Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bulunan Haydarpaşa Limanı’na binlerce ithal sıfır araç geldi. Piyasada ikinci el otomobil fiyatları düşmeye başlamasıyla İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel’den araç almak isteyenler için önemli bilgiler verdi.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “Başta pandemi sürecinin etkisiyle otomobil üretiminin aksaması, fahiş fiyatla satışları artırarak sektörümüze çok ciddi zararlar verdi. Bu süreçte al-satçı olarak tabir edilen kayıt dışı ticaret oranı yüzde 48 boyutlarına ulaştı. Pazarda yaşanan olumsuzlukların temel sebeplerinden biri kayıt dışı ticaret maksatlı oluşan talepti. Bu süreçte reel tüketici piyasanın sadece yüzde 20’sini oluşturmaktaydı. 2023 yılı itibarıyla pandemide yaşanan üretim zorluklarının geride kalması ve temmuz ayında Ticaret Bakanlığı’mızın sektöre dair aldığı önemli tedbirler neticesinde piyasa regüle edilerek, çalkantılı süreç sonlandırıldı" dedi.

KREDİ SEBEBİYLE REEL TÜKETİCİ TALEBİNDE DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU

Van'da UMKE görevlilerine arama kurtarma eğitimi verildi! Van'da UMKE görevlilerine arama kurtarma eğitimi verildi!

"Kayıt dışı ticaret maksatlı talebin sektörden el çektirilmesiyle sektöre zarar veren talep yerini reel tüketiciye bıraktı" diyen Ertemel, "Geçtiğimiz aylarda bayilerde sıfır araç bulunamazken, geldiğimiz noktada aylarca süren bekleme süresi normalleşerek yerini hemen teslim alışverişlere bıraktı. Yine bu olumsuz talebin ortadan kalkmasıyla fahiş fiyatlamalar tamamen engellendi ve fiyatlarda bir miktar düşüş sağlandı. Öte yandan krediye erişimde yaşanan zorluklar sebebiyle reel tüketici talebinde de düşüş söz konusu" ifadelerini kullandı.

İKİNCİ ELDE YÜZDE 15-20 DÜŞÜŞ

Milliyet'e konuşan Ertemel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu: "Süreç içerisinde yaşanan tüm bu sebepler neticesinde ağustos ayı itibarıyla markalar önemli kampanyalar düzenleyerek hem finansman hem fiyat noktasında çok ciddi avantajlar sunmaya başladı. Sıfır araçta markalara göre değişen yüzde 15 ila yüzde 20 arasında indirimler görüyoruz. Hatta bir miktar artan döviz kuruyla orantılı hesaplandığında indirimlerin yüzde 20-25 oranda olduğunu söyleyebiliriz. Sıfır otomobilde sağlanan bu düşüş trendi doğal olarak ikinci el otomobile de yansıdı. İkinci el otomobilde ise yüzde 10-15 civarında sağlanan indirimler söz konusu.

İKİNCİ ELDE O MODEL ARAÇLARDA DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Öncelikle ikinci el otomobilde kayıt dışı ticaret maksatlı fahiş fiyatlarla internet ortamında paylaşılan bu fazladan fiyatlar geri çekildi. Reel fiyat noktasında da sıfır otomobillere indirim yapıldığından, her marka ve modellerinde özellikle 2020 model ve üstü araçlarda paralel düşüşler görmekteyiz. Örnek vermek gerekirse Toyota’nın yaptığı yüzde 15 indirim 3-4 yaşa kadar olan araçlara da aynı ölçüde yansıdı. Bir diğer örnek, Volkswagen markasının yaptığı yüzde 18’e varan indirim, yine aynı ölçüde ikinci el olanlarına da yansımış oldu.

Lüks segment markalarda da benzeri fiyatlamalar söz konusu. Elbette her markada indirim olsa da, oranlar denk olmadığından düşüşler farklılık gösterecektir. Ortalama vermek gerekirse ikinci el otomobilde yüzde 10 ila 15 düşüş sağlandığını söyleyebiliriz."

Editör: Necmettin Dursun