Edremit'te Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ve Edremit Belediyesi'nin ortaklaşa, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında programlanan eylem etkinliklerinin startı verildi. Etkinlik programları kapsamında Süphan Mahallesi'nde düzenlenen etkinli ilk olarak 28 Eylül 2009'da Lice'de askeriyenin havan mermisiyle hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan'ın Önkol'un biyografisinin yer aldığı parkın tabelası kadınlar ve çocukların katılımıyla dikildi. Sonrasında çeşitli tarihlerde katledilen kadınların mezarları ziyaret edilirken son olarak da kadına yönelik PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çözümlemelerinin de yer aldığı kadın konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.

ÖNKOL PARKININ TABELASI DİKİLDİ

Ceylan Önkol Parkı'nın tabelasının dikilmesi etkinliğine başta DBP Edremit Eş Başkanı Neriman Urar, Edremit Belediyesi DBP'li kadın meclis üyeleri ve kadın çalışanlar ile çok sayıda mahalleli kadın ve çocuk katıldı. Tabela dikiminde konuşan Edremit Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Kebire Budakbeyoğlu Karakaya, daha 12 yaşındayken bedeni paramparça edilen Ceylan Önkol'un biyografisinin yer aldığı tabelayı mevcut parka dikmenin kendileri için büyük bir anlam taşıdığını ve söz konusu Ceylan Önkol Parkını bir hafıza parkı olarak tasarlayacaklarını belirtti. Önkol parkının tabelasının dikiminin ardından katılımcılar onlarca kadınla beraber Süphan Mahalle mezarlığına geçerek burada çeşitli tarihlerde katledilen kadınların mezarların ziyaret etti. Ziyaret esnasında kısa bir açıklama yapan DBP Edremit Eş Başkanı Neriman Urar, kadınların beş bin yıllık erkek egemen sistem tarafından sömürülerek yok edilmesinin amaçlandığını fakat buna karşı özellikle kadın kırımının en yoğun yaşandığı Ortadoğu coğrafyasında Kürt kadınının öncülüğünde bu gün Kobanê olmak üzere tüm coğrafyada özgürlük mücadelesinin yürütüldüğünü ifade etti.

OKAM MEZARI BAŞINDA ANILDI

Mezarlık ziyareti esnasında 4 yıl önce eşi tarafından 15 yerinden bıçaklandıktan sonra boğazı kesilerek öldürülen Gülnaz Okam'ın da mezarı ziyaret edildi. Okam'ın mezar ziyaretinde konuşan annesi Kamer Okam, çocuğunun eşi tarafından hunharca katledildiğini belirtti. Gülnaz Okam'ın eşi olan Bayram Erol'u tarafından katledildiğini hatırlatan anne Kamer Okam, Bayram Erol'un o dönemde toplumda 'hizbullahçı' olarak bilinen kişilerle ilişkili olduğunu ve bir gün sebepsiz yere Gülnaz'ı 15 yerinde bıçakladıktan sonra boğazını keserek katlettiğini söyledi.

Mezarlık ziyaretlerinin ardından kadına yönelik PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çözümlemelerinin de yer aldığı kadın konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim