Önder ALTINAL - Şehrivan


30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den Van’ın Gevaş Belediye Başkanı seçilen Sinan Hakan, gazetecilerle bir araya geldi. Gazetecilere Belediye hakkında bilgiler veren Başkan Hakan, Belediye’nin 9,5 Milyon TL borcu olduğunu ve bununla ilgili de çalışmaların devam ettiğini belirtti. Başkan Hakan İlçesinin en büyük sorunu olan yol sorununa da değinerek, “Gevaş’ın en büyük sorunlarından bir tanesi yol sorunudur. Bunun sebebi de açık bir şekilde ortadadır. Bunun sebebi ise sonbaharda kanalizasyon alt yapı çalışması başlatıldı. Biraz aceleye geldi ve düzensiz bir şekilde yürütüldü. Neticede Gevaş’ın bütün yolları kazıldı. Kışında çamur deryası olarak gerek yerel gerekse de bütün ulusal basında yer aldı. Bu sıkıntımız ne yazık ki halen devam ediyor.” dedi.

HAKAN: HER KESİMİN BELEDİYESİ OLACAĞIZ

Gevaş İlçesinin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Sinan Hakan gazetecilerle bir araya gelerek Belediye’nin durumunu değerlendirdi. Makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Hakan, kendisine oy veren vermeyen herkesin başkanı olduğunu söyledi. Hakan, “Bize oy veren ve vermeyen, seçmen olan olmayan 30 bin insanımıza hizmet götürmek ile mükellefim. Tabi ben daha önce çalıştığım kurumlar itibariyle belediye de gözüme batan ilk şey belediyedeki kurumsallaşmanın biran önce sağlanması gerektiğiydi. Kurumda kurumsallaşma olmadığı zaman uzun ya da orta vadede bir başarı elde etme söz konusu olamaz. Belediyemiz de bu konuda çok ciddi eksiklikler var. Mali ve idari sıkıntıların çoğu belediye de olağan şeylerdir. Ama biz bunu daha ağır olarak hissettik. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz ve inşallah kısa sürede bu sorunlarımız çözeceğiz. Ama şunu da belirtmek isterim ki biz bu çalışmaları el birliğiyle yapacağız. İşte bu adamlar bize oy verdi, bunlar oy vermedi gibi bir durum söz konusu değildir. Bütün halkımızla, STK’larımızla, meclisimizle demokrasi ortamı içerisinde bir sınavı olacak. Halka hizmet adına, Kürt halkına hizmet adına, milletimize hizmet adına bu olgunluklar ile çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.

HAKAN: UYUMLU OLMAMIZ GEREKİYOR

Yeni büyükşehir yasasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Hakan, “Biz gazetecileri ilçedeki sıkıntıları görmeleri açısından davet ettik. Bizim ilçemizde alt yapı anlamında ciddi sıkıntılarımız var. Hatta şu söyleniliyor; ‘1923’ten beri var olan bir ilçedir ama yeni kurulmuş bir ilçe gibi sorunları bulunuyor.’ Bu konuda ne yazık ki birikmiş bir çok problemimiz var. Bizlerde bunların üstesinden gelmeye çalışacağız. Büyükşehir yasasından sonra ilçelerdeki yatırımlar sadece ilçe belediyeleri üzerinden yürümüyor. Hatta büyükşehir belediyelerinin ilçelerde yapacağı iş, ilçe belediyelerden yapacağı işlerden daha fazladır. Kanalizasyon, içme suyu, yollar ve bunun gibi daha birçok çalışmalar artık Büyükşehir Belediyeleri tarafından yürütülecek. Bu nedenle bizimde büyükşehir belediyesi ile birlikte uyum halinde olmamız gerekiyor. Bizim yaklaşımımız kesinlikle budur. Gevaş’ta hizmet götürmemiz gereken tüm yerlere en kısa sürede hizmet götüreceğiz.” Dedi.

HAKAN: EN BÜYÜK SORUN YOL SORUNU

İlçenin en büyük sorunlarından olan yol sorunuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Hakan, “Gevaş’ın en büyük sorunlarından bir tanesi yol sorunudur. Bunun sebebi de açık bir şekilde ortadadır. Sonbaharda alt yapı çalışması başlatıldı. Biraz aceleye geldi, düzensiz bir şekilde yürütüldü ve neticede Gevaş’ın bütün yolları kazıldı. Kış gelince gerek yerel gerekse de bütün ulusal basında yer aldı. Bu sıkıntımız ne yazık ki halende devam ediyor. Şehir merkezimizdeki çalışmalar tamamlanmış ama parsel hatlarının tamamlanmasını bekliyoruz. Az önce belirttiğim gibi bu büyükşehre devir edildiğinden dolayı bizler denetimlerini de yapamıyoruz. Seçimlerden önce verdiğimiz sözü halen tutuyoruz ve seçimlerden sonra da bu sözü yeniden hatırlatmak isterim. Gevaş merkezindeki bu yol sorunun inşallah en kısa sürede tamamlayacağız. Gevaş kesinlikle bunları hak etmiyor. Binaya girdiğimiz zaman bazı arkadaşlar bu bina Vizontele’nin çekilmiş olduğu bina esprisini yaptı. Kesinlikle kendilerine katılıyorum. Bu bina o zamanlarda çekim yapılan binadır. 70’lere ait bir binamız var ve bu da Gevaş gibi turistlik bir beldeye yakışan bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

“ESKİ BAŞKAN YASALARA RİAYET ETMEMİŞ!”

Belediyede çalışan geçici işçilerin durumuna da değinen Başkan Hakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2004 yılından sonra Gevaş Belediyesi geçici işçi adı altında işçiler almaya başladı. Bu bütün belediyelerde olan bir durumdur. Türkiye geneli bu böyledir. İşçiler alındığında, bir yerden sonra iş rayından çıkıyor. 2007 yılında devlet bir yasa çıkarıyor ve diyor ki ‘usulüne uygun olarak alınmış geçici işçileri kadroya geçirin, böyle bir hak tanıyor, bundan sonra da almayın.’ Yani almanız da, ödeme yapmanız da, çalıştırmanız da yasaktır. 2007’de çıkan bu yasadan ne yazık ki Gevaş Belediyesi’nde 2 ya da 3 kişi faydalanabiliyor. 64 işçi kardeşimiz bu yasadan yararlanıp daimi işçi olamıyor. Sebebi de usulüne uygun alınmadıklarından dolayıdır. Yani vizeleri alınmamış. Burada ona riayet edilmemiş. Bizim normalde bütçemizin en fazla yüzde 30’unu istihdama vermemiz gerekirken, Gevaş Belediyesi’nde bu oran şu anda yüzde 135’tir. İki noktada sıkıntı var. Gelirimizden çok daha fazlası sadece istihdama gidiyor. Düşünün hizmet yapacağız, yolları yapacağız, greyder alacağız, mazot alacağız hiçbir şey yapamıyoruz. İkinci sıkıntı, o dönemde çıkan yasa net olarak bu çalışma sistemi usulsüz olduğunu bize tebliğ ediyor. Bununla ilgili bütün yasal yolları denedik. Her yerle her merciiyle konuştuk, görüştük. Son geldiğimiz nokta, yasal prosedür gereği bu istihdamın devam edemeyeceği yönünde. Devam edersek aynı suçu ben işlemiş olacağım. Belediye iş yapamaz hale geldiği ve istihdamın son bulması noktasında karar kıldık”

“9,5 MİLYON TL BORÇ VAR”

Başkan Sinan Hakan konuşmasının sonunda Belediyenin borçlarına da değinerek, Belediyenin 9,5 Milyon TL borcu olduğunu bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Başkan Hakan, “9,5 milyon civarında bir borcumuz var. Civarında diyorum çünkü incelemeye tabi tuttuğumuz resmi kayıtlar var. Bu konuda bize gelen kayıtları inceliyoruz. Böyle bir borç var mıdır? Yok mudur? Bunun karşılığı var mıdır? Yok mudur? Bununla ilgili meclisimizde bir inceleme komisyonu oluşturduk. O inceleme komisyonu hesap kitapları inceleyecek. Bunu da meclise öneren benim. Komisyonun içinde hem BDP’li hem de AK Partili arkadaşlarımız yer alıyor. Komisyon bu neticede incelemelerini yapacak ve bir karara varacak. Ben iş dünyasından geldiğim için bana göre belediyelerde borç çok korkutucu bir şey değil. Önemli olan yönetilebilir bir borcun olup olmamasıdır. Bizim borçtan ziyade buranın kurumsallaşması ve idari yapısının bir düzene girmesi ile ilgili hizmet ve proje üretmek ile ilgili bir yapıya kavuşmaktır.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim