Van’da 30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimlerin ardından başta büyükşehir olmak üzere ilçe belediyeleri kurumsal oluşumlarını tamamlamak için çabalıyor. Seçimin üzerinden yaklaşık 40 gün gibi bir süre geçmesine rağmen henüz hiçbir belediye faal bir şekilde çalışmaya başlamamışken şimdiye kadar birkaç belediyenin açıkladığı borçlar diğer tüm belediyelerin de canını sıkıyor. Zira belediyeyi AK Parti’den devralan Erciş ve Çaldıran’dan sonra bir diğer yeni BDP’li belediye olan Çatak’ta da BDP’li başkan bırakılan borçtan şikayetçi! BDP Çatak Eşbaşkanı Evin Keve geçmiş dönem AK Parti'nin elinde olan Çatak Belediyesi'nin 11 trilyonluk borcu olduğunu belirtti. Keve, BDP'nin 30 Mart seçimlerinde kazandığı Çatak Belediyesi, AK Parti'nin bıraktığı bu borcu nasıl ödeyeceğini düşünüyor…

BDP’nin 30 Mart’ta Çatak Belediye Eşbaşkanlığına seçilen belediye başkanı Evin Başkan Keve, belediyenin 11 trilyonluk borcu olduğunu ve araştırmalar artıkça borcunda artabileceğini belirterek, AK Parti döneminde sunulan hizmetlerinde haciz durumunda olduğuna dikkat çekti. Keve, halkın bir önceki belediyeden hiç hizmet görmediğini ve kendilerinden beklentilerin çok yüksek olduğunu belirterek, “Belediyeye geçtiğimiz günden itibaren çok yoğun problemler yaşadık. Halk yıllardır hizmete muhtaç kalmış. Kimi köylerimizde halen su yok, yol yok. Halk gerçekten mağdur bırakılmış. Buradaki halk için bir hizmet yapılmamış. Sadece kendilerine, kendi ailelerine çalışmışlar. Her tarafta bir villa, her tarafta bir ev, bir araç tahsis etmişler. Ancak halk ta perişan bir durumda bırakılmış" diye konuştu.

KEVE: ARAŞTIRMALAR ARTTIKÇA BORÇ ARTABİLİR

Belediyenin çok borçlu olduğuna dikkat çeken Eşbaşkan Evin Keve, yaklaşık 11 trilyon borç olduğunu ve araştırmalar arttıkça borcun artabileceğini belirtti. Evin, "Daha düne kadar işte çöp arıtma tesisleri oluşturulmuş, ama çöp arıtma tesisinden şu an bize 40 bine yakın bir haciz oluşturulmuş durumda, hem bize hem de hizmete başlayan Çatak Derneği'ne de haciz başlatılmış. Çöp artıma tesisi şu an aktif durumda değil, sadece görünürde var. Daha önceki belediyenin yaptığı hizmet, Çatak merkezden çöpü toplayıp, dereye yatağına boşaltmaktı. Başkada yaptığı bir hizmette yoktu zaten" ifadelerini kullandı. Halkın talebinin çok fazla olduğunu belirten Evin, "Elbette bu sorunların üstesinden geleceğiz. Ama bize gelen bütçeye bakaraktan da bizler bu 5 yıl içerisinde elimizden gelen tüm imkânlarla, elimizden gelenin fazlasıyla halkın sorunlarına cevap olmaya çalışacağız" dedi.

“KADINLAR BELEDİYENİN YOLUNU BİLMİYORDU”

Seçim çalışmaları sırasında halkla sık sık görüşmeler yaptıklarını ve özellikle de kadınların neredeyse belediyenin yolunu bilmediklerini aktaran Keve, belediyeyi aldıktan sonra en çok ziyarete gelenlerin kadınlar olduğunu ve bunun eş başkanlık sisteminin bir getirisi olduğunu vurguladı. Evin şöyle devam etti: "7-8 yaşındaki çocuk gelip, 'sizden ricamız var bizlere bir park alanı oluşturun' diyebiliyorlar. Kadın arkadaşlarımız iş istihdamı istiyorlar. Kadınların belediyeye gelip sorunları dile getirmesi demektir ki kadınlarımız artık belediyenin yolunu biliyorlar, kadınlarımız belediyeye girip çıkmayı öğrendi ve bu da kesinlikle BDP'nin eş başkanlık sisteminden sonra Çatakta gelişen bir adımdır aslında."

KEVE: BORÇ KILIFINA UYDURULMUŞ!

Belediyenin borçlarına ilişkin devletin bir desteği olmayacağını belirten Eşbaşkan Keve, halktan beklentileri olduğunu söyledi. Halk içerisinde Çatak'a yatırım yapabilecek çok kişi olduğunu söyleyen Keve, "Gençlerimiz için bir fabrika açılabilir, fabrika açıldıktan sonra birçok gencimize iş olanağı açılacaktır. Biz de en azından o kısıtlı bütçeyle hem İller Bankası'ndan çekilen krediyi kapatmaya başlamış olacağız, hem de halkın taleplerine cevap vermiş olacağız. Tabi 11 trilyon Çatak için çok fazla. Belki on yıl, belki de on beş yıla kadar da biz bu borcu ödeyeceğiz. Yalnız 6 bin 500 nüfusu olan bir yere 11 trilyon borç ne demek. Yani nasıl harcandı? Tabi baktığınız zaman kılıfına uydurulmuş faturalarla, ama birazda vicdanlı düşünüldüğü zaman gerçekten çok fazla ve yüklü bir paradır" sözlerini ifade etti.

“HALKIMIZIN DESTEĞİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Çatak ilçesi için hizmetlere başladıklarını dile getiren Keve, Çatak'ın küçük bir ilçe olmasına rağmen büyük sorunları olduğunun söyledi. İlçedeki önemli sorunlardan olan trafik sorununa çözüm olmaya başladıklarını belirten Eşbaşkan Keve, "Bu ilçenin de trafik sıkıntısı vardı, bizler ilk geldiğimiz de kısa bir süre için otopark oluşturduk, araçları o tarafa yöneltip şehir merkezini rahatlatmak adına bir çalışma yürüttük. Şuan şehir merkezi rahatlamış durumda, artık araçlar otoparka yönlendirildiği için çift şerit halinde park edilmiyor. Halk yolun ortasında yürümek yerine kaldırımları kullanabiliyorlar artık ve trafik rahatladı. Biz bunu geçici olarak değil de, ilerleyen zamanlarda kalıcı bir yer ayarlamaya çalışacağız. Yalnız imkânlarımız kısıtlı, halkımızın desteği bizim için önemli, halkın duyarlı olması gerekiyor" dedi.

EVİN: AKP KENDİ YANDAŞLARINA PEŞKEŞ ÇEKTİ

AK Parti belediyesinin şehrin belli bölgelerini kendi yandaşlarına peşkeş çektiğini dile getiren Keve, mevcut belediye binasının alt katında 8-9 esnafın yararlanabileceği bir yerin tek kişiye tahsis edildiğini söyledi. Bunun için gerekeni en kısa sürede yapacaklarını belirten Keve, "Esnaf bu durumdan rahatsız, halk rahatsız. Çünkü esnafımız bir ekmek parası dahi kazanamayacak duruma geliyor. Kazanabilecekleri duruma getirebilmemiz için aslında şu an o yeri tahsis etmemiz gerekiyor, yani o yerin artık belediyeye ait olması gerekiyor. Bunun için bizler sunum yaptık, hem mahkemeye, hem de halka söyledik bunun sözünü verdik. Mahkeme sonucundan olumlu bir cevap alırsak çalışmalarımızı en kısa zaman da başlatacağız. Eğer olumsuz bir sonuç çıkarsa farklı arayışlara başlarız" şeklinde konuştu.
Son olarak ilçede maddi imkânı olmadığı için okuyamayan gençlerden bahseden Evin, bir eğitim destek evi açmayı planladıklarını ve sezon başına bunu yetiştirmeye çalışacaklarını kaydetti. (JİNHA)

Editör: TE Bilisim