Van'da önceki dönemlerde başta MAYA Kadın Danışmanlık Merkezi, kilim atölyesi, çamaşırhane ve kadın çocuk eğitim merkezinin faaliyete koyulmasına öncülük eden aynı zamanda deprem döneminde Van'da yardım çalışmalarını yürüten Basel-Van Kardeşlik Derneği yöneticilerinden başta Maya Heuschman ve Martin Flückiger olmak üzere 7 kişiden oluşan heyet Van'da yürütecekleri çalışmalar kapsamında ilk olarak Edremit Belediyesi'ni ziyaret etti. Heyeti halk odasında kabul eden Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Heyette ki yönetici üyelerde Edremit ilçesinin tüm güzelliklerine tanık olabilmek yerinde görebilmek adına böylesi bir ziyaret gerçekleştirip Edremit'e dair belediyenin yapmayı planladığı ya da yapmayı düşündüğü projeleri bilmek kendileri payına düşen noktada da yardımcı olmak istedikleri için Edremit'i öncelikli olarak ziyaret ettiklerini söyledi.

Ziyarette eş başkan Çetin ve heyet üyeleri öncelikli olarak Kobani'de IŞİD çetelerinin saldırılarından kaynaklı yaşanan insanlık dramı üzerine konuştu. Kobani'de IŞİD çete örgütünün Kürt halkını katliamdan geçirmek için tüm gücüyle seferber olduğuna dikkat çeken Çetin, Kürt halkının da tüm gücüyle ne kadar da uluslararası demokrasi güçleri bu konuda duyarsız davransa da kendi müdafaasını yapmanın mücadelesini verdiğini belirtti. Heyette bulunan yönetici ve üyeler de IŞİD'in Kobani'de Kürt halkı şahsında aslında tüm dünyada insanlık değerlerine saldırdığını altını çizerek; Kürt halkının IŞİD'e olduğu gibi tüm dünya demokrasi güçlerine tarihi direnişiyle cevap olduğunu ifade ettiler.

Ortadoğuda ve özelde de Kobani'ne yaşananlar üzerine yapılan konuşma ve değerlendirmelerin ardından heyet üyeleri Edremit ilçesinin mevcut durumu hakkında eş başkan Çetin'den bilgi aldı. Edremit ilçesinin sosyo-ekonomik, tarihi-kültürel, demokrafik durumu hakkında bilgilendirmede bulunan eş başkan Çetin, Edremit ilçesinin ilk bakışta sahil kenti olması dolaysıyla ne kadar da turistik bir ilçe olarak görünse de aslında 90'lı yıllarda köy yakmalarıyla meydana gelen göçle beraber on binlerce insanın şuan Edremit ilçe sınırları içinde ikamet ettiğini belirtti. Edremit Belediyesi olarak yapılmasını planladıkları onlarca projenin olduğunu bilgisini veren Çetin, kendilerine merkezi hükümetten doğru ayrılan bütçenin çok kısıtlı olması ve öz gelirlerinin az olmasından kaynaklı söz konusu projelerinin gerçekleştirme fırsatı bulamadıklarını belirtti. Eş başkan Çetin'in yapmayı planladıkları projeleri tüm detaylarıyla açıkladığı heyet üyeleri de projelerin tümünün halka hitap eden projeler olduğunu ve bu projelerin mutlaka hayata geçirilmesi konusunda ısrarcı olunması gerektiğini söyledi. Heyet sonrasında Edremit ilçesi sınırları içinde bulanan başta Bostaniçi Kadın Kooperatifi, Edremit Belediyesi Eğitim-Destek Evi, Van El Sanatları Atölyesi olmak üzere birçok yeri ziyaret ederek yerinde gördü.

Edremit ilçesinde ziyaretlerini kısmi olarak bitiren Basel-Van Kardeşlik Derneği yönetici ve üyeleri Van'da saha incelemelerini sürdüreceklerini belirtti.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim