Van Erciş'teki Koçköprü Barajı'nda sulama işinin özel bir birliğe devredilmesi 10 köyde tepki yarattı. Birliğin yüksek fiyatlarını gerekçe göstererek ekin ekmeme kararı alan çiftçilerden göç etmeyi düşünenler de var. Koçköprü Barajı Erciş ilçe merkezi dahil olmak üzere 18 yerleşim alanının sulama ihtiyacını karşılıyor. Barajın sulama işi geçen yıl Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Erciş Ovası Sulama Birliğine ihale edildi. Birlik, yeni su tarifesi belirledi. Taban fiyatın çok üstündeki fiyat Ercişli çiftçileri kızdırdı.

ÇİFTÇİLER EKİN EKMEYECEK

Köylüler başta Tarım Bakanlığı olmak üzere birçok ilgili kuruluşa dilekçelerle müracaatlar da bulundu. Ancak sonuç almayınca Akbaş, Bucakönü, Çobandüzü, Çubuklu, Derimevi, Ekiciler, Gözütok, Kocapınar, Yukarı ve Aşağı Işıklı köylerinden 5 bine yakın çiftçi birliğe para talep etmemesi için noterden ihtarname çekti. Aksi takdirde ekin ekmeyeceklerini bildirdiler. Çubuklu köyünde sorunun çözümü için bir araya gelen köy muhtarları sorunlarını dile getirdi.

ÇİFTÇİYE BİR KATKI YOK

Nişancı Köyü Muhtarı Nizamettin Yiğit, suyun pahalı olması nedeniyle topraklarını terk edip gidebileceklerini söylüyor. Yiğit, “Çıkış yolu arıyoruz. Batıda bir yer bulur gideriz. Hiç suyu olmasın akşama kadar hamallık yapalım. Ama birileri gelip bize bağırmasın. Bunu devletin kendisi yaptı. Bunları başımıza devlet getirdi. Tarım Bakanı, 'Çiftçi zarar gördü. Suları bedava vereceğim' diyor. Burada tam tersi işliyor. Bedava gelen akar bir suyumuz var. Dönüm başı 25 lira isteniyor. Bunun yanında birikmiş borçlar da var. Ben nerden getirip bunu ödeyeyim. Faizi işliyor. Çiftçiye bir katkı yok. Sırtımıza bir yük gelmesin diye dilekçelerimizi verdik. Arazimiz yanıyor. Benim köyümde göç konuşuluyor. Güçlü ile baş edemeyince mecburen çıkış arıyoruz. Bir yerler bulursak satar gideriz.” Dedi.

“ÇİFTÇİNİN HALİNİ BİLMİYORLAR”

Ekiciler köy muhtarı M. Sabri Salgın, itirazını şu sözlerle dile getiriyor: “Bu fiyatlar çok yüksek. Çiftçinin halini bilmiyorlar. Zorba bir şekilde, 'Siz kabul etseniz de etmeseniz de ben bu işi yapacağım. Bu parayı sizden alacağım' diyorlar. Daha önce DSİ yıllık olarak geliyordu. Kim ne biçiyor kimin elinde hangi arazi var bunun çalışmasını yapıyordu. Devlet bizden dönüm başı 10 lira ücret alırdı. Bu adam geldi 25 liraya çıkardı. Biçtiğimiz aldığımız ürünün parasıyla su parasını karşılamayacağını anlayınca sulamaktan vazgeçtik. Arazilerimizi sulamadığımız zaman ne çekeceğimizi de Allah bilir. Benim 25 dönüm kadar arazim var. Öğrenci 5 çocuğum var. Ailemde tek çalışan yok. Nasıl geçineceğimi ben bilmiyorum.10 gün sonra arazi kalmayacak.

“30 YIL BEDAVA SU KULLANDILAR”

Sulama Birliğinin Başkanı Celal Karanlık ise iddialara karşı çıktı:
“Bunlar birliğe karşılar. 30 yıl Devlet Su İşlerinden bedava su alıp kullandılar. Para vermediler. Şimdi bu özelleşince para vermemek için hileli yollara başvuruyorlar. İhtarnameler yolluyorlar. 'Su pahalı olduğu için bize su vermeyin' diye ihtarda bulunuyorlar. Şimdi verenlerin bir kısmı cayıp geliyorlar. Biz geçen yıl devraldık. Aldığımız zaman DSİ’nin hayvan yemi için uyguladığı fiyat 23 liraydı. Biz de aynısını uyguladık. Diğer kalemlerde de aynısı uygulandı. Gayeleri para vermemektir. Sadece budur. Para vermemek için direniyorlar. Noter ihtarları geliyor. Cayanlar da var. Bir esneklik göstermek mümkün değil. Aşağı olmaz. Fiyatları birlik meclisimiz belirliyor. Taban ve tavan olarak. Meclis'te istersek yüz lira da yaparız. Tarım Bakanlığı sadece taban belirlerler. Tavana karışamazlar. DSİ’deyken para vermiyorlardı. Para veren yoktu. Deprem yılının borcunu talep etmedik. Devletin talebi var. Onun yakında tahsilâtını yapacaklar. Hiç kimseyle bir husumetimiz de yok.

DSİ TABAN FİYATLARI UYMUYOR

Karanlık Devlet Su İşleri ile aynı fiyatları uyguladıklarını söylüyor. Ancak DSİ'nin önerdiği taban fiyatları ile Sulama Birliği rakamları farklı. Hububat için DSİ'nin önerdiği dönüm fiyatı 7.20 lira iken Birlik 13.80 lira talep ediyor. Sebzede ise DSİ fiyatı 14.20, birliğin istediği fiyat 27.60. 

Editör: TE Bilisim