Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yöreye has ceviz üretiminin artması ve yaygınlaşmasının ardından üreticiler, dışarıdan gelen fidan talebini karşılamak için fidan sökümlerine başladı.

 

Ülkenin birçok yerine gönderilen fidanlar ilçe ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor. Ceviz fidanı üreticisi Mehmet Akkoyun, ilçede cevizin bir yaşam biçimi haline gelmeye başladığını ifade ederek, Adilcevaz ceviz fidanlarına ilginin giderek arttığını söyledi. Ceviz fidanlarının ilçe ekonomisine önemli katkı sağladığını dile getiren Mehmet Akkoyun, vatandaşların özellikle ceviziyle meşhur Adilcevaz ceviz fidanlarına ilgi gösterdiğini ifade ederek, “Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere ülkemizin birçok yerine ceviz fidanları gönderiyoruz. Bursa ülkemizin fidan merkezi olmasına rağmen bizden Adilcevaz ceviz fidanları talep ediyor. Ceviz fidanlarımız soğuk bir iklimde yetiştiği için ülkemizin her yerine uyum sağlayabilecek bir ceviz türüdür. Cevizimizin en büyük özelliği kendi kendisini döllemesidir. Adilcevaz ceviz fidanı ekildiği zaman ayriyeten dölleyici bir ceviz fidanı ekilmesine gerek yoktur. İlçemizde ceviz fidanlarının üretimini 1800 rakımda yapmaktayız ve yüksek rakımlı tüm yerleşim yerlerinde çiftçilerimiz rahatlıkla Adilcevaz ceviz fidanı ekimi yapabilir” dedi.

Dışarıdan ithal edilen fidanlardan istenilen verimin alınamadığını ifade eden Akkoyun, “Daha önce ithal ceviz fidanı alıp istediği verimi alamayan çiftçiler artık bizden Adilcevaz cevizi talep ediyor. Çünkü cevizimiz soğuk iklimde yetiştiği için yüksek rakımlı yerlerde daha iyi oluyor. Fidanlarımızı doğal şartlarda ve gübre kullanmadan yetiştirdiğimiz için soğuğa daha dayanıklıdır. Yıllık ortalama 10 bin civarında ceviz fidanı satışı yapıyoruz ve sertifikalandırma projemiz onaylanırsa bu sayı ortalama 50 bini bulacaktır. Bu proje inanıyorum ki ilçemizin kaderini değiştirecektir. Amacımız ülkemizin her tarafında Adilcevaz ceviz fidanlarıyla ceviz bahçeleri kurup dışarıdan ceviz ithal edilmesine son verelim ve böylece ülkemizin ceviz ihtiyacını kendimiz üreterek karşılayalım” diye konuştu.

Mehmet Akkoyun, üç yıldır aşılı ceviz fidanı üretimi yaptıklarını ifade ederek, “Adilcevaz’ın en iyi ceviz ağaçlarından kalem alarak aşılı ceviz fidanları üretimi de yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte sürdürüyoruz. İnşallah bu yıl içerisinde Adilcevaz cevizini tescillendirip sertifikasını alacağız. 3 yıldır bu çalışmalarımız devam etmektedir. Bu yıl aynı zamanda aşılı ceviz fidanı satışlarına da başladık. Aşılı fidanlarımız kısa sürede yüksek ve kaliteli meyve vermektedir. Bu fidanlarımızın meyvesinin tane ağırlığı ortalama 16 ile 20 gram gelmektedir. Aşılı fidanlarımız üç yıl içerisinde meyve vermeye başlıyor. Fidanlarımız 7-8 senelik olduklarında ise fidan başı yaklaşık 30 kilo meyve verimi alınmaktadır. İlçemizde ceviz fidanı yetiştiriciliği konusunda Belediye Başkanımızın bizlere çok yardımları oldu. Projelerimizin hazırlanmasında ve geçmesinde bizlere çok emeği oldu. Bu konuda kendisine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim