Erciş ilçesinde, 1925 yılında yaptırılan ilçenin tek okulu konumundaki 90 yıllık taş bina, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek’in gayretleri sonucu onarılarak yeniden eğitime kazandırıldı.

 

Okulun ilk mezun öğrencisinin 16 Haziran 1928 tarihli diploma ile Kerem Efendi olduğu belirtildi. İlçede 2011 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından kaderine terk edilerek uyuşturucu müptelalarının uğrak yeri haline gelen 90 yıllık taş bina, mahalle sakinlerinin talebi doğrultusunda yeniden onarılarak eğitime kazandırıldı. Dört ay önce görevine başlayan Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek, mahalle sakinlerinin haklı talebini İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar’a ileterek, okulun onarılması konusunda kendisinin de üzerine düşeni yapacağını söyledi. Kaymakam Yaşar’dan olumlu görüş alan Şimşek, Kültür ve Tabii Varlıkları Koruma Kurulu Van Bölge Müdürlüğüne başvurdu. Binanın mimarı özelliğine dokunulmadan onarımının yapılacağı yazısını alan Şimşek, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde çalışan teknik personel ile birlikte işe koyuldu. İlk olarak yanmış ve tahrip edilmiş kapı ve pencereleri aslına uygun şekilde yenisiyle değiştiren Şimşek, daha sonra sınıf duvarlarını alçı sıva ve saten boya ile kaplattı. Elektrik, su ve kalorifer sitemini sil baştan değiştiren Şimşek, binanın lavabo ve çevre düzenlemesini yeniden yaptırdı. Yaklaşık iki aylık bir zaman dilimi içinde binanın onarımını 15 kişilik teknik ekibi ile birlikte tamamlayan Şimşek, okulu yeniden eğitime hazır hale getirdi.

 

Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek, tarihi eserleri kullanarak koruyabileceklerini söyledi. Okulun 1925’te yapıldığını anımsatan Şimşek, binanın Atatürk döneminin en güzel örneklerinden birini teşkil etmesi nedeniyle Kültür ve Tabii Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillendiğini kaydetti. Taş binanın ilçenin o dönemdeki tek okulu olduğunu ve 2011 yılına kadar hizmet verdiğini ifade eden Şimşek, binanın deprem sonrası kullanılmadığını ve atıl halde olduğunu söyledi. Mahalle sakinlerinin kendisine okulun yeniden onarılarak eğitime kazandırılması konusunda taleplerinin olduğunu ve bu talebi Erciş Kaymakamı, Van İl Milli Eğitim Müdürü ve Kültür ve Tabii Varlıkları Koruma Kurulu Van Bölge Müdürlüğüne iletilerek desteklerini aldığını da anlatan Şimşek, “Küçük onarım şeklinde onay aldıktan sonra binanın dış mimarisine dokunmadan binamızı onardık. Okulumuz 5 derslikli olup, yıllarca ilçe insanına hizmet etmiştir. Kısa zamanda yeniden eğitim öğretime açacağız. Okulumuzun onarımında desteklerini gördüğümüz ilçe kaymakamı, il milli eğitim müdürü ile okul merdivenlerinin taşlarını temin eden Ahlat Kaymakamımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

Mahalle sakini aynı zamanda onarımı yapılan okuldan yıllar önce mezun olan öğretmen Selahattin Koşar ise, binanın onarılarak yeniden eğitime kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi. Okulun geçmişi hakkında bilgi veren Koşar, “Taş bina cumhuriyetin ilanından sonra ilçeye yaptırılan ilk okuldur. 1924-1925 eğitim öğretim yılında hizmete girmiştir. 1960 yılına kadar Erciş Merkez İlkokulu, bu yıldan sonra da ‘Atatürk İlkokulu’ olarak eğitim öğretime devam etmiştir. 1982 yılında binanın bahçesine yeni bir okul yapılınca, bu okuldaki öğrenciler de yeni binaya gönderilmiş ve burası Erciş Anadolu Lisesine dönüştürülmüştü. Akabinde yeni lisenin yapılmasıyla birlikte bu binaya yeniden Atatürk İlköğretim Okulunun öğrencilerinin bir bölümü yerleştirilmiş ve 23 Ekim 2011 tarihine kadar burada eğitim görmüştür."

 

Deprem nedeniyle okulda ufak çaplı hasar oluştuğundan o tarihten sonra okulun atıl durumda kaldığını, enkaz haline dönüşmeye terk edildiğini anlatan Koşar, sözlerini şöyle tamamladı: "Mahalle sakinlerinin talebi üzerine kaymakamın teşvikleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek’in çaba ve gayretleri sonucu okul yeniden onarılmış ve eğitim öğretime hazır hale getirilmiştir. Okulun ilk mezunu 16 Haziran 1928 tarihli diploma ile Kerem Efendi’dir. Ben de bu okuldan mezunum. Tabi benimle birlikte on binlerce öğrenci bu okuldan mezun olmuş, bunların içinden profesör, hakim, savcı, kaymakam, siyasetçi, mühendis ve çok sayıda öğretmen çıkmıştır. Bu okula her gelen mezun öğrenciler, anıları ile birlikte okulu gezmekte ve anılarını tazelemektedir.” 

Editör: TE Bilisim