İlçeye bağlı Gölağzı, Alkanat ve Tekevler mahallerinden gelen yaklaşık 130 çiftçi, toprak kanal içerisine girerek kanalın büyük bir bölümünü temizledi. Burada çiftçiler adına açıklamada bulunan Gölağzı Mahalle Muhtarı Şahabettin Uzun, kanalın 1963 yılından 2013 yılına kadar DSİ tarafından işletmesinin yapıldığını ancak, 2013 yılı Haziran ayından itibaren ise özelleştirildiğini söyledi. Özelleştirme ile birlikte sulama birliği tarafından kanalın bakım ve temizliğinin yeterince yapılmadığını ayrıca, kanala yeterli su da verilmediğini belirten Uzun, 5 bin hektar alanda yapılan ekinlerinin kuruduğunu söyledi. Defalarca Erciş Ovası Sulama Birliği’ne başvurmalarına rağmen olumlu bir sonuç almadıklarını da anlatan Uzun, “2013 yılı 5 Haziran gününe kadar gerek DSİ’nin yardımı gerekse kendi imkanlarımızla bu kanaldan tarlalarımıza su götürüyorduk. Ancak her türlü masrafı karşılamamıza rağmen Erciş Ovası Sulama Birliği hiçbir görevini yerine getirmedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na müracaatta bulunduk. DSİ Van 17. Bölge Müdürlüğü’ne şikayetimizi yaptık. Bakanlıktan gelen cevabi yazıda, birliğin sulama kanalının her türlü bakım onarımını karşılamak zorunda olduğu, mağduriyetin giderilmemesi durumunda ise masrafların birlik tarafından ödeneceği belirtiliyor. Birlik yetkileri kanalın bakım ve onarımının "bugün, yarın yapacağız" diye bizleri mağdur etti. Tarlalarımıza su gelmediği için de çiftçiler olarak bugün kendimiz bir araya gelip, gördüğünüz gibi kanalını temizliyoruz. Birlik ya bizim mağduriyetimizi gidersin veya elini kanalımızdan çeksin. Kanal uzunlu 15 kilometre mesafedir. Birlik bizlere ne memur veriyor, ne de bizim kanalımıza sahip çıkıyor. Buraya kepçe girmiyorsa o zaman neden bu kanalı aldın. İşçi kirala kanalı temizle. Dekar başına sulama birliğine 30 lira su parası ödeyeceğiz” dedi.

Tekevler Mahallesi’nde çiftçilik yapan Şerafettin İşler ile Şahabettin Işık isimli üreticiler ise tarlalarına yeterince su gelmediği için mağdur olduklarının belirterek, “Ektiğimiz mahsuller susuzluktan yandı. Bizler gibi birçok insan da mağdur oldu. Bizlere sulama suyunu uzun aralıklarla veriyorlar. Mağduriyetimizin giderilmesinin istiyoruz” şeklinde konuştu.
Erciş Ovası Sulama Birliği Başkanı Celal Karanlık ise, toprak kanala yüksek derecede su bağlandığına çevredeki ekin ve evlere zarar verildiğini, buna rağmen sulama kanalını kapasitesinin üzerinde çalıştırdıklarını belirterek, “Örene Mahallesi’nden Gölağzı Mahallesi’ne giden bu kanalımızın 2-3 kilometrelik bölümü toprak şeklindedir. 50 senelik bir geçmişe sahip bu toprak kanalın da belli bir kapasitesi var. Bu kapasitenin dışında su veremesin. Şu anda kapasitenin üstünde su verdiğiniz zaman birçok mahallemizde ev ve arsalara haliyle zarar veriyor. Temizlik konusuna gelince, belirtilen sulama kanalının bir bölümünde etrafı sağlı sollu ağaç ve evlerden müteşekkil. İnsan gücü ile toprak kanalın çamurunu temizlemek mümkün değil. İş makinesinin girdiği bölümleri zaten temizliyoruz. Bizim birlik olarak hatamız yok. Mevcut kanal neyse ful veriyoruz. Ama vatandaşa yetmiyorsa burada bizde suç aranmamalıdır. Tesis kanal yeterli olsa zaten istenilen miktarda su vereceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim