Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü Özalp ilçe kongresini gerçekleştirdi. Kongrede konuşan HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, 27 Kasım 1978’de Haki Karerler, Kemal Pirlerle başlayan kardeşlik ruhunun bugün HDP’de sürdüğünü söyledi. Gür, AK Partinin korktuğu için çeşitli oyunlarla HDP’yi engellemeye çalıştığını söyleyerek, “Sizin yoğun ilgi gösterdiğiniz bu kongrelerimiz AKP’yi korkutuyor. Bizde buna karşı daha çok çalışacağız ve mücadeleyi yükselteceğiz.” Dedi.

Özalp Belediyesi Halk ve Taziye evinde yapılan HDP Özalp 1. Olağan İlçe Kongresine HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, HDP PM Üyesi Mustafa Avcı, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP ve HDP Van İl, İlçe Yöneticileri, Özalp Belediye Eş Başkanları Şerafettin Özalp, Handan Bağcı, Saray Belediyesi Eş Başkanı Zilan Aldatmaz, Barış Anneleri Meclisi Aktivistleri, Van MEYA-DER Başkanı Salip Kaplan, delegeler ve vatandaşlar katıldı. Kongre salonuna Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve PKK bayrakları asıldı.

‘BİZ SAMİMİYET İSTİYORUZ’

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından divan seçimine gidildi. Divan Başkanlığına seçilen Özalp Belediyesi Eş Başkanı Şerafettin Özalp, önümüzdeki yüzyılın Kürtlerin yüzyılı olacağını söyledi. Kürt halkının bugün büyük birlikle büyük bir zafere doğru ilerlediğini kaydeden Özalp, buna karşı Kürt düşmanlarının topyekün saldırıya geçtiğine dikkat çekti. Kürtlerin bu saldırılara karşı destansı bir direniş ortaya koyduğunu dile getiren Özalp, “Erdoğan ‘Kobanê düştü, düşecek’ diyerek saldırı planlarını açıkça ortaya koydu. Türkiye’de barıştan söz eden AKP hükümetinin Kobanê’de maskesi düştü. Kürt gençlerinin büyük direnişi onların gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Sayın Öcalan sorunun müzakere ile çözülmesi için çaba gösterirken AKP samimiyetsiz davranarak oyalama politikaları uyguluyor. Biz samimiyet istiyoruz, demokrasi ve özgürlük istiyoruz.” Dedi.

‘HDP’Yİ HALKA TAŞIYORUZ’

Özalp’ın ardından söz alan HDP Van İl Başkanı Harun Okay ise, “Bir ana milyonları özgürleştirecek bir evlat doğurdu, binlerce ana binlerce kahraman doğurdu. O anaların ellerinden tek tek öpüyorum. 27 Kasım 1978’de aralarında Türk olan Haki Karer, Laz olan Kemal Pir’in de bulunduğu genç bir grup özgürlük ateşini yaktı. Bizde bugün onların yolundan ilerliyoruz. HDP Önder Apo’nun projesidir ve bizde şu anda HDP’yi en doğru temelde halka taşıyoruz. Halkımıza bu sahiplenmişi için teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

‘KONGRELERİMİZ AKP’Yİ KORKUTUYOR’

Son olarak söz alan HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, HDP’nin halkların, barışın, özgürlüğün ve çözümün partisi olduğunu belirterek, “27 Kasım 1978’de bir grup genç hayallerini gerçekleştirmek için yola çıktılar. Bu gençler arasında Türk Haki Karer, Laz Kemal Pir’de vardı. Amaç sadece Kürtlerin değil, tüm halkların özgürlüğüydü. İşte onların sayesinde bugüne kadar geldik. Bugün o ruhu HDP’de sürdürüyoruz. HDP Önderliğin projesi olarak bu ruhla yola çıktı. Şimdi hep birlikte partimizi büyütmemizin zamanıdır. Halkların kardeşliği, kadınların özgürlüğü ve ekolojik bir dünya için HDP ile ilk seçimlerde önümüze koyulan engelleri aşalım ve özgürlüğe ulaşalım. DBP’de, HDP’de bizim partimizdir.
Kürtler şu ana kadar on binlerce bedel vererek demokrasi mücadelesi yürüttü. Ama hiçbir zaman demokrasi ve barış mücadelesinden de vazgeçmedi. İşte AKP bu yüzden korkuyor ve çeşitli oyunlarla partimizi engellemeye çalışıyor. Sizin yoğun ilgi gösterdiğiniz bu kongrelerimiz AKP’yi korkutuyor. Bizde buna karşı daha çok çalışacağız ve mücadeleyi yükselteceğiz.” Dedi.

‘AKP’NİN MASKESİ DÜŞTÜ’

Konuşmasında Kobanê’ye yönelik AK Parti ve IŞİD saldırılarına da değinen Gür, “AKP hükümetini defalarca uyardık. Rojava’daki kantonlar sizin düşmanınız değil, Barzani ile de ilk zamanlar düşmandınız ama sonra çok iyi ilişkiler geliştirdiniz. Ancak AKP bunun aksine gitti IŞİD ile işbirliği yaparak Kobanê’ye saldırdı. AKP’nin amacı Rojava devrimini boğmaktır. AKP tüm iç ve dış politikasını Kürt düşmanlığı üzerinden kurguluyor. Ancak bu politikaların hepsi iflas etti. Umutlarımızı büyütelim ve özgürlüğe yürüyelim.” Şeklinde konuştu.

ÖZALP CEYLANCI VE ÇAYGEÇ’E EMANET

Konuşmaların ardından seçim gündemine geçildi. Tek liste ile girilen seçimlerde HDP Özalp İlçe Eş Başkanlığına Recep Ceylancı ve Semra Çaygeç seçilirken yönetim kuruluna Turan Sarıgül, Fehime Yalın, Sadullah Kayacan, Şirin Perçin, Ali İhsan Bilmez, Salih Cihat, Şerbet Yalın, Mesut Erzengin, Turgut Çalışan, Yedek Yönetim listesi ise, Şefik Enüştekin, Hüseyin Erol, Allahverdi Çelikok, Beşir İncir, Burhan Mum ve Şabettin Özoğuz seçildi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim