DBP Edremit İlçe Örgütü 3’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi. Kongrede yapılan konuşmalarda Kobanê zaferinin yarattığı etkiye dikkat çekilerek 2015 genel seçimlerin de elde edilecek yeni bir zaferle Kürt halkının özgürlüğünü elde etme noktasında çok büyük bir adım atacağı belirtildi.

Edremit’te bir otelde yapılan kongreye HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, DBP-HDP il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi aktivistleri, DÖKH bileşenleri, STÖ temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Kongre salonuna Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Sakine Cansız ve çeşitli tarihlerde yaşamını yitirmiş ARGK, HPG, YPG, YPJ gerillalarının fotoğrafları ile “Kobanê zaferini selamlıyoruz” yazılı pankart asıldı. Kongrede ‘Öcalan Özgürlük’ ve ‘Rojava için 1 TL’de sen at’ kampanyasına ilişkin kurulan stantlara halk yoğun ilgi gösterdi.

ŞAHİN: HALK CEVABINI 2014 SEÇİMLERİNDE VERDİ

Divan oluşumunun ardından Barış ve Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısında saygı duruşunda bulunuldu. Kongre de ilk konuşmayı yapan DBP Edremit İlçe Eş Başkanı Fatih Şahin, Edremit’in nüfusunun büyükşehir yasası ile birlikte 134 bine ulaştığını belirterek, yaşadıkları eksiklikler konusunda halka özeleştiri vermeye hazır oldukları ifade etti. Şahin, “KCK adı altında gerçekleşen siyasi soykırım operasyonlarında yaşanan tutuklamalar nedeniyle belediyede 9 ay yönetimde kalan AKP zihniyetinin belediyeyi soyup soğana çevirdiler. Halk buna gereken cevabı 2014 yerel seçimlerinde verdi. Kürtler Kobanê yenilmediler. Bin yıllardır sönmeyen Newroz ateşi bir kez daha sönmedi. Ne İskender, ne Timurlenk, Ne Romalılar, ne Selçuklular, ne Osmanlılar bu halka diz çöktüremediler. Ya bu halkla anlaşacaksınız, ya da yok olup gideceksiniz. Kürt halkını savaş meydanlarında yenemeyenler 1639’da Kasrı şirin, 1921’de Lozan’da, 1925’te Şeyh Sait’i, 1938’de Seyit Rıza’yı idam ederek, 1989’da Qasımloyu kalleşçe öldürerek, 1999’da Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a komplo ile esaret altına alarak, 2013’te Sakine Cansızları kirli yöntemlerle öldürerek sonuç almaya çalıştılar. Ama bu halk yılmadı ve asla yılmayacak. Sizin cinayetleriniz, komplolarınız artık bu halkın direnişiyle boşa çıkıyor ve Kürt halkı her gün biraz daha özgürlüğüne yaklaşıyor.” Dedi.

BARIŞTIRAN: SEÇİMLERDE SEFERBERLİK RUHUYLA ÇALIŞALIM

Şahin’den sonra söz alan DBP İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, 2015 genel seçimlerinin Kürt halkı açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Kobanê zaferinin ardından elde edeceğimiz bir seçim zaferiyle özgürlüğe doğru çok büyük bir adım daha atacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi diyor ki: ‘ Orayı savunanlar şimdi inşa etsinler bakalım’ diyor. Erdoğan, Kobanê’yi yıkan, yerle bir edendir. Orada yaşanan Kürt katliamında Erdoğan’ın rolünü hepimiz biliyoruz. Antep mitinginde nasıl da sevinçle ‘Kobanê düştü, düşüyor’ diyordu. Kürt halkı bunu asla unutmayacak. Şimdi Erdoğan’ın hevesi kursağında kaldı. Yaklaşan seçimlerde HDP’nin parti ile seçime girecek olması Erdoğan’ı korkutuyor. Erdoğan devletinin HDP’ye yönelik saldırılarının temelinde bu korku var. Bu nedenle çok çalışmalıyız. Her Kürt her yerde birliğini sağlamalı ve seferberlik ruhuyla çalışmalıdır. Erdoğan artık buralardan milletvekili bile çıkaramamalıdır. Eğer bu seçimlerde büyük bir zafer elde edersek Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan kesinlikle özgür olacaktır. Sayın Öcalan özgürleşmedikçe hiçbir Kürt ben özgürüm diyemez. Düşman şimdi içimize dedikodularla söylentiler yayıyor. AKP’nin düzenbazları şimdi kirli bir oyun oynuyor. Tüm arkadaşlarımız buna karşı uyanık olmalı ve bu oyuna izin vermemelidir. IŞİD neyse, Şeytan-Par’da, AKP’de otur ve bunlar IŞİD’in temelleridir.” Dedi.

DİLEKÇİ: AKP BOŞ HAYALLERE KAPILMASIN

HDP Van İl Başkanı Veysi Dilekçi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir telaş yaşadığını söyledi. Dilekçi: “Kürtler Kobanê’de 21 yüzyılın en büyük zaferlerinden birini elde ettiler. Bunu hazmedemeyen güçler şimdi Cizre’de, Muradiye’de olduğu gibi halkımıza saldırıyorlar. Kürtler artık eski Kürtler değil, Kürtler artık tarihe destanlar yazıyor. Kobanê zaferi Ortadoğu’da yeni değişimin öncüsüdür. Bunun öncüsü de Kürt Özgürlük hareketidir. Daha dün ‘Düştü, düşecek’ diyerek neye hizmet ettiği belli olmayan DAİŞ çetesini Kürt halkının üzerine saldırtanlar şimdi Kürtlerin zaferi ile birlikte ‘Oradak herhangi bir yapılanmaya müsaade etmeyeceğiz’ diyorlar. Senden müsaade isteyen mi var? Ancak o besleyip büyüttüğün DAİŞ çeteleri senden müsaade ister. Erdoğan şimdi büyük bir telaş yaşamaktadır. Güney Kürdistan’ın kazanımları için bile ‘Biz müsaade ettik’ diyor. Hayır; Kürtler her yerde mücadeleleriyle statü sahibi oldular ve olacaklar. Buna bugün bütün dünya buna şahitlik ediyor ve destekliyor. Sen çetelerinle avunmaya devam et. Ne hizbul-kontra faaliyetleri, ne KCK operasyonları ile Kürtler geri adım attı ne de katliamlarla.” Dedi.

KOBANÊ’DE KÜRT HALKININ RÜZGARI ESİYOR

Dilekçi son olarak şunları kaydetti: “Kürt Halkı zafere ulaşacak ve o günler artık çok yakın. Biz sorunun elbette demokratik diyalog yolu ve müzakere ile çözülmesini istiyoruz. Ancak yürütülen oyalama ve çürütme politikalarına karşı da Kürt halkı asla alternatifsiz değildir. Balkanlarda syriza zaferi yaşanırken, Kobanê’de Kürt halkının rüzgarı esiyor. Bütün bunlar bize büyük bir zaferi müjdeliyor. 2015 genel seçimlerine parti ile girme kararı aldık. AKP şimdi bunun telaşını yaşıyor. Amacımız milletvekili çıkarmak değil, Kürt halkının iradesini ve gücünü meclise taşımaktır. AKP’li bugün Van’a büyük bir çıkarma yapmışlar ve yanı başımızdaki bir otelde şu anda toplantı yapıyorlar. Bu toplantıda büyük ihtimalle yeni bir şiddet ve saldırı planlıyorlar. Çünkü bunların kültüründe demokrasi yok. Ama buradan diyoruz ki, Van’a sefer yaparsınız ama zafer elde edemezsiniz. Boş hayallere kapılmayın. Yine başaramayacaksınız. Şimdi il ve ilçe kongrelerimiz bugün sona ermiştir. Artık ev ev, kapı, kapı, köy köy dolaşacağız. Artık engel tanımıyoruz. Onların barajlarını, engellerini ve tüm anti-demokratik yasalarını yıkıp geçeceğiz. 2015 seçimlerinden büyük bir zaferle ayrılacağız. Bu nedenle daha örgütlü olac ağız, birbirimizi seveceğiz, birbirimizi tamamlayacağız ve hep birlikte özgür bir geleceğe yürüyeceğiz.”

Konuşmalarından ardından tek liste ile girilen seçimlerde Atiye Şahin ve Abdulkerim Batmaz Edremit İlçe Eş Başkanlığına seçilirken, Yönetim Kurulu ise, Gülsüm Kıpçak, Savaş Encü, Ercan Tay, Feyruz Bulut, Şadan Yendim, Nihal Akbulut, Cevdet Karacan, Hessin Erkol ve Tekin Çılgın seçildi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim