Edremit Belediyesi Toplantı ve Konferans Salonu'nda düzenlenen brifinge başta Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, mahalle muhtarları, mahalle meclis sözcüleri, belediye eş başkan yardımcıları ve belediyenin teknik personeli katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan Edremit Belediye eş başkanı Sevil Rojbin Çetin, Edremit ilçesinin sulanabilir veya tarımsal faaliyet yürütülmeye müsait alanların oldukça geniş olduğuna dikkat çekerek; söz konusu tarım alanı oranına rağmen verimli bir tarımsal üretim yapılamadığını söyledi. Birçok yerde halkın sistemin yanlış tarım politikalarından kaynaklı üretici olmaktan çıkartılıp sadece tüketim üzerinden gelişen bir kültüre sevk edildiğinin altını çizen Çetin, Edremit'te artık bu tüketim kültürünün ortadan kaldırarak yurttaşların komünal ekonomi değerleri temelinde mevcut tarım alanlarının yeniden tarım yapılabilmeye uygun hale getirilerek üretime geçişi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sonrasında konuşan Edremit Belediye eş başkanı Abdulkerim Sayan ise, şimdiye kadar tüm mahallelerde bir çok defa mevcut sorunların tespiti için toplantılar düzenlediklerini ve söz konusu sorunları, eksiklikleri belediyenin teknik personelinin gözetiminde tespit ederek raporlaştırdıklarını bilgisini aktardı. Bu gün düzenlenen brifingde de yine eskiden köy statüsünde olan fakat büyükşehir yasasıyla mahalle statüsüne kavuşan ve tarım alanları oldukça geniş olan mahallelerde tarım alanları ve sulama sorunlarının tespiti ve çözümünü değerlendirmek üzerine toplanmış olduklarını belirten Sayan, ekolojik belediyecilik esaslı yürüttükleri çalışmalar doğrultusunda tarım alanlarının korunması ve sulanabilir tarım arazilerle ekolojik dengeyi korumanın kendileri için hayati önemde olduğunu aktardı
Eş başkanların konuşmaların ardından Edremit Belediyesi teknik personelleri ilçe genelindeki tarım alanlarının durumu ve sulama sorunlarına ilişkin brifing çerçevesinde bilgilendirmelerde bulundu.

Bilgilendirmenin ardından mevcut sorunlar ve yapılması gerekenler hakkında birçok görüş ve öneri ortaya çıktı bu görüş öneriler doğrultusunda öncelikli olarak 3 bin yıllık gibi büyük tarihi bir geçmişe sahip olan dünya sulama mühendislik harikası olan Şamran Kanalı'nın hala kullanıyor olan durumundan faydanırken; kanalın bazı yerlerde zamanla meydana gelen aşınmaları restore edilerek bu tarihi sulama kanalından faydalanmayı sürdürmek. Gürpınar sınırları içerisinde bulanan Zernek Barajı'ndan doğru önceden yapılmış olan sulama kanallarından tekrardan baraj sulama suyunun akıtılması için çalışmalar yürütmek. DSİ'nin köylerde ve mahallelerde özelleştirmeyle beraber sulama suyu ulaştırma görevini devrettiği ' Köyleri Su Götürme Birlikleri'nin görevlerini yerine getirmelerine dönük çalışmaların yürütülmesi. Enginsu Çayı üzerinde bend yada su depolama alanları oluşturarak söz konusu çayın geçtiği tarım alanlarında sulama suyu ihtiyacının karşılanabilmesine dönük projelendirmeler yapılarak çalışmaların yapılması. Dağ ve tepe yamaçlarında bulunan mahallelerde göletler oluşturarak kar ve yağmur sularından depolamaya gidilerek sulama suyu ihtiyacı karşılanmasına dönük çalışmaların yapılması. İlçe merkezi ve iç mahallelerde bulunan küçük sulama kanallarının onarılarak yenilerinin yapılması ve ilçenin mevcut yeşil alan dokusu hesaplanarak ilçe genelindeki bağ-bahçe alanlarının sulama ihtiyacı karşılanarak yeşil dokunun korunmasının sürdürülmesi. İlçede mevcut sulama suyu üzerinden sulama ihtiyacı karşılamayan alanlarda ekolojik denge hassasiyetleri gözetilerek sulama suyu ihtiyacı için sondajlama işleminin yapılması. Yerleşim alanlarından geçen ve şimdiye kadar çok sayıda can kaybına neden olan DSİ'ye ait kanalların etrafında koruma tedbirlerinin oluşturulması. Yaya ve araç ulaşımını daha da kolaylaştırmak adına kanalların geçtiği güzergahlarda özellikle Şamran Kanalı'nın tarihi dokusuna zarar vermeden köprülerin yapılması. Brifing toplantısı sonucunda ortaya çıkan görüş ve önerilerin Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığıyla görüşülerek çalışmaların uygulama aşamasında destekçi olmasının sağlanması.

Konuları görüşülerek değerlendirmeler yapıldı. 

Editör: TE Bilisim