Başkale ilçesinde Mehmetçik, İran'dan yasa dışı yollarla ülkeye girdikleri tespit edilen 37 kaçağı donmak üzereyken buldu.

 

Türkiye-İran sınırının güvenliğini sağlayan Başkale 3. Hudut Tabur Komutanlığına bağlı Sarısu Hudut Bölük Komutanlığı ekipleri, termal kameralarla keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında bir grubun yurda izinsiz girdiğini belirledi. Harekete geçen güvenlik güçleri, yurda kaçak giriş yapan Afganistan uyruklu 37 kişiyi gözaltına aldı. Sınırı yasa dışı yollardan geçerek ülkeye giriş yapan kaçakların donma tehlikesi bulunduğunu fark eden Mehmetçik, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 37 kişiyi beraberinde getirdikleri battaniye ve parkalarıyla soğuktan koruyarak sağlık kontrolü için Başkale Devlet Hastanesi'ne getirdi. Kaçaklardan bazılarının el ve ayaklarında soğuktan dolayı şişme olduğu belirlendi.

 

"SAĞLIK DURUMLARI KÖTÜ"

İlçe Devlet Hastanesi'nde görevli Dr. Harun Çengel, yaptığı açıklamada, sıcaklığın sıfırın altında ölçüldüğü İran sınırında uzun süre yolda kalan kaçakların, hastaneye getirildiğinde sağlık durumlarının kötü olduğunu anlattı. Hastanede gerekli müdahaleyi yaptıkları kaçaklardan özellikle kadın ve çocukların bitkin halde olduğunu kaydeden Çengel, şöyle konuştu: "Çocukların bademcikleri şişmiş, vücutlarında ağrıları vardı. Gerekli ilaç tedavisini uyguladık. Zamanında kurtarılmasalar hepsinin hayati tehlikesi olabilir ve ölebilirlerdi. Şu anda durumları iyi. Eğer hastaneye getirilmeseler durumları daha ağır olacak ve ayakları kesilmesi bile söz konusu olacaktı. Şimdilik böyle bir durum söz konusu değil. Kaçaklardan durumu kötü olanlar 3 gün hastanede gözetim altında tutulacak."

 

Hastanedeki işlemlerin ardından Sarısu Hudut Bölüğüne götürülen 37 kaçak, burada misafir edildi. Mehmetçik, kaçaklara sıcak yemek, çay ve süt ikram etti. Grubun sınır dışı işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine gönderileceği öğrenildi

Editör: TE Bilisim