Van-Erciş yolu üzeri Ebuzer Camii yanında bulunan seçim lokali, halkın yoğun ilgisiyle açıldı.

Programa; HÜDA PAR Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Mehdi Oğuz, İl Başkanı Rasim Sayğın, Tuşba Belediye Başkan adayı Faruk Tasan, İpekyolu belediye Başkan adayı Bedri Bor, Edremit Belediye Başkan adayı Erdal Sümer, Bahçesaray Belediye Başkan adayı İskender Botan, Saray Belediye Başkan adayı Ensar Erçiner, kanaat önderleri, STK temsilcileri, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Kur'an'ı Kerim tilaveti ile başlayan törende konuşan Faruk Tasan, “Şehirleri imar ederken nesilleri ihmal ederseniz imar etttiğiniz şehirleri ihmal ettiğiniz gençler tarumar eder. Bizler gençliğimizi unutmayacağız. İnşallah gençliği de nesillerimizi de imar etmeye çalışacağız. Onların kişisel gelişimleri için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz.” dedi.

Hizmetin olmamasının sebebi israftır, yolsuzluktur, peşkeştir”

Diğer illerde yapılan hizmetlerin Van’a ve Tuşba’ya gelmemesinin sebebinin israf ve yolsuzluk olduğuna vurgu yapan Tasan, “İstanbul, Ankara, Antalya ve Bursa gibi metropol şehirlerde devasa projeler hayata geçirilirken maalesef memleketimiz imar konusunda tarumar. Memleketlerimizde niye bu projeler olmasın biz de düşünüyoruz ve biz de üzülüyoruz gerçekten. Oralarda güzel alt geçit, üst geçit ve köprülü kavşaklar yapılırken niye bizim şehirlerimizde de olmasın. Biz de şehirlerimiz için istiyoruz. Ve diyoruz ki, bu lüksü, bu projeleri istiyorsak inşallah bu sefer HÜDA PAR diyeceğiz. Çünkü kalitenin ve geleceğin, uzun vadede ilçelerimizin daha iyi daha yaşanılabilir bir memleket olabilmesi için bizler Tuşba’da ve bütün illerimizde HÜDA PAR diyeceğiz. Bütün belediyelere giden bütçeler Van’a ve özelde de Tuşba ilçemize de geliyor. Peki, başka illere giden bu paralar projelere, yatırımlara giderken niye bizim memleketimizde yatırım ve projeler yok, niye alt geçitler yok, niye istihdam alanları yok niye niye niye diye soruyoruz. Tek cevabı şudur bize göre; israftır, yönetememe sorunudur, yolsuzluktur, becerisizliktir, yandaşa, yoldaşa ve rantçıya peşkeştir.” ifadelerini kullandı.

“Bu sefer HÜDA PAR derseniz hizmetleri emrinize amade kılacağız”

İlçede yaşanan trafik ve ulaşım sorunlarına değinen Faruk Tasan, “Kapı kapı ev ev dolaşıyoruz. Geçen günlerde Kalecik TOKİ’de bir ailemizin misafiri olduk. Bana aynen şöyle söyledi, ‘Başkanım, buradan çarşıya gidene kadar otobüsle 45 dakikamız geçiyor. Yolun yüzde 80’i trafik ışıkları ve sinyalizasyon sistemi.’ Biz de diyoruz ki, bizim altgeçitlerimiz, üst geçitlerimiz, köprülü kavşaklarımız olsaydı bu sıkıntıyı yaşamayacaktık. HÜDA PAR olarak şu sözü size veriyoruz; Allah izin verirse ve sizde bize bu görevi tevdi ederseniz bu 45 dakikalık yolu inşallah 15 köprülü kavşaklar, alt ve üstgeçitler vasıtasıyla 15 dakikaya indirmeyi düşünüyoruz. Ey benim metrolar, metrobüsler, tramvaylar ve hızlı feribot hizmetlerinden mahrum bırakılan Tuşbalı halkım, maalesef bunların hepsinden biz mahrumuz. Bize güvenirseniz, bu sefer HÜDA PAR derseniz ve bu görevi tevdi ederseniz size söz veriyoruz bu hizmetleri kademe kademe bölüm bölüm sizin emrinize amade kılacağız.” diye konuştu.

“Ruhsat süreleri bütün yatırımcıların başının belası”

İstihdam alanı oluşturacak yatırımcıların önünün kesildiğini belirten Tasan, “İmkan var ama irade yok. Bütün belediyelere gelen harçlar bizim bölgemize de bizim belediyelerimize de geliyor ama beceri yok irade yok. 33 yıldır Tuşba ilçesinde iş insanıyım ve yatırımcıyım. 165 bin nüfuslu bir ilçemiz var ama maalesef bir çarşımız yok. İşin en acı yönü ise ilimizden 2023 yılında 50 bine yakın il dışına giden insanlarımız olmuş. Bu bizim nüfusumuzun yüzde 2’si. Sosyal ekonomik gelişmişlik bakımından bizler en son sıradayız. İşsizlik oranının yüksek, istihdam oranının düşük olması… Bu memlekette göçün en büyük sebebi bu üç sorundur. Allah izin verirse bizler belediyeyi kazanırsak hep birlikte bunun üstesinden geleceğiz. Nasıl mı? Biz sizin malınızı israf etmeyeceğiz, sosyal konut projeleriyle istihdamın yolunu açacağız, artıracağız ve göç edenleri kendi ilçemizde istihdam edeceğiz. İlçemizde cazibe merkezleri oluşturacağız. Van’ın en bakir bölgelerinden biri de Tuşba bölgesidir. Buralarda proje yapmak çok kolay. Biz müsait olan bu yerleri altyapı ve üstyapı sorunlarını çözüp dışarıdan gelecek olan yatırımcıyı oralara davet edeceğiz. Bu vesileyle memleketimizde istihdam alanları oluşturacağız. Şunun da sözünü vereyim size; Ruhsat süreleri maalesef bu memlekette bütün yatırımcının başının belası. Bir ruhsata başvurunca en az bir yılda bu ruhsat sonuçlanıyor. Bu da ilimizdeki yatırımın ve üretimin önünü kapatıyor. Allah izin verirse biz bu ruhsat süresini 3 ayın altına indirmenin hesabını yapıyoruz.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Daha sonra kürsüye gelen Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Mehdi Oğuz da Van’ın ve Tuşba’nın sorunlarının HÜDA PAR’la çözüme kavuşacağını belirtti.

Sözlerine Müslüman aleminin Beraat Gecesini kutlayarak başlayan Oğuz, bu mübarek gecenin Gazze’nin kurtuluşuna, ümmetin uyanışına vesile olmasını diledi.

“Seçtiğimiz belediye başkanları bu millete efendilik etmek için değil, hizmetkar olmak için gelmelidirler”

Van için büyük bir fırsatın olduğunun altınız çizen Oğuz, “Değerli kardeşlerim, yerel seçimler öncesinde önemli günler geçiriyoruz. Önümüzde büyük bir fırsat var, 5 yıl daha bu fırsatı bulamayacağız. Malumunuz yıllardır şehrimiz kötü yönetiliyor. Bugün Van’ımız hak ettiği konumda değil. Birçok noktaya gidiyoruz, birçok insanımızla görüşüyoruz. Hepsinin ortak söylediği söz Van sahipsiz bir şehir, Van’ın sahibi yok, Van'a sahip çıkan kimse yok. Ve bizim tespit ettiğimiz onlarca sorunlar var. Faruk Başkanım değindi ama bize göre Van’ın en büyük sorunu Van’ın iyi yönetilememesi ve Van’ın sahipsizliğidir. Peki, neden yıllardır belediye başkanları değişmesine rağmen maalesef bütün sorunlar aynı olduğu yerde kalıyor. Ahmet gidip Mehmet geliyor, Mehmet gidip Veli geliyor, Veli gidip Hüseyin geliyor ama Van hiçbir şekilde hak ettiği noktaya ulaşamıyor. Bunun nedeni nedir? Demek ki burada şu husus ortaya çıkıyor. Şahısların değişmesiyle işler düzelmiyor değerli kardeşlerim. Önce zihniyetin değişmesi lazım. Önce yeni bir şuur olması lazım. Belediyecilikte yeni bir şuur inşa edilmesi lazım. Eğer bu şuur inşa edilmezse, kim gelirse gelsin aynı halde kalmaya devam edeceğiz. Projeler kağıt üzerinde kalmaya devam edecek değerli kardeşlerim. Bu şuur nedir? Bizim anlayışımıza göre, Allahuteala her şeyi insan için yaratmış, her şeyin merkezinde insan var. İnsandan daha kıymetli bir şey yok. İdareciler bu şuurla milletimize hizmet etmek zorundadırlar. Allah tarafından madem her şeye insanın hizmetine sunulmuş idarecilerimiz de insanın, insanımızın, halkımızın hizmetkarı olmak durumundadırlar. Seçtiğimiz belediye başkanları bu millete efendilik etmek için değil, hizmetkar olmak için gelmelidirler. İşte bu şuurla yönetimi ele alındığında bazı şeyler değişik dönüşebilir. Belediye başkanları, idareciler bu milletin hizmetkârıdırlar.” dedi.

“Adalet tesis edilmediği sürece Van’ın hak ettiği hizmeti alabilmesi mümkün değildir”

Gerçek hizmet için öncelikle adaletin sağlanması gerektiğini belirten Mehdi Oğuz, “Milletimize hizmet edebilmenin bir yolu da adalettir. Adalet tesis edilmediği sürece, hizmette adalet yerleşmediği sürece asla ve asla Van’ın hak ettiği hizmeti alabilmesi mümkün değildir. Ehliyet ve liyakat olması lazım. Görevlerin ehil olan insanlara teslim edilmesi lazım. HÜDA PAR’ın yönetim anlayışında işler, görevler, ehil ve liyakat sahibi olan kardeşlerimize teslim edilecektir. Bize zaman zaman soruyorlar; Siz belediyeyi kazandığınızda sizin kalifiyeli kadrolarınız var mı diye. Biz de buradan söylüyoruz, bizim kadrolarımız yalnızca yakasında HÜDA PAR logosu olan insanlar değildir. Bizim kadrolarımız bu memleket için hizmet sevdası içinde olan dürüst, ehliyetli ve her şeyden önce kalbinde Allah korkusu olan her bir kardeşimiz bizim kadromuzdur. Biz başa geldiğimizde işi bu kardeşlerimize teslim edeceğiz Allah’ın izniyle.” şeklinde konuştu.

“Hep beraber Van’ı yöneteceğiz”

Yolsuzluk ve israfın önüne geçerek Van’ı istişare kültürüyle yöneteceklerini dile getiren Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Faruk Başkanım projelerden bahsetti. Evet, bizim de projelerimiz var. Onlarca belki yüze yakın projemiz var. Fakat şunu hiçbir zaman unutmayın belediye bütçesinin aktığı kazanın dibi delik olduğu sürece hiçbir hizmet gerçekleşemez. Öncelikle şu kazanın dibini kapatmak lazım. Üstten ne kadar su dökerseniz dökün eğer kazanın dibinden akıp gidiyorsa israfa, yolsuzluğa, peşkeşe gidiyorsa ütün projeler kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm olacaktır. O yüzden biz diyoruz ki; Allah’ın izniyle her şeyden önce belediyemizin kaynaklarını, bütçesini, imkânlarını yetin malı gibi koruyacağız. İsraf etmeyeceğiz, boş işlerde kullanmayacağız. Belediye kaynakları güçlendikçe Allah’ın izniyle her türlü hizmet, her türlü proje hayata geçecektir. Bakın İstanbul’umuza boğazdan, yer altından yollar yapıldı değil mi? Devletin imkânı vardı, parası vardı, geldi yaptı, yani kaynağınız varsa bütçeniz varsa eğer belediye kaynakları israf edilmiyorsa, peşkeş çekilmiyorsa yapılmayacak bir hizmet yoktur, her türlü hizmet yapılacaktır. Dolayısıyla biz işin ehline verildiği, emanete riayet edildiği, herkesin belediyesine sahip çıktığı bir yönetim anlayışı gerçekleştireceğiz ve burada bir istişare kültürü geliştireceğiz. Şunu çok iyi bilin ki hiçbir belediye başkanının aklı tek başına bir belediyeyi idare etmeye yetmez. Allah’ın izniyle bizim en büyük projelerimizden birisi yerel istişare meclisleri oluşturacağız. Bu meclislerde üniversiteden hocalarımız, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları, muhtarlarımız, işi bilenler, işin erbabı olanlarla bir araya geleceğiz. Bütçemizi, kaynağımızı masaya yatıracağız. Van’ın bütün sorunları tespit edeceğiz, çözüm önerilerini ortaya koyacağız ve bunun üzerinden bir kamuoyu oluşturup malımıza sahip çıkacağız. Hep beraber Van’ı yöneteceğiz.”

Van UMKE görevlilerine arama kurtarma eğitimi verildi Van UMKE görevlilerine arama kurtarma eğitimi verildi

Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Oğuz, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Eğer mevcut yönetimden mevcut gidişattan, mevcut siyasi anlayıştan, mevcut belediyecilik anlayışından bugüne kadar bize gösterilen ve bize sunulan yönetim anlayışından memnunsak mevcuda devam edelim. Ama memnun değilsek bunu değiştirmek bizim elimizde. Mevcuda mahkûm değiliz. İrade bizim irademiz. Birçok yere gidiyoruz, vatandaşlarımız diyor ki, hayırlısı olsun. Evet, biz de hayırlısını istiyoruz. Rabbim hayırlısını nasip etsin? Ama şunu unutmayalım ki, hayır da şer de bizim tercihlerimiz sonucunda ortaya çıkıyor. Bu başımızdaki yöneticileri bugüne kadar memnun olmadığınız kişileri kimler seçiyor? Bizler seçiyoruz. Herhâlde marstan insanlar gelip seçmiyor. Dolayısıyla önümüzde büyük bir fırsat var. Var olana mahkûm değiliz. Üçüncüyü bir yol açma şansımız var. Hak ettiğimiz hizmeti alabilmek için maddi ve manevi kalkınmak için Allah’ın izniyle HÜDA PAR iyi insanların, dürüst insanların, kalifiyeli insanların, yetkin insanların bir araya geldiği bir çatı olacak. Ve biz bu işleri hep birlikte başaracağız. Hep birlikte halkımıza hak ettiği hizmeti sunacağız.”

Konuşmaların ardından yapılan dua ile seçim ofisi vatandaşların hizmetine açıldı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - BASIN BÜLTENİ