'Kimse sevmez ayrılıkları. Arkasından su döken de bilir bazen gelmeyeceğini, gidenin. İnsan trene binince anlar sevdiklerinin kadrini, kıymetini...


Bir elini sallarsın, diğer elini akan gözyaşlarına değdirirsin ve kaderine boyun eğersin.'

Ayrılıklarla bilinir trenler. Hüzünlerle, gözyaşlarıyla. Umutlar teselli olurdu, mesafeler artınca hayal kırıklığına dönüşürdü birden.

Hiç gelmeyecek mektupların kuryesi, gözü yolda olanın hasreti. Bazen asker sevkiyatları bazen zorunlu göçler. O kadar anı biriktirdi ki trenler. Her vagonunda birbirinden farklı öyküler.

Kara trenler, peş peşe vermiş vagonlar... Yük vagonları; asıl hikayelerin mekanı. Kaçak yolcuların telaşla yolculuk yaptığı vagonlar. Birçok filme konu, zorluğun ve kaçışın sembolü oldu. Ne kitaplar ne şiirler yazılmadı ki...

Kimisi hayallerinden bahseder, kimisi yolculuğun uzunluğunu tema alır şiirine. En güzel örneklerinden birisi de Turgut Uyar'dan;

" Yolculuğum uzun sürmüş oldukça
Gece demir köprülerden geçmiştir tren.
Dağ başında beş on haneli köyler,
Telgraf direkleri yollar boyunca
Koşuşup durmuş bizle beraber. "

Hiç bilinmeyenler, asla unutulmayacaklar, hepsi ileriye tecrübe, hepsi yarına hatıra.

O zamanlardan bugünlere neler değişmedi ki...

Trenler de, vagonlar da payını aldı bundan. Mendil atmak da kalmadı, pencereden elini çıkarıp sallamak da...

Teknolojinin gelişimiyle, kara trenlerin yerini uçaklar, son model otobüsler aldı. Sayısız anıları barındıran trenler artık keyifli seyahatlerin durağı oldu.

Dünyada da ulaşımdan ziyade güzel vakitler geçirmek isteyenler için, hizmete sunulmuş seferler oldu artık trenler. Tabi hızlı trenleri bunun dışında tutuyoruz. Ulaşımda ve taşımada önemli bir yer kateden hızlı trenler insan hayatını da fazlasıyla kolaylaştırdı.

Ülkemizde eski trenleri değerlendirmek amacıyla, çeşitli güzergahlara ekspresler koydu. Genellikle kısa mesafeli yolculuklar ve keyifli seyahatler için kullanılan bu yolculuklara talepler bir hayli arttı.

Son zamanlarda gezginlerin sık sık tercih ettiği bu keyifli yolculuğun başında, popülerlik kazanan Van Gölü Ekspresi yerini aldı.

İç Anadolu’dan başlayıp Doğu Anadolu’yu kucaklayan bir seyahat bu. Benzersiz güzellikleri barındıran güzergahında salına salına yol alırken ülkeye tekrardan aşık olmamak elde değil.

Dağlardan, ovalardan süzülerek geçen yolculukta yöredeki türküler eşliğinde manzaraya ortak olmak bir hayli keyif verici. Hayalleriniz de tavan yapacak bu tren yolculuğu, anı defterinizin en güzel konusu olacaktır.

Seyahatin bitmesini istemeyecek, trenin tarihi garları arkasında bırakıp son gara varmasına razı olmayacaksınız.

Dediği gibi Yılmaz Erdoğan'ın " Varmak değil yol güzel. "

İş yoğunluğu, okul baskısı, insanın hayattan bezmesine yeterli olabiliyor. Kaçacak bir yer arıyor artık insanlar. Kafa dağıtmak, rutin işlere ara verme gereği duyuyorlar. Bu gibi sebeplerden trenler cazip geliyor. Raylarda kaya kaya giden trenin verdiği huzur az bulunanlardan. Ruhen ve bedenen insanı rahatlatan bu gibi seyahatlere yönelmeli, zindeleşmeli. Bir kaç gününüzü ayırıp, o muhteşem ruhsal rahatlığa kavuşabilirsiniz.

Van Gölü Ekspresi; Ankara > Kırıkkale > Kayseri > Sivas > Malatya > Elazığ > Muş > Tatvan güzergahlı bir seyahat. Her garında farklı duygular yaşayacağınız dolu dolu bir ekspres.

Kırıkkale' de tarla sürerken, Erciyes' te kar oluyorsunuz. Sivas' ta vedalaşırken tarihi gardan, Malatya kucağını açıyor usuldan. Elazığ çığırıyor kulaklarına, Muş ovası çarpışıyor, kapılar açıyor.

Van Gölü Ekspresi, Ankara-Tatvan istikametini tamamladıktan sonra, vagonlar feribota yüklenir ve Van-İskele Garına doğru hareket eder. Doğunun incisi olarak tabir edilen Van'ı gezebilir, oraya özgü otlu peynirini, dünyada bir tek Van Gölünde bulunan İnci Kefali'ni (Van balığı) tadabilirsiniz.

Urartulardan kalma Van Kalesini, su kanallarını ve tarihi Van evlerini de görebilirsiniz. Erek dağına tırmanıp, arkanıza sıra dağları, önünüze de göl manzarasını alıp, albümünüze bir fotoğraf ekleyebilirsiniz.

Hazır gelmişken bir de İran'ı göreyim diyorsanız, oraya da Van'dan tren seferleri mevcut. Haftada karşılıklı olarak yapılan seferlere dahil olabilme şansınız bulunmakta.

Van Gölü Ekspresi aldı mı bırakmıyor. Anlatmakla bitmez, gelip, görüp, yaşamak lazım.