Burta, “Bahçesaray’a yabancı bir şoförün bu yoldan geçmesi çok büyük sıkıntı. Bu yolda 10 gün önce bir kaza oldu ve hep oluyor. Yol rampalı olduğu için frenler boşalıyor ve araçlar şarampole gidiyor. Bu yolun yazı, kışı yok. Hep sorun yaşanıyor. Şoförler mutlaka bu yolda sorun yaşıyor. Van’da bir kilo meyvenin fiyatı 15 lirayken yol şartlarından dolayı burada daha pahalı. Yol açık olsa millet Van’a gelip burada alışverişini yapabilir. Bu da fiyat farkını etkiliyor. Yol kapalıysa nakliyat fiyatı millete olumsuz etkileniyor. Bu bağlamda vatandaş mutlaka zorlanıyor. Yolun kapanmasında maddi yönden bayağı sıkıntı çekiyoruz. Kimse biz şoförlerin kazanıp kazanmadığına bakmıyor. Günü geldiğinde belediyeye gidip harcımı yatırıyorum. Günü geldiğinde Cemiyet’e paramı yatırıyorum. Kimse benim Bahçesaray’da ne zorluklarla çalıştığımı bilmiyor. Benle başka bir ilde çalışan şoför aynı sayılıyoruz ama şartlarımız aynı değil. Biz 6 aya yakın doğru düzgün çalışmıyoruz” diye aktardı. 

“İNSANLAR AYLARCA EVLERİNE TIKALI ŞEKİLDE MAĞDUR OLUYOR”

Tünel talebinde bulunan Burta, “Bahçesaray’da çığ tehlikesi devam ediyor. Bu da Bahçesaray’ın göç vermesine neden oluyor. Bahçesaray’da iş imkânları yok. İnsanlar başka illere gidip orada yaşamaya başlıyorlar. Halkın sosyal anlamda sorunlar yaşamasına neden oluyor. Kışın yollarımız kapanıyor. Bahçesaray ulaşılmaz bir ilçe oluyor. Onlarca canımızı çığ felaketinde kaybettik ve korkumuz devam ediyor. Tek isteğimiz ilçeye tünel yapılması. Yıllardır dile getirdiğimiz bir sorun ve çözümü de tüneldir. Tünelin yapılmasıyla birlikte ilçemiz kalkınır. İnsanlar aylarca evlerine tıkalı şekilde mağdur oluyor. Bundan dolayı büyüklerimizden destek istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Editör: Necmettin Dursun