Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Gevaş (Westan) 3. olağan kongresini gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi. Kongrenin düzenlendiği salona PKK Lideri Abdullah Öcalan ve farklı tarihlerde yaşamını yitirmiş HPG ve YPG’lilerin posterleri ve DBP bayrakları asıldı. Kongreye DBP Van İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin, Avukat Miraz Çallı, HDP-DBP İl ve ilçe Yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi, ve çok sayıda kişi katıldı. Özgürlük ve Demokrasi şehitleri ve Murat Bozlak anısına yapılan saygı duruşunun ardından divan oluşumuna gidildi. Divan Başkanlığına DBP İpekyolu İlçe Başkanı Alattin Dağhan seçildi.

CENGİZ: ROJAVA, ORTADOĞU’NUN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

Kongrenin açılış konuşmasını yapan İlçe seçim komisyonu üyesi Mehmet Cengiz, artık tüm dünyanın Kürt Özgürlük Hareketinin gücünün farkında olduğunu ancak AK Parti hükümetinin bu gerçeği kabul etmeyerek kirli bir savaş politikası yürüttüğünü kaydetti. Bugün Şengal’de, Kobanê’de YPG ve YPJ’nin insanlığın onurunu için savaştığını kaydeden Cengiz, “Ancak, AKP kabul etse de etmese de bu gerçek değişmeyecek. Bu açıdan Rojava devrimi Ortadoğu’nun kaderini belirleyecek bir devrimdir. İşte AKP bu devrimden korktuğu için kökten dinci, gerici güçlerle gizli ittifaklar yaparak Rojava devrimini boğma çabası içine girmiştir. AKP’nin çözüm gibi bir niyeti yoktur. Ancak başaramayacaklar. Kürt halkının onurlu direnişiyle bu oyunlar boşa çıkmıştır ve çıkacaktır.” Dedi.

ŞAHİN: DEMOKRATİK ULUS’U İNŞA EDEREK CEVAP VERECEĞİZ”

Cengiz’in ardından söz alan DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin ise şunları söyledi: “Dün yine 14 yaşında Ümit Kurt adlı bir gencimiz T.C’nin polisleri tarafından katledildi. Bu olayı şiddetle kınıyoruz. Önderliğin dediği gibi tarih sayfalarında direnenler direnişleriyle, katiller zalimlikleriyle anılacak. Yıllardır Kürt halkı üzerinde geliştirilen inkar-imha politikalarının en somut örneği Paris katliamıdır. Kürt halkı bu katliamlara demokratik ulusu inşa ederek yanıt verecektir. Paris katliamı kadın özgürlüğüne, kadın hareketine yapılmış bir saldırıdır. Bu katliamı biz kendi fikirlerimiz ve ideolojimizle aydınlatarak kapitalist sistemin yarattığı kadın köleliğini ortadan kaldıracağız. Buradan Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yolundan gideceğimizin sözünü veriyoruz.”

“KÜRDİSTAN’DA ÖRGÜTLENMEMİŞ BİR YER BIRAKMAYACAĞIZ”

Son olarak konuşan DBP İl Eş Başkanı Miraz Çallı ise, konuşmasına bu hafta yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak’ı anarak başladı. PKK Lideri Önderi Abdullah Öcalan’ın 2004 yılında her parçada örgütlenin çağrısına üzerine Özgürlük hareketinin Rojava’da PYD, Rojhılatta PJAK ve Güney Kürdistan’da PÇDK ile örgütlenmeye gittiğini kaydeden Çalı, “O gün bugündür orda ev, ev örgütlenme çalışmaları yürütülüyor. 2004’te qamışlo’da 12 Kürt genci katledildi ve o gün Rojava devrimi başladı aslında. Örgütsüz güç asla güç değildir. Bakın Barzani’nin parası var her şeyi var ama IŞİD elini kolunu sallaya sallaya Erbil’e kadar geldi. Ne kadar silahınız, paranız olsa dahi eğer örgütsüzseniz yeni Halepçeler yaşarsınız. Bunları bize örnek olsun diye anlatıyorum. İşte DBP’nin misyonu budur. Her yerde örgütlenmeye giderek eğitim çalışmalarımızı başlatıyoruz. Gidilmedik ev, girilmedik sokak, köy kalmayacak. Mahalle, köy meclislerini oluşturalım. DBP İki temel üzerinden çalışmalarını sürdürecek. Bunlar örgütlenme ve eğitim olacak. Kürdistan sadece Van, Hakkari, Şırnak, Amed değildir, Kürdistan Antep’tir, Maraş’tır, Malatya’dır, Erzurum’dur, Erzincan’dır, Elazığ’dır. Çanakkale destanı denilen savaşta Kürtler vardı. Maraş, Antep’te, Urfa’da Kürtler savaştı. Sonra bunların isminin başına Kahraman, Gazi ve Şanlı’yı eklediler. Öyle bir çalışma yürüteceğiz ki buraları da özgürleştireceğiz. Buralarda faşistler oy alıyor ama biz alamıyoruz. Bunun nedenini iyice sorgulayacağız. İşte DBP ile birlikte tüm Kürdistan’da çalışacağız. DBP Sayın Öcalan’ın felsefesini, fikirlerini hayata geçirecek, DBP seçimlere girmeyecek. DBP’de çalışan arkadaşlarımız hiçbir yere aday olamaz. DBP’de her şey gönüllülük esası üzerinden yürüyecek. HDP ise siyasi çalışmaları yürütecek. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.” Diye konuştu.

ÇALLI: PARİS CİNAYETİ AYDINLATILSIN

Konuşmasında Paris katliamına da değinen Çallı, Paris’te 2 yıl önce Kürt kadın siyasetçilere yönelik bir komplo düzenlendiğini ancak bu komplonun henüz aydınlatılmadığına dikkat çekti. Fransız savcının dosyanın gizli olduğunu söyleyerek avukatlara belge bile vermediğini hatırlatan Çallı, Sonra Paris savcısı belgelerin evinden çalındığını söyledi. Aradan iki yıl geçti ama bugün hala adalet yerini bulmuş değil. Katliamın ikinci yıl dönümünde AKP’yi, MİT’i ve Fransa hükümetini bir kez daha kınıyoruz. Faaliyet ve mali raporların okunarak kabul edilmesinin ardından tek liste ile girilen seçimlerde Eş Başkanlığa Bülent Danış ve Nezahat Sümer seçilirken, ilçe yönetim kuruluna ise Mızgin Kıyak, Havva Yiğit, Bülent Aydın, Gündoğan Yamaç, Uğur Tardu, Nevzat Nihal, İlhami Çoban ve Bayram Nihal seçildi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim