Edremit Belediyesi tarafından köylerin eski isimlerinin iade edilmesine dönük başlatılan çalışma neticesinde ilçeye bağlı başta eskiden köy statüsünde olan tüm mahalleler dahil yerleşim alanlarının tümünün isimleri tabelalara yazdırılarak köy ve mahalle girişlerine dikildi. Van'da ilk olarak Edremit Belediyesi tarafından hayata geçirilen köy isimlerinin tabelalara yazdırılarak iade edilmesi çalışması, köyde yaşayan vatandaşlarca memnuniyetle karşılandı.

TABELALARDA KÜRTÇE-TÜRKÇE AÇIKLAMALAR

Edremit Belediye Meclisi tarafından Haziran Ayı meclis toplantısından görüşülen ve Kültür Turizim Komisyonu tarafından gündeme getirilen; Eski köy (mahalle) isimlerinin iade edilmesi ve köy, mahalle girişlerinde eski köy isimleri ile birlikte levhalara işlenmesi. Ayrıca ilçede bundan sonra yapılacak çalışmaların çok dilli hizmet anlayışıyla yapılması gündem maddesinin görüşülerek karara bağlanmasının ardından başlatılan çalışmalar neticesinde köy tabelaları bu gün itibariyle tüm köy girişlerine dikildi. Üzerinde Kürtçe "Hun bi xêr hatin" hoş geldiniz ve mevcut köyün eski ismi ile Türkçesinin yazıldığı tabelalar tüm köy ve mahallelerin girişlerine tek tek dikildi.

ÇETİN: ESKİ İSİMLERİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

Eski isminin tabelaya yazılarak dikildiği diğer bir köy ise Kıyıcak köyü oldu. Kıyıcak (Suvartan) köyünün tabelasının dikimine başta Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, DBP Edremit İlçe eş başkanı Fatih Şahin, belediye meclis üyeleri ile mahalle meclislerinden çok sayıda kişi katıldı. Tabelanın dikilmesi etkinliğinde ilk olarak konuşan Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, an itibariyle Edremit Belediye Meclisi'nin eski yerleşim yerlerinin isimlerinin iade edilmesine dönük alınan kararın hayata geçirilmesinin heyecanını yaşadıklarını belirtti. Bölgede tüm yerleşim yerleri bilindiği üzere inkarı ve imhayı esas alan bir anlayış tarafından tek tipleştirme güdüsüyle Türkçe isimlerin verilerek bir tarihin ve kültürün yok edilmek istendiğine dikkat çeken Çetin, bu gün bu tabelaların asılması ile hegomanik güçlerce yok edilmeye çalışılan tarih, kültürün yeniden yaşam bulduğunu aktardı. Tüm kültürlerin kendi kökleri üzerinden yeniden yaşam bulması temennisinde bulunan Çetin, bu uygulamanın toplumsal kimlik, toplumsal kültür oluşturularak daimi birlikteliğe öncülük etmesi açısından tüm bölgede yaşam bulması gerektiğini ifade etti.

SAYAN: İNKAR EDİLEN DİL YENİDEN TABELALARDA

Sonrasında konuşan Edremit Belediye Eş Başkanı Abdulkerim Sayan ise yıllardır inkâr edilen yasaklanan bir dil ile yerleşim yerlerinin eski isimleriyle yeniden adlandırılarak; isimlerinin tabelalara yazılıp köy girişlerine asılmasının kendileri için büyük bir önem taşıdığını söyledi. İnkârın, imhanın asla bu topraklarda yaşam bulamayacağının altını çizen Sayan, bu gün Edremit belediyesi olarak bu inkâr imhanın yıllarca sürdürüldüğü topraklarda, eski köy isimlerinin yeniden hayat bulmasına tanıklık etmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi. Son olarak konuşan Kıyıcak (Suvartan) köy muhtarı Nurettin Kıyak da Edremit Belediyesi'nin böylesi tarihi ve kültürel değerlerin yeniden yaşatılmasına dönük bir projeye öncülük ederek köylerinin eski ismini tabelaya işlenerek köylerinin girişine asılmasının gurur verici olduğunu belirtti. Bölgede herkesin yerleşim yerlerinin isimlerini eski adıyla bildiğine dikkat çeken Kıyak, köy isimlerinin eski adıyla hayat bulmasının daha önemli ve faydalı olacağını söyledi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim