Vali Münir Karaloğlu, kamu yatırımlarını yerinde incelemek, muhtarlar, sivil toplum örgüt temsilcileri ve kanaat önderlerinin sorunlarını dinlemek amacıyla yatırımcı kurumların daire amirleriyle birlikte bu kez de Van’ın en uzak ilçelerinden biri olan Başkalelilerin iftar sofrasına konuk oldu. Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın da eşlik ettiği Başkale programı, yapımı devam eden kamu yatırımlarındaki incelemelerle başladı. İlk olarak yapımı devam eden erkek öğrenci yurdunda incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu, inşaattaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi ve eylülde başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi talimatını verdi. Daha sonra beraberindekilerle birlikte yapımı devam eden Jandarma Taburu hizmet binası ve Mehmetçik koğuşlarında incelemelerini sürdüren Karaloğlu, buradan aslen Başkaleli olan Abdulhekim Arvasi’nin hatırası kabul edilen caminin inşaat alanına geçti. Vatandaşların alkışlarla karşıladığı Vali Karaloğlu’na Kur’an Kursu’na giden kız öğrenciler tarafından çiçek takdim edildi. Cami hakkında Rölöve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram’dan bilgi alan Vali Karaloğlu, Abdulhekim Arvasi Kur’an Kursu’nu da ziyaret etti. Burada Kur’an eğitimi alan öğrencilerle sohbet eden Karaloğlu, öğrencilere oyuncak dağıttı.

 

ASKERİ KANTİN KADIN KÜLTÜR MERKEZİ’NE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Vali Münir Karaloğlu, beraberindeki Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan’la birlikte daha önce askeri kantin olarak kullanılan ve şimdi Kadın Kültür Merkezi’ne dönüştürülen binada incelemelerde bulundu. Burada kadınlarla sohbet eden ve sorunlarını dinleyen Karaloğlu, çocuklara oyuncak dağıttıktan sonra askeri gazinodan erkek öğrenci yurduna dönüştürülen binayı da gezdi. Binadaki eksikliklerin bir an önce giderilmesini ve 15 Eylül’de başlayacak olan eğitim ve öğretime yetiştirilmesini isteyen Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte Kız Meslek Lisesi’ne ait kız öğrenci yurdunda incelemelerde bulundu. Vali Karaloğlu, yurt inşaatındaki incelemelerinin ardından muhtarlar, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileriyle Yatılı Bölge Okulu’ndaki iftar programına katıldı.

 

“BAŞKALE’NİN YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR”

Başkale Kaymakamı Murat Büyükköse’nin yaptığı açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Münir Karaloğlu, bir konuşma yaptı. Karaloğlu, konuşmasında Başkale’de yapımı devam eden kamu yatırımları başta olmak üzere, töre cinayetleri, küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi, kız çocuklarının okutulması ve barış süreci konularına değinerek Başkaleli muhtarlar ve kanaat önderlerinden destek istedi. Başkale’nin Van’ın en uzak ve Türkiye’nin de rakım olarak en yüksek ilçelerinden bir olduğunu belirten Karaloğlu, yaşam koşulları zor olan Başkale insanının yaşam kalitesini yükseltmek için yapılan çalışmaları ve kamu yatırımlarını anlattı.

 

DEVLET HASTANESİ’NİN TEMELİ YAKINDA ATILACAK

Van depreminde hasar gören hastane yapma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Vali Karaloğlu, arsa sorununun da çözüldüğünü söyledi. Karaloğlu, “Geçtiğimiz hafta itibariyle Abidin Yaşar isimli bir hemşerimiz 18 bin metre kare bir alanı hastane yapmak için devlete bağışladı. Biz onun bağışlamış olduğu arsa üzerinde yeni bir hastane çalışmalarına başlayacağız ve en kısa zamanda tamamlayacağız.” dedi.

 

“HOŞAP TÜNELİ VE BAŞKALE ÇEVRE YOLU İHALESİ TAMAM”

Başkale için çok önemli olan ve ilçeyi Van’a yaklaştıracak Hoşap Tüneli ve Başkale çevre yolu ihalesinin de yapıldığı müjdesini veren Karaloğlu, “Van-Başkale-Hakkâri karayolunu daha konforlu hale getirecek olan, Van’ı İran sınırına daha da yaklaştıracak olan 3 bin 160 metre uzunluğundaki Hoşap Tüneli ile birlikte 55 kilometrelik Başkale çevre yolu projesi geçtiğimiz hafta Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Sözleşme yapılmadı ama teklifler alındı. Yaklaşık 300 milyon liralık bir yatırım olacak.” Dedi. Türkiye’de son 10 yılda çok şeyin değiştiğini ve en önemlisinin de yönetme anlayışının değişmesi olduğunu anımsatan Vali Karaloğlu, “Artık güçlü bir ülkemiz, güçlü bir ekonomimiz var. Ve bu güçlü ekonominin oluşturmuş olduğu imkânlar, kaynaklar vatandaşımız için de kullanılıyor. Bu ülke sadece Başkale-Van-Hakkâri yolunu; insanımızın yaşam standardı daha da yükselsin diye bir kalemde 300 milyon TL’lik ihale yapabiliyorsa bugün ülkemizin geldiği noktayı göstermektedir. Ülke ekonomisinin oluşturmuş olduğu kaynakların nasıl vatandaşın lehine kullanıldığını da göstermektedir.” dedi.

 

“İLÇELERİ ALTINDAN İNŞA ETSEK BİLE KIYMETİ YOK”

Başkale’de yapılan yatırımlara rağmen sorunların devam ettiğini belirten Karaloğlu, bu sorunları çözmek için de çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Ancak sosyal sorunların çözülmemesi halinde diğer sorunları çözmenin bir manasının olmadığını ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti: “Bu insan cinayetleri, bu kan davaları eğer bitmezse inanın bu ilçeleri altından inşa etsek bile hiçbir kıymeti yok. Bizim inancımıza, kültürümüze göre, günahsız bir insanın öldürülmesi bütün kâinatın öldürülmesine eşittir. Ama gelin görün ki, ben yaklaşık 5 yıldır Van’da Valilik yapıyorum. Sadece Başkale’de öldürülen insan sayısı 15’i buldu. Bunlar niye öldürüldü biliyor musunuz? Ot yüzünden öldürüldü, sınır anlaşmazlığı yüzünden öldürüldü,  amca çocukları birbirini kıskandı alacak verecek yüzünden öldürdü. Bunlara değer mi? Bir insanın yaşamına son vermek için ottan, sınır anlaşmazlığından veya kıskançlıktan bir insanın yaşamına bir insan nasıl son verir? Yaklaşık 2 ay önce Azıklı Köyümüzde 2 vatandaşımızı kaybettik. 5-6 ay önce yine Erenler Köyümüzde 4 vatandaşımızı kaybettik. Bunlara yazık değil mi? Sevgili Başkaleliler. Buna daha ne kadar tahammül edeceğiz? Buna ne zaman ‘dur’ diyeceğiz? Buna muhtarımız, buna dini kanaat önderimiz, buna toplumsal kanaat önderimizin ‘dur’ demesi lazım. Sadece devlet olarak, Vali olarak, jandarma olarak, emniyet olarak bunu benim istemem yetmez. Bunu öncelikle sizin istemeniz lazım. Sizin buna ‘dur’ demeniz lazım. Yeter artık. Artık incir kabuğunu doldurmayacak meseleler yüzünden insanımız ölmesin. Biz ülkeye huzur gelsin diye uğraşırken, amca çocuğu amca çocuğunu ot yüzünden öldürebiliyorsa burada bizim hala çok ciddi problemimiz var demektir. Bunların çözümünde ne olur bize yardımcı olun.” hatırlatmasında bulundu.

Vali Karaloğlu, konuşmasının sonunda töre cinayetleri, küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmemesi ve hükümetin başlatmış olduğu ‘Milli Birlik ve Kardeşlik’ projesi olan çözüm sürecine Başkaleli muhtarlar ve kanaat önderlerinden destek isteyerek konuşmasını tamamladı. 

 

“7 AYDIR EVLATLARIN ACILARI AİLELERİNE GİTMİYOR”

Vali Karaloğlu ile birlikte Başkale’ye gelen Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da burada bir konuşma yaptı. Hükümetin Başkale’ye yaptığı yatırımları anlatan Orhan, çözüm sürecinde gelinen noktayı ve olumlu havayı aktardı. ‘7 aydır bu memleketin evlatlarının acıları ailelerine gitmiyor.’ diyen Orhan şunları kaydetti. “Onun için çok umutlu bir Ramazan’ı sizinle birlikte yaşıyoruz. Tek dileğimiz bütün Ramazanlarımız, bütün iftar sofralarımız bu güzellikle, bu tatla, bu umutla devam etsin. Memleketimizde barış, kardeşlik, umut hakim olsun diyoruz. Hepimizin yaşadığı bu topraklar çok acı dolu günler yaşadı. Çok sıkıntılı günler geçirdi. Doğudan, batıdan, güneyden, kuzeyden memleketimizin her bir karış toprağına ateş düştü. Burada var olan bir acı batıda yaşayan kardeşlerimize sirayet etti. Batıda var olan bir acı doğudaki kardeşlerimize sirayet etti. Ama bugün çok şükür ki; çok uzun bir sürenin neticesinde bir barış iklimine, bir kardeşlik iklimine, bir hoşgörü iklimine kavuşmuş bulunuyoruz.” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu, iftar programına katılan muhtarlar ve kanaat önderlerinin sorunlarını dinledi. Başkalelilerle birlikte iftar yapan Vali Karaloğlu, geç saatlerde karayoluyla Van’a döndü. 

 

 

Editör: TE Bilisim