Van'ın Bahçesaray ilçesinde hayvan yetiştiricileri ile çobanlar, yayladan dönen sürülerini beklerken yoğun kar yağışına yakalandı.

 

Van'da dün akşam başlayan sağanak, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. 2 bin 985 rakımlı Karapet Geçidi'ndeki yaylalarda otlattıkları hayvanlarını bekleyen besiciler, zor anlar yaşadı. Besiciler, yaktıkları ateşin etrafında toplanarak ısınmaya çalıştı. Besicilerden Emin İltemiş, sabah saatlerinden itibaren kar yağışının şiddetini arttırdığını söyledi.

 

Yaylada kalan koyunların ve çobanların kar yağışına hazırlıksız yakalandığını belirten İltemiş, bu nedenle koyunları yayladan erken indirmek zorunda kaldıklarını anlattı. İltemiş, bölgede kış şartlarının zorluklarına da değinerek, "Koyunlarımı yaylada besliyorduk ama aniden kar yağışı başladı. Bizler de çobanın yayladan koyunları indirmesine yardımcı olmak için geldik. Bu kadar erken kar yağışı beklemiyorduk. Hazırlıksız yakalandık. Isınmak için ateş yaktık." diye konuştu.

 

"DONMAMAK İÇİN SABAHA KADAR ATEŞ YAKTIK"

Besicilerden Abdulvahap Ertonga ise Bahçesaray ilçesinde kışın sert geçtiğini, bunun etkisini bu sene erken yaşadıklarını belirtti. Temel geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu anlatan Ertonga, "Önceki yıllarda kış bu kadar erken başlamazdı. Bu sene hiç beklemedik bir şekilde kar yağdı. Hayvanlarımız yaylada kaldı. Bu sabah çobana haber verdik, şimdi hayvanlarımızı köye götüreceğiz. Kar yağışı da giderek etkisini arttırıyor. Allah yardımcımız olsun." dedi.

 

Kar yağışına yaylada yakalanan çobanlardan Sekvan Kaplan yaklaşık 30 yıldır dağlarda çobanlık yaptığını ifade etti. Yağışın erken başlamasının kendilerini zor durumda bıraktığını vurgulayan Kaplan, "Her sene ilkbahar aylarında yaylalara çıkarız. Yaz boyunca yaylada kalırız ama önceki gece kar yağmaya başladı. Donmamak için sabaha kadar ateş yakmak zorunda kaldık. Uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından yaylada indik." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim